Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki i Mirabelki,

uprzejmie proszę o wypełnienie krótkiej (8 pytań w tym wiek i płeć) ankiety.
Na temat (upraszczając) umiejętności generowania losowych danych przez znasz mózg.

Jeżeli ktoś będzie chciał opracowane wyniki to może też tam zostawić e-maila.
Chociaż, żeby dane były jakieś miarodajne, trzeba by naprawdę dużo głosów.

Ankieta <-------------------

Wśród plusujących wylosuję jutro o 20:00 bon do empiku za 100 zł.

#ankieta #statystyka #mozg #pytanie #losowosc #rozdajo
Anihilacja_entropii - Cześć Mirki i Mirabelki, 

uprzejmie proszę o wypełnienie krótk...

źródło: 206117-red-orange-and-blue-abstract-random-numbers-background

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anihilacja_entropii: no, z tym orłem i reszką to ciekawa sprawa, bo sam znając moje szczęście, wpisałem odwrotne do tych, które mi intuicja podpowiadała :P
W ogóle, to wołaj, jak będą wyniki, bo więcej ludzi to zainteresuje, a nie każdy ma ochotę maila podawać.
  • Odpowiedz
@Anihilacja_entropii ja już tak mam że każdy nawet najmniejszy wybór analizuję w jakiś niewielki sposób, tak jak wyżej napisałem. Nie umiem tak po prostu sobie wybrać cokolwiek, bo każdy wybór ma jakieś uzasadnienie. Musiałbym trafiać ołówkiem z zamkniętymi oczami. Taka klątwa bycia introwertykiem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Niebadzksieciem bo to jest jedna możliwość na x. Randomów masz pełno, co prawda każdy z nich ma taką samą szansę ale sumarycznie jest większa szansa, że będzie random (jakikolwiek) niż że ułożą się po kolei
  • Odpowiedz
bo to jest jedna możliwość na x. Randomów masz pełno, co prawda każdy z nich ma taką samą szansę ale sumarycznie jest większa szansa, że będzie random (jakikolwiek) niż że ułożą się po kolei

@DEMONzSZAFY: Prawdę mówiąc to trochę błędne myślenie. Bo masz wybrać jeden układ.
I dowolny układ ma takie same szanse na wylosowanie.

To tak jak byś miał kostkę od 1 do 6 i masz wylosować. A Ty
  • Odpowiedz
bo to jest jedna możliwość na x. Randomów masz pełno, co prawda każdy z nich ma taką samą szansę ale sumarycznie jest większa szansa, że będzie random (jakikolwiek) niż że ułożą się po kolei

@DEMONzSZAFY: wiesz ze druga część twojej wypowiedzi zaprzecza pierwszej części twojej wypowiedzi. Szansa na to że wpadnie kilka kolejnych liczb po kolei jest dokładnie taka sama jak każda inna możliwa kombinacja, a to że ty nadajesz
  • Odpowiedz
@DEMONzSZAFY: a ja mówię że to błędne myślenie bo wylosowanie jakiegikolwiek randoma, w tym wylosoeanie liczb po kolei jest dokładnie taka sama. Ale ty podświadomie nadajesz licznik które są po kolei jakieś znaczenie i dopasowuje je do wzoru i przestajesz uważać je za losowe, I tu popełniasz błąd
  • Odpowiedz
@DEMONzSZAFY: ale wiesz że w twoim przykładzie 1,2,3; 2,3,4; i 3,5,6 to taki sam random jak reszta. Równie dobrze mogę usnąć że ciągi 3,5,1; 6,1,3 i 5,2,6 są nierandomowe, bo tak.

To, że ty dajesz ciagom liczb które składają się z liczb kolejno większych od siebie o 1 to tylko twóje błędne postrzeganie ich jako nierandomowych - tak na prawdę nic ich nie wyróżnia.

Niech zgadnę, jakbyś zobaczył podłogę metr
  • Odpowiedz