Wpis z mikrobloga

Szkoda komentować dzisiejszą premierę rtxa 5060 8gb oraz 5060 ti 16gb. Jeszcze rok temu jak ktoś się łudził że, może wymieni 4 letnią kartę 3060Ti na 5060Ti to teraz się srogo rozczarował. Karta do zaorania i mam nadzieję ze, pycha nvidii odbije się im czkawką.
Smutno się wraca do starszych testów, gdzie rtx 3060 Ti miał wydajność na poziomie rtx 2080 super, a teraz nowy rtx 5060 Ti nie może zwykłego rtxa 4070 dogonić, nawet nie doścignęło jeszcze rtx 3080 tki. Generalnie kiepsko to wygląda, na tyle kiepsko, że Google odciął się w większości od tego idiotyzmu, i do aj aj zrobili swój chip. Dzięki temu nie muszą płacić nvidi. Szanuje.
Linus Tech Tips, nie zrobił recenzji na dzisiejszą premierę, że względu na brak dostarczenia przez nvidię słabszego wariantu karty rtx 5060 8gb. Widocznie boją się porównania w premierowych recenzjach z tańszymi kartami od konkurencji. Nawet arc B580 od intela posiada 12gb pamięci w cenie 1200zł. Cena rtxa 5060 ti 16gb: ponad 2400zł za 3 wentylatorową suszarkę od gigabyta, nvidia dozuje wydajność jak kiedyś intel ze swoimi paroma procentami co rok dla procesorów wykonanych w tym samym procesie litograficznym (odgrzewany kotlet) z zmienią nazwą na nowszą, żeby ładnie wyglądało.
Komentarz z kanału ltt: Nvidia has found a way to sell an RT 5030 for $400.

#nvidia #amd #komputery #pcmasterrace #kartygraficzne #gielda
Pawci0o - Szkoda komentować dzisiejszą premierę rtxa 5060 8gb oraz 5060 ti 16gb. Jesz...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Cena rtxa 5060 ti 16gb: ponad 2400zł za 3

nieco drogo jak za 3070Ti w 2025 ( ͡º ͜ʖ͡º)
ale ogólnie to nie ma szans, za 2700 są 5070 a 12 vs 16GB vramu nie robi różnicy w kartach do FHD.
@Pawci0o:
  • Odpowiedz
@Bpnn: nie bo wymagania gier z----------ą i to znaczy tyle, ze musisz kupować kartę z segmentu wyższego niż dawniej bo nie dają rady niższe. byłoby tak jak piszesz gdyby wymagania gier stały w miejscu albo rosły bardzo powoli, a aktualnie to się twórcy prześcigają kto wyda gorzej zoptymalizowanego gniota.

tak się opłaca, zę masz karty do FHD za 2700zł.
  • Odpowiedz
@10129: wymagania gier rosną, bo rośnie wydajność kart, nie odwrotnie. Dlatego masz te niezoptymalizowane gnioty.

nie ma nowych(szybszych) kart => nie rosną wymagania => profit
  • Odpowiedz
nie o to chodzi.
co z tego, że wydajność kart rośnie jak cena również? dostajesz relatywnie gorszą jakość rozgrywki w tej samej cenie.
kupywałeś kartę xx70 i się grało komfortowo, teraz płącisz 2700zł za taką kartę i dostajesz szrot któy ma nawet za mało pamięci do 1440p.

no cieszy mnie to, że wydajność kart wzrosła i mogę kupić coś wydajniejszego wydając 3500-4000zł za kartę która sobie średnio radzi w 1440p. lol

wymagania
  • Odpowiedz
optymalizacja gier jest coraz gorsza, bo jebniemy fake frames z upscale do tego ue5 i c--j pora na cs2

@Bpnn: poprawiłem twój wpis bo był niedokładny,
Poza tym taki kingdom come 2 to nowa gra i działa dobrze
  • Odpowiedz
  • 0
@LiX16 Ale to nie do mnie, do mnie nie.
To pawcio takie ceny podał ( ͡º ͜ʖ͡º)

nadal za dużo, za tyle to jest lepsza 7800xt
  • Odpowiedz
@10129:

lepsza 7800xt

Jeśli tylko grasz, nie korzystasz z programów i nie zależy Ci na ray tracingu, to oczywiście
. Ale jeśli pracujesz w programach graficznych, do renderingu, montażu wideo czy AI, to lepszym wyborem będzie RTX. Niektóre z tych aplikacji działają wyłącznie lub znacznie lepiej na kartach NVIDII dzięki technologiom takim jak CUDA, OptiX czy NVENC.
  • Odpowiedz
  • 1
@LiX16
Ta karta i tak jest za wolna do rt więc to marny argument jak dla mnie.

chyba, że ktoś chce grać z dlss w HD czyli bliżej 560-760p i generatorem z dużymi opóźnieniami.

do ai się nie kupuje takich tanich kart, chyba, że ktoś się całkiem amatorsko bawi co do reszty, nie rozpatruje tego w kontekście stacji roboczej.
  • Odpowiedz