Wpis z mikrobloga

@Szym3kSzym3k: Powiem ze swojego doświadczenia z Nibe. Nie ma problemów z integracją z HA. Czasem denerwuje to wywołanie asynchroniczne, ale wydaje się to jeszcze zrozumiałe. Z innych ciekawostek. Pełne sterowanie z apki Nibe jest płatne, ale... przez API można sterować w HA za free.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: mam vitocal od viessmanna i integracja jest bezproblemowa. No i sterowanie z apki jest za darmo ;P
Jedyne co mnie wkurza to brak danych o zużyciu prądu. W apce jest, w HA nie.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: lepiej patrz, która pompa lepiej działa, a przede wszystkom dobrze dobierz moc do chałupy (powierzchnia, docieplenie). Integracja z HA to sprawa drugorzędna. Kupisz chińczyka, co niby dobrze z HA współpracuje, ładne wykresiki rysuje, a COP max 2.0 i prądu żre tyle, co grzałka 3kW włączona 24/7.

Mam Panasonic Aquarea - działa, zimą grzeje, latem chłodzi. Tylko do integracji ze swoją chmurą Pansonic sprzedaje jakiś moduł za 900 PLN -
  • Odpowiedz
  • 0
@testuser: szczerze, zastanawiałem się nad chińczykiem, ale właśnie się boje ze zje mi prądu dużo i w rasie awarii będzie problem z naprawą. Raczej będę celował w coś firmowego: Nibe, Panasonic serii 7, może Siemens.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k szczerze pompy są tak mało obsługowe że łączenie ich z ha nie ma sensu ja bym się kierował jednak jakością urządzenia i jego efektywnością. Producenci na których warto zwrócić uwagę to na pewno: Panasonic LG Daikin Mitsubishi, Bosch, Viessmann, Accond
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k co można powiedzieć na temat pomp, to proste urządzenia, najważniejsze żeby miały na papierze i fizycznie jak największą sprawność były ciche i malo awaryjne, tak samo ważne jak i ważniejsza sprawą jest jakość montażu, jako fan elektroniki będziesz pewnie chciał milion termostatów pokojowych a przy pompie to sredni pomysł. Najlepiej jak pompa leci sobie na krzywej i zadne wewnetrzne termostaty jej nie przeszkadzały w płynnej pracy!
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: tu już udaj się na grupki FB konkretnych producentów - pełno tego.

Ja mam Panasonic i, odpukać, od ponad 5 lat nic się nie dzieje. Dobrze ustawiona pompa nie wymaga jej dotykania, a tylko corocznego serwisu i przeglądu. O integracji z HA wspomniałem wyżej: HeishaMon zamiast modułu "cloud" od Panasonic i masz wszystko, co da się z pompy wyczytać/wysterować.

Co do serwisu - kilka lat temu na panasie wieszali
  • Odpowiedz