Wpis z mikrobloga

Pytanie do osób mających dzieci w podstawówce. Mój synek (4) zaczyna sam pisać literki. Chcę mu pomóc, ale nie chcę go nauczyć źle. Czy w szkołach nadal uczą tak, jak kiedyś? Jestem z lat 90, więc pisaliśmy z zawijasami i uczyliśmy się dziwnego zapisu literek s p b, których nigdzie się nie używa. Czy nadal tak jest, czy mogę uczyć dziecko pisać normalnie? #rodzicielstwo #tatacontent #dzieci #szkola #pytanie
TinWoodman - Pytanie do osób mających dzieci w podstawówce. Mój synek (4) zaczyna sam...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

łatwia to łączenie kolejnych liter i pisanie w miarę płynnie

@na_ulicy_maslo_trzaslo: jak się pisze piórem z atramentem z kałamarza. To wtedy powstał ten styl i od tamtej pory tego uczą.
Pisanie ołówkiem w ten sposób jest kontr produktywne, ponieważ produkuje mniej czytelne pismo.

Mój synek (4) zaczyna sam pisać literki. Chcę mu pomóc, ale nie chcę go
  • Odpowiedz
Pytanie do osób mających dzieci w podstawówce. Mój synek (4) zaczyna sam pisać literki. Chcę mu pomóc, ale nie chcę go nauczyć źle. Czy w szkołach nadal uczą tak, jak kiedyś?

@TinWoodman: tak, nadal uczą, ale wzięłabym pod uwagę parę rzeczy. Czterolatka i siedmiolatka dzielą lata świetlne jesli chodzi o rozwój motoryki. U 4latka ważny jest sposób trzymania kredek/ołówków/pedzla i może mieć z tym kłopoty. Warto rozwijać motorykę poprzez np
  • Odpowiedz
@TinWoodman: NIESTETY - tak jak kolega @na_ulicy_maslo_trzaslo ci tu wrzuca obrazek - nadal te parę liter uczą w przedziwny sposób, np małe "p" jest do wujaniepodobne, nie wiem czy to z cyrylicy czy komuś coś nie wyszło... A jak to dzieciak napisze - to nie wiesz wcale, czy to "coś okrągłego małego' połączonego z literkami przed i za, to jest nieudane O, czy S czy A ...
Ale tak
  • Odpowiedz
@TinWoodman: Ucz dziecko pisać normalnie. To znaczy czytelnie. W klasach 1-3 jest ocena opisowa, więc jak będzie pisać inaczej niż w podręczniku, to nic mu nie zrobią, a od 4 klasy nie ma ocen za pisanie liter oddzielnie albo zamykanie brzuszków w b czy p. :)
  • Odpowiedz