Wpis z mikrobloga

Kiedyś samochód elektryczny (tj. 10 lat temu) miał sens. Bylo ich mało, energia była dużo tańsza. Teraz to nie ma sensu.
Z perspektywy średniego konsumenta, wybór samochodu elektryczengo to debilizm.
Tutaj założone obliczenia
1. Średni koszt za kWh energii w Polsce to 1.09 PLN.
2. Średni koszt za litr diesla to 6 PLN za litr.

Jak myślicie, już teraz koszt elektryczność poszedł w górę ostro w calej Europie... co myślicie się stanie jak kazdy będzie używał EV i obciązenie sieci elektrycznej skoczy +30% i będzie trzeba, nie dość, że tę energię skądś wziąć, to robić ulepszenia sieci energetycznej? Koszty tego idą nie w miliardach, a tryliardach. A to na obrazku jest liniowe i stałe w czasie. W rzeczywistości byłoby dużo gorsze.

W ogóle jaka przeciętna osoba robi takie przebiegi? Używam auta tylko do robienia zakupów, bo do wszystkiego innego wygodniejsze i ekonomiczniejsze są pociągi albo samoloty.
Może jak używacie auta jako taksówki to się opłaca elekryk, bo wtedy robicie super duże przebiegi. Ale jeśli używacie auta średnio lub mało to w ogóle nie ma tutaj żadnego zastanawiania się. Marnujecie pieniadze. A co śmieszniejsze, wiekszosc ludzi shilluje elektryki do miast... gdzie sie nie robi duzych przebiegów.

#motoryzacja #samochody #samochodyelektryczne
megucchi - Kiedyś samochód elektryczny (tj. 10 lat temu) miał sens. Bylo ich mało, en...

źródło: image

Pobierz
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@assninja: Dyskusja dotyczy ekonomiczności a nie porównania tego jak szybko jedzie od 1 do 100 km/h. To jest dyskusja dla osób dorosłych. Gimbaza zaprasza na inny wpis, włącznie z twoim LARPem 16 letni gówniarzu.
  • Odpowiedz
  • 0
@mlodir: Słaba analogia, bo jednak krzesło to kwestia komfortu.
Auto spalinowe nie jest wcale mniej komfortowe, niż elektryczne. Wręcz przeciwnie, bo w spalinowym nie musisz czeekać aż ci się napełni bak paliwa. Czyli dla wygody lepiej wybrać spalinowy.

Twoja opryskliwość coś mi mówi, że podświadome wiesz, że wykonałeś nieekonomicznego wyboru, i teraz próbujesz ją sobie jakoś podświadomie wytłumaczyć. No ale to twoje pieniądze, chcesz je marnować to sobie marnuj.

a
  • Odpowiedz
dlatego jesteś debilem

@megucchi:
no nie. to ty porownales samochody roznych segmentow, roznych marek z roznym napedem i dziwisz sie ze maja rozne ceny. nie ja. ty.

No co jest panowe gdzie ten elektryk (który nie ma range na 50km xDDDDDDDDD)
  • Odpowiedz
  • 0
@Arktosik: Ale cuck mobile xD Nie no nie mówisz na poważnie. Wiesz ile kosztuje spalinowy cuck mobile od Renault?
Renault Clio... który kosztuje 77k. Mogę kupić dwa Clio za tę cenę. Które są większe. I lepiej wykonane. (naprawdę fajne auta, jeździłęś?)

Zresztą wiesz ile ja paliwa bym miał za 22k? Około 3667 litrów. Corolla zużywa jakieś 5.7L/100km.
Czyli za tę kwotę mogę przejechać 64 000 km.
Zostanę przy corolli. Większe auto w
  • Odpowiedz
@WykopanyDzon: no ja też kiedyś porównywałem, Corolla wyszła drożej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://wykop.pl/wpis/75180629/moj-wpis-nieoczekiwanie-poszedl-w-gorace-porownani
@PiotrFr +5
Mój wpis nieoczekiwanie poszedł w gorące. Porównanie Corolli i Modelu 3 totalnie z czapy. Nie ten sam segment, moce silników, wyposażenie. Ale niech będzie, stwierdziłem że pójdę w to dalej. Porównałem oferty na oba modele, wartości rezydualne itp.

Tesla Model 3 Standard vs Corolla 122h Dynamic
3 lata eksploatacji, 60
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr: Gdyby była droższa to każdy już by miał elektryka. Zaraz wejde i się odniosę do tych twóich głupot.
BTW. spamowanie lenny facem nie robi z ciebie człowieka inteligentnego, co najwyżej pokazuje braki mózgowe.
  • Odpowiedz
@megucchi: boli? Ma boleć xD

Wręcz przeciwnie, bo w spalinowym nie musisz czeekać aż ci się napełni bak paliwa.

No właśnie czekam, ale w międzyczasie pójdę spać
  • Odpowiedz
@megucchi:

Zakłamane ostro, bo ceny które podajesz są po zwrotach rządowych

Zwroty to sam masz, a właściwie nawroty xD
Takie są ceny, musisz coś wymyślać żeby pasowało do teorii.
I nie wiem co to ma wspólnego z Norwegią
PiotrFr - @megucchi: 
 Zakłamane ostro, bo ceny które podajesz są po zwrotach rządowy...

źródło: 1000020649

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
Co to ma być za prównanie? Hybrydy do elektryka jakiegoś konkretnego modelu który może jest lub nie jest podobny? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Nie mam słów.
  • Odpowiedz