Wpis z mikrobloga

Kupiłem se kiedyś szosę (triban120rc) i wcale na niej nie jeżdżę. Jednak wolę pojeździć sobie po lasach czy tam szutrach no i zamiast sprzedawać i się użerać z kupującymi wymieniłbym sobie opony na większe i teraz tak. Wsadziłem koło od innego roweru no i tu mam 700x45c i jak widać pasuje elegancko. Tylko w internecie piszą, że max pasuje 38 albo 35 to jak to jest? No i czy na to oryginalne koło założę oponę 700x45? A jak z dętką?
ogólnie to jak to jak najlepiej zrobić xd
#rower #triban #szosa
NDSS - Kupiłem se kiedyś szosę (triban120rc) i wcale na niej nie jeżdżę. Jednak wolę ...

źródło: 490980137_3080313018774564_7414556929327744757_n

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NDSS:
Generalnie różne oponki układają się inaczej na różnych obręczach, musisz sprawdzić tabelę zależności szerokości wewnętrznej obręczy do rozmiaru opony i potem jeszcze sprawdzić czy jest miejsce na błoto.
  • Odpowiedz
@NDSS do czego porównujesz swój rower? może trafiłeś na posty o rc120 gravel albo rc120 z hamulcami szczękowymi i tam rzeczywiście maksymalnie mogą być opony 35 mm
  • Odpowiedz
@NDSS: to ze pasuje na styk na nieobciążonym rowerze to jeszcze nic nie znaczy. Kola się uginają na boki, a każda odrobina błota czy innego syfu który przylepi się do widelca będzie Ci tarła nawet na prostej.
  • Odpowiedz
@NDSS:

Zmierz suwmiarką ile ta opona ma rzeczywiście szerokości.
Z oponami to róznie bywa, np. tribanowa 32x622 ma w realu 34mm, tyle co Conti Urban Contact 37x622.

I zobacz ile luzu przy tylnych górnych rurkach, bo tam było wąsko w tribanach, ale może trafił ci się szerszy okaz.
  • Odpowiedz