Wpis z mikrobloga

#pracbaza #praca #pracait #finanse #zarobki #programista15k #medycyna

Na 20 najlepiej oplacanych zwodow w USA wszystkie 20 pozycji to lekarze roznych specjalnosci (np. anestozjolog nr 1, ortodonta nr 2, lekarz rodzinny 19, lekarz chorob wewnętrznych 20).

Warto to przemyśleć jak ktoś wybiera się na #studia #studbaza

Źródło: https://www.bls.gov/ooh/highest-paying.htm
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ChromeOsFan: Co w związku z tym?
Masz trudny zawód, wysoką odpowiedzialność to zarabiasz kupę siana. Z drugiej strony jak jesteś ogarnięty to na etacie wyciągniesz dużo więcej niż lekarz rodzinny przy zerowej odpowiedzialności pracując mniej.

Poza tym 2/10 bo odpisałem...
  • Odpowiedz
@ChromeOsFan: @BreathDeath

Robiłem sobie dzisiaj case-study i ogólnie studia na prywatnym lekarskim w Polsce to koszt ~500k PLN żywych kosztów (może 260k jeśli ci umorzą kredyt studencki za pracę w państwowej służbie zdrowia), gdy jesteś gówniarzem bez perspektyw zarobkowych to kosztu utraconych dochodów nie liczę bo i tak coś musisz studiować, ale przewaga zarobkowa po studiach (20k/mc w POZ za 150 PLN/h przy 168h) vs. jakieś kodoklepstwo za 12,5k
  • Odpowiedz
@rolling_stone_with_no_hope: zdrowie i życie to najcenniejsze rzeczy, jakie mamy.

Wyobraź sobie taką sytuację: robię Ci dziś przelew na 10 milionów euro, ale… jutro się nie obudzisz. Bierzesz? Raczej nie — szczególnie jeśli jesteś zdrowy i szczęśliwy. Bo co Ci po tych pieniądzach?

Albo inny wariant: przelewam Ci 10 milionów euro, ale do końca życia nie możesz korzystać z żadnych narzędzi IT — żadnego Google, Facebooka, Wykopu, YouTube’a, Instagrama. Kuszące?
  • Odpowiedz
@ChromeOsFan:

https://www.trojmiasto.pl/praca/Amazon-stawia-na-mlode-inzynierki-n201672.html

W mojej klasie matematycznej w liceum było 25 proc. kobiet, na studiach informatycznych - 10. Świetnie dawałyśmy sobie radę. Dziś już wiemy, że to nie brak zdolności trzyma dziewczyny z daleka od technologii. To brak dostępu i systemowych możliwości. Dostęp do zajęć technologicznych i kontakt z inspirującymi wzorcami pozostają przywilejem, którego wiele młodych kobiet jest pozbawionych. Za to większość z nich słyszy, że technologia i politechniki są dla
  • Odpowiedz
Potem masz już tylko piękne 40 lat golenia frajerów.

@PfefferWerfer: Na 3 etatach i przy ogromnej odpowiedzialności, a pan prokurator już czeka za rogiem. ;)

ale kto nie ma matury z bioli i chemii rozszerzonych napisanych na 80-90%

@PfefferWerfer: I tutaj jest właśnie ten problem. ;) Jak ktoś jest na tyle inteligętny, że rozważałby studia medyczne to nie jest klepaczem 15k tylko w wieku 40 lat to spokojnie
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer:
"Gdy masz lat 19 to absolutny no-brainer - brać kierunek lekarski za wszelką cenę, nawet za kredyt po same bile ale musisz dowieźć i skończyć studia."

Robiłem ostatnio podobny research i uważam tak samo. Medycyna to uber studia i jeśli ktoś może, to niech je bierze w młodym wieku, bo mimo iż lekarzy w najbliższych latach będzie coraz więcej i nawet jeśli by kiedyś weszły regulacje płac na rynku
  • Odpowiedz
Na 3 etatach

Przy 168h (normalny wymiar 1-etatu) i 150 PLN/h co jest standardem na B2B w POZach trzaśniesz 20k PLN netto po podatkach, jak chcesz robić 3-etaty i dyżury świąteczne to będziesz golił po 50-70k PLN, co niektórym działa na wyobraźnię i dlatego tak zasuwają.

i przy ogromnej odpowiedzialności, a pan prokurator już czeka za rogiem. ;)

Słuszny
  • Odpowiedz
  • 4
I tutaj jest właśnie ten problem. ;) Jak ktoś jest na tyle inteligętny, że rozważałby studia medyczne to nie jest klepaczem 15k

@BreathDeath: Rozwin inteligencje. Sam mam IQ w okolicach 130, czyli raczej calkiem niezle, a najczesciej pracowalem za minimalna krajowa jako administracja biurowa ¯\(ツ)/¯
Mam tez kunpla, ktory na tescie IQ w liceum ogarnal 142 punkty. Przez wiele lat nie pracowal wcale albo pracowal jako pracownik fizyczny przy tasmie
ChromeOsFan - >I tutaj jest właśnie ten problem. ;) Jak ktoś jest na tyle inteligętny...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
Robiłem ostatnio podobny research i uważam tak samo. Medycyna to uber studia i jeśli ktoś może, to niech je bierze w młodym wieku, bo mimo iż lekarzy w najbliższych latach będzie coraz więcej i nawet jeśli by kiedyś weszły regulacje płac na rynku prywatnym lub medyczne modele AI, to i tak w najgorszym przypadku będzie się zarabiać kilkukrotność minimalnej.

Tak, pełna zgoda.

Zaraz obok w kolejności prestiżu jest IMO weterynaria, farmacja i może
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Na 3 etatach i przy ogromnej odpowiedzialności, a pan prokurator już czeka za rogiem. ;)

@BreathDeath: No pani dermatolog, która podczas 15-minutowej wizyty za 200 zł przepisuje standardową maść na standardowy problem o prokuratorze na karku myśli pewnie codziennie, kładąc się do łóżka.

Jak ktoś jest na tyle inteligętny, że rozważałby studia medyczne to nie jest klepaczem 15k tylko w wieku 40 lat to spokojnie 25k netto przy zerowej odpowiedzialności
  • Odpowiedz
  • 3
Większość ludzi na rozmowie o pracę/kontrakt by się chyba zeszczała ze śmiechu, jakby usłyszała, że chcesz dużo zarabiać, bo miałeś trudne studia. Masz 15 lat, żeby tak argumentować?

@Iwasawa: Wlasnie mnie rozsmieszyles, bo wyobrazilem sobie jak przychodzi doktor fizyki do panstwowego instytutu badwczego i mowi, ze chcialby zarabiac 25 tys bo fizyka to trudny kierunek, i łacznie z doktoratem to 9 lat się uczył, a tam juz z gory wyznaczony
  • Odpowiedz
No pani dermatolog

@Iwasawa: Czyli już wychodzimy poza 6 letnie studia i wbijamy na specjalizację z dermatologii na którą trzeba się dostać przy ograniczonej liczbie miejsc. Czyli już po 10 do 12 latach od rozpoczęcia studiów jesteś dermatologiem. Ja myślałem, że rozmawiamy o lekarzu bez specjalizacji.

Ale 25k netto w wieku 40 lat to niezbyt duże zarobki. W porównaniu z lekarzem specjalistą z takim stażem to już w ogóle śmiesznie wygląda, więc
  • Odpowiedz
Dokładnie w liczbie mnogiej, z----------z codziennie gdzie indziej, z jednego POZ do drugiego i nie masz czasu, żeby się porządnie wypróżnić.

Jak mam po 5 dni po 8h w 5 miejscach to pracuję bardziej niż 5 dni po 8h w 1 miejscu? Może jest to mniej wygodne, ale nie ma to nic wspólnego z czasem na wypróżnianie czy faktycznym zapierniczem w pracy. Rozmawiamy o 168h i B2B na 150 PLN/h.

To czemu nie jesteś
  • Odpowiedz
  • 9
skoro jesteś taki super i skończyłeś trudne studia to czemu nie lekarski?

To czemu nie jesteś lekarzem skoro to takie proste?

@BreathDeath: Bo 18-19 latek 10-15-20 lat temu nie miał tak jasno wyłożonych informacji jak masz teraz w internecie. Nawet jeżeli wtedy był już internet to informacje o zarobkach nie były proste do znalezienia. Jak nie miałes dużej rodziny lub wielu znajomych to studia wybierałes wg zainteresowań a o zarobkach
  • Odpowiedz
@Iwasawa: Czyli już wychodzimy poza 6 letnie studia i wbijamy na specjalizację z dermatologii na którą trzeba się dostać przy ograniczonej liczbie miejsc. Czyli już po 10 do 12 latach od rozpoczęcia studiów jesteś dermatologiem. Ja myślałem, że rozmawiamy o lekarzu bez specjalizacji.

@BreathDeath: Lekarz bez specjalizacji 25k netto ma w przychodni zaraz po studiach, a ty jako sukces przedstawiasz 40-letniego crudziarza 25k.

@Iwasawa: Jw. jak się dostaniesz.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer:

Moja różowa była farmaceutką i o ile stabilność jest gigantyczna (robota wszędzie, nawet na zadupiach, te 7-10k netto dostaniesz bez łaski), to już zakres materiału nie jest taki odległy od lekarskiego a jednak jesteś w dead-end job sklepikarzem (o ile nie trafisz do farmacyjnego korpo).

Siostra jest technikiem weterynarii i weterynarze też jakichś kokosów nie mają z tego co opowiada. No ale ogólnie pojęte nauki medyczne dają jakieś poczucie stabilności
  • Odpowiedz