Hejka, jest tu ktoś kto zdawał w tym roku egzamin #cka? Wiem że rok temu w lutym była zmiana, gdzie egzamin nie trwa już 3 godzin, a dwie. Chciałem zapytać, czy po tej zmianie, bardzo ciężko wyrobić się w czasie z zadaniami?
Jak przerobisz Mumshada, a potem killer.sh, będąc pewnym jak rozwiązać zadania i mieszcząc się w limicie czasu, to na prawdziwy egzamin spokojnie wystarczy Ci 1-1.5h. Największym problemem tego egzaminu jest hindus po drugiej stronie ( ͡°͜ʖ͡°)
@Shumitu: aż tak bardzo przeskadzają Ci proktorzy? Do tej pory, robiłem egzaminację teoretyczne z AWS. I tylko raz się odezwał, poza check-inem.
W maju mam egzamin z CKA, do którego zbieralem się od dawnego czasu. Mam jeszcze miesiąc przygotowań, przerobiłem podstawy K8s od Mumshada (6h), teraz robię ten jego 25h kurs CKA, zostało mi 18-20h, zastanawiam się, czy zdążę się przygotować żeby to zdać. Ale już termin przekladałem kilkukrotnie, więc
@Yakooo: imo warto dokończyć Mumshada. Jeżeli chodzi o faktyczny egzamin to jest trochę trudniejszy od mocków Mumshada, ale też trochę łatwiejszy od killer.sh. Jak o proktorów chodzi to nie pamiętam czy było to podczas CKA, czy CKAD, ale prosili mnie dwa razy o pokazanie rąk w trakcie egzaminu i byli dosyć upierdliwi jak chodzi o rzeczy w pokoju i wokół laptopa. Trzy lata temu było też trochę łatwiej bo mogłeś
@Yakooo: Ja zdawałem i miałem 120 minut. Czasowo było w sam raz, po zrobieniu wszystkich zadań zostało mi jakieś 15 minut, co wykorzystałem na dodatkowe zweryfikowanie czy wszystko dobrze ogarnąłem. Największy minus to ten zdalny pulpit, miałem problemy z ogarnięciem jego rozdzielczości i skalowania obrazu, a czas leciał. Pan opiekun był dość restrykcyjny, kazał mi nawet drukarkę wynieść z pokoju i kilka razy mnie upominał, że nie widzi w całości
@Alpen hmm, a powiesz mi coś więcej o tym pulpicie? Czyli to środowisko egzaminacyjne, różni się znacząco od tego co ma mumshad albo nawet od tego killer.sh?
Mógłbyś powiedzieć też jak się przygotowywałeś? Robiłeś kurs Mumshada, czy może pracujesz na codzień z K8s i po prostu ogarniałeś?
@Yakooo: Środowisko różniło się głównie tym, że podczas egzaminu to był po prostu zdalny pulpit do ich Ubuntu z bodajże środowiskiem graficznym LXDE. Przeglądarkę i terminal trzeba uruchamiać wewnątrz tego Ubuntu. Ja zdawałem egzamin na MacBook'u 13", co uważam, że było błędem, ze względu na te problemy ze skalowaniem obrazu, no i ogólnie dość mała przestrzeń robocza na 13". Większych problemów nie odczułem, połączenie miałem dość stabilne. Przed przystąpieniem do egzaminu pracowałem na co
@Alpen: Czaję, czyli myślę, że w moim przypadku gdy mam monitor 24 calowy - raczej nie będzie problemu z tym.
Dzięki za link, przejrzę te zadanka w maju, bliżej egzaminu. No nic, to pozostało mi kończyć ten kurs, zabieram się za killer.sh i może się uda. Co prawda nie miałem dużej styczności z K8s do tej pory, poza resetowaniem podów (skalując repliki), ale wydaje mi się, że całkiem szybko łapię
@Yakooo: U mnie wynik przyszedł równo 24h po ukończeniu egzaminu. Jeszcze jedna ważna rzecz, Pan opiekun będzie chciał dokładnie zobaczyć na kamerce Twój pokój, łączenie z rzeczami pod biurkiem :D Warto się na to przygotować, że będzie krążenie z kamerką / laptopem po pokoju. Dodatkowo można mieć szklankę wody, tylko sama szklanka musi być przeźroczysta, bez napisów etc. Ja z tego nie skorzystałem, a przyznam, że mi tego brakowało.
@Alpen: A do tego jestem całkiem przystosowany, mam 5x certów z AWS'a i tam są podobne restrykcje. Już jestem przyzwyczajony, żeby wynieść wszystko co możliwe z pokoju :D
Jestem tylko ciekawy, czy monitor dodatkowy będę musiał odczepiać, czy wystarczy Panu Rajeshowi, że pokaże mu, że jest odłączony od prądu. (Mam dwa monitory na stojaku i nie bardzo chce mi się go odpinać, a na certach AWS'a to przechodziło)
@Yakooo: CKA to jeden z prostszych egzaminow ktory robilem (zdawalem co prawda z 3 lata temu, ale pewnie od tego czasu go jeszcze bardziej ulatwii), wiec zrob sobie mushameda na udemy i styka xd
@Gennwat: trzy lata temu, podobno można było robić na dwoch monitorach + była godzina więcej, a z tego co wiem zadań nie ucieli. Teraz został skrócony do 2h, więc najbardziej obawiam się tego, że czasowo się nie wyrobię :D
Ale też tak myślę, że mumshad wystarczy. Dzięki! :D
@Yakooo: no 3 godziny to była przesada, ja pamietam ze skonczylem egzamin, zdazylem sprawdzic po kilka razy i mialem z 30-40 minut jeszcze xd i skonczylem z 90% jakos. za to CKS byl imo znacznie trudniejszy
#linux #cka #kubernetes #devops #sysops
Największym problemem tego egzaminu jest hindus po drugiej stronie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W maju mam egzamin z CKA, do którego zbieralem się od dawnego czasu. Mam jeszcze miesiąc przygotowań, przerobiłem podstawy K8s od Mumshada (6h), teraz robię ten jego 25h kurs CKA, zostało mi 18-20h, zastanawiam się, czy zdążę się przygotować żeby to zdać. Ale już termin przekladałem kilkukrotnie, więc
Jak o proktorów chodzi to nie pamiętam czy było to podczas CKA, czy CKAD, ale prosili mnie dwa razy o pokazanie rąk w trakcie egzaminu i byli dosyć upierdliwi jak chodzi o rzeczy w pokoju i wokół laptopa.
Trzy lata temu było też trochę łatwiej bo mogłeś
Mógłbyś powiedzieć też jak się przygotowywałeś? Robiłeś kurs Mumshada, czy może pracujesz na codzień z K8s i po prostu ogarniałeś?
Przeglądarkę i terminal trzeba uruchamiać wewnątrz tego Ubuntu.
Ja zdawałem egzamin na MacBook'u 13", co uważam, że było błędem, ze względu na te problemy ze skalowaniem obrazu, no i ogólnie dość mała przestrzeń robocza na 13".
Większych problemów nie odczułem, połączenie miałem dość stabilne.
Przed przystąpieniem do egzaminu pracowałem na co
Dzięki za link, przejrzę te zadanka w maju, bliżej egzaminu. No nic, to pozostało mi kończyć ten kurs, zabieram się za killer.sh i może się uda. Co prawda nie miałem dużej styczności z K8s do tej pory, poza resetowaniem podów (skalując repliki), ale wydaje mi się, że całkiem szybko łapię
Już jestem przyzwyczajony, żeby wynieść wszystko co możliwe z pokoju :D
Jestem tylko ciekawy, czy monitor dodatkowy będę musiał odczepiać, czy wystarczy Panu Rajeshowi, że pokaże mu, że jest odłączony od prądu. (Mam dwa monitory na stojaku i nie bardzo chce mi się go odpinać, a na certach AWS'a to przechodziło)
A tak
Teraz został skrócony do 2h, więc najbardziej obawiam się tego, że czasowo się nie wyrobię :D
Ale też tak myślę, że mumshad wystarczy. Dzięki! :D
Mój hindus kazał mi go wynieść, a telewizor musiałem przykryć kocem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Też słuszna uwaga, ta zdalna wirtualka to troche patologia, UI zabiera sporo przestrzeni, zdalny terminal był dużo lepszy.
Jak zmieniali platformę