Wpis z mikrobloga

Chcę wymienić monitor na nowszy i mam parę pytań.

O co chodzi z tym VRR? Na tagu sporo osób pisało, że jak kupować nowy monitor to tylko z "VRR". Czy jak monitor ma w specyfikacji podane coś takiego:

Technologia synchronizacji:

Adaptive-Sync

FreeSync™ Premium

NVIDIA® G-SYNC®

To ma te całe "VRR"?

Druga sprawa to sposób działania tych technologii synchronizacji. Mam kartę od Nvidii. Jeśli po odblokowaniu klatkarzu w danej grze mam teraz powiedzmy ~300fps i karta żre ponad 230W działając na 100% to po włączeniu g-synca nic się nie zmieni i będzie pobierać też te 230W?

Czy w gry e-sportowe (CS'y, Battlefieldy itp.) lepiej grać z włączonym G-SYNCEM, czy kompletnie bez włączonej żadnej technologii do synchronizacji klatek?

#monitory
#pcmasterrace
#komputery
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gegangen: Trochę zależy od kompa. Synchronizacja chroni cię przed szarpaniem ekranu jak masz monitor np 240Hz a klatki spadają poniżej. Wtedy one synchronizują się z odświeżaniem. Dla mnie np do CSa to obowiązkowy ficzer, bo silnik CSa jest taki że klatki lubią ładnie spaść. Wtedy nie odczuwasz wgl różnicy. Ja mam FreeSync i nie wyobrażam sobie bez tego grania
  • Odpowiedz
@gegangen: już go znalazłeś w zasadzie. ma g-sync
compatible to po prostu poziom wspierania tego g-sync tak jakby. każdy tani monitor z wsparciem to będzie to 'compatible' a nie ultimate, ultimate wymaga wbudowanego układu nvidii i one są bardzo drogie na ogól.

compatible to w zasadzie jest adaptive sync na kóym bazuje freesync, tylko nvidia deklaruje, zę sprawdziła monitor i 'gsync' na nim działa prawidłowo.

ogólnie be zteog tez w teorii powinno działać,
  • Odpowiedz