Wpis z mikrobloga

Skąd w Polsce wziął się trend, w którym to nie należy rozglądać się na przejściu? Praktycznie pod każdym filmem z potrącenia jest wątek na kilkaset postów, z którego wynika, że pieszy ma co prawda połamany kręgosłup lub stracił życie ale zachował dumę zachowując pierwszeństwo.

Oczywiście nie chodzi o przeniesienie winy tylko zwykły fakt zadbania o własne bezpieczeństwo.

Zapraszam do dyskusji #motoryzacja #pieszy #bezpieczenstwo #pasy
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Myszo: mnie w szkole uczyli czy przedszkolu, że się mam zatrzymać, spojrzeć w lewo, w prawo i jeszcze raz w lewo..powinien być obowiązek zatrzymania się przed przejściem i wtedy pierwszeństwo jak się stanie..
  • Odpowiedz
@Myszo: Ile już miałem sytuacji, że pieszy wlazł mi prosto przed maskę bez spojrzenia w moją stronę. No, ale przecież on dochodząc do przejścia ma pierwszeństwo, więc musi z tego pierwszeństwa skorzystać.
  • Odpowiedz
@Myszo: zawsze mnie rozwala, że jak ktoś zwróci uwagę, że pieszy w sumie mimo, że nie jego wina to mógł łatwo uniknąć konsekwencji czyjejś pomyłki poprzez oglądanie co się dzieje w koło niego to się zlatują NPC i pierdzielą o zrzucaniu winy na pieszego xD no nie ma jego winy, tylko to on skończył na wózku inwalidzkim, a kierujący ma OC i sprawe w sądzie xD ja nawet słuchawek nie
  • Odpowiedz
@Pietter: Chodziło mi o zmianę w ustawie, która weszła w życie dnia 1 czerwca 2021 roku. Wcześniej było tak, że pieszy miał pierwszeństwo dopiero w momencie, gdy znajdował się już na przejściu dla pieszych. Z nowelizacją ustawy pieszy ma pierwszeństwo przed przejściem.

Prawo o ruchu drogowym,

Art. 13.

1. Pieszy wchodzący na jezdnię lub torowisko albo przechodzący przez jezdnię lub torowisko jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust.
  • Odpowiedz
@Myszo: Przecież pieszych chroni magia ustawy dająca im PIERWSZEŃSTWO praktycznie od wyjścia z domu i wmawianie (tutaj na wykopie też), że "PUSZKA MUSI STANUŃĆ, ROZUMISZ? MUSI I KONIEC!!!!11111111"
Gdy jednak puszka nie staje, to jest połamany kręgosłup, porażenie czterokończynowe albo śmierć, a kierowca co najwyżej dostanie mandat lub posiedzi na państwowych wakajkach.

BYŁO WARTO MIEĆ PIERWSZEŃSTWO I PUSZKARZ MUSIAŁ STANĄĆ!!!!1
  • Odpowiedz
@SpokojnyPan: nie przetłumaczysz, zaraz zesra się jakiś krupier czy inny daszkambandit, że pewno zapieprzasz 300 000km/s, palisz ludzi żywcem w kii z gazem i potrącasz pieszych w zabudowanych wiochach udających centra miast xD
  • Odpowiedz
Wciąż ma pierwszeństwo wcześniej niż napisałeś to w pierwszym swoim komentarzu. Bo ma je przed pasami a nie dopiero na nich

@Horvath: ma je jak wchodzi na pasy, a nie dochodząc do przejścia jak usilnie próbujesz mi wmówić
  • Odpowiedz
@Pietter:

Pieszy wchodzący na przejście dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem, z wyłączeniem tramwaju.

Ja ci nic nie próbuję wmówić, sam pierwsze napisałeś, że pieszy ma pierwszeństwo tylko wtedy, gdy jest już na przejściu co nie jest prawdą i co zostało zmienione 1 czerwca 2021 roku. Prawdą jest, że rozszerzono wtedy pierwszeństwo pieszego przed samochodami i przez to dużo osób pakuje się na przejście na pewniaka. Źle użyłem stwierdzenia "dochdząc do
  • Odpowiedz