Wpis z mikrobloga

Nie dajcie sobie wmówić, że np. możecie zarabiać podobnie jak w IT, jak np. kierownik Lidla. A zwłaszcza, gdy was informatyka pasjonuje. Popatrzcie na większy obraz. Taki kierownik Lidla z całym szacunkiem osiąga już maksymalny pułap - więcej nie zarobi, nie zostanie członkiem rady nadzorczej Lidla. A tymczasem w półświatku IT to co zarabiasz podobnie jak kierownik Lidla, to jest dopiero wstęp. A niebo jest limitem. Np. ja ostatnio na dodatkowej robótce informatycznej w 5 godz. zgarnąłem 1000 zł. Wcześniej w 2 dni zainkasowałem 600 euro (2500 zł).
Na dodatek finansowy próg otworzenia własnej działalności w IT jest śmiesznie niski - jak masz komputer, to śmigasz i trzepiesz ten hajs (nawet nie trzeba biurka, bo jak masz laptopa, to możesz postawić se na kolanach).

#informatyka #pracait #pracbaza #praca #zarobki #programista5k #programista15k #programista25k #programista50k #lidl #motywacja #motywacjadnia #firma #dzialalnoscgospodarcza #kariera
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AdamF_OG: Ale ktokolwiek ma wątpliwości do tego co piszesz?
"Nie dajcie się skusić niskimi cenami nad polskim morzem w listopadzie, max na co możecie liczyć to 10 stopni i trochę słońca, już lepiej na początku sezonu jechać gdzie też jest tanio, a 15 stopni to tak naprawdę minimalna temperatura jakiej możecie się spodziewać"
  • Odpowiedz
@AdamF_OG nie wiem czemu kierownik Lidla miałby zarabiać więcej niż ktoś w IT. Całkowicie jestem w stanie zrozumieć to, że pierwszy lepszy glazurnik, elektryk czy Mietek co podłącza WC zarobi więcej niż senior w dużym korpo ale kierownik Lidla?
  • Odpowiedz
Np. ja ostatnio na dodatkowej robótce informatycznej w 5 godz. zgarnąłem 1000 zł. Wcześniej w 2 dni zainkasowałem 600 euro (2500 zł).

@AdamF_OG: a potem reszta miesiąca bez zarobienia ani złotówki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@ly000: Mam głównego klienta dla którego wykonuję prace IT zdalnie 60 - 80 godzin miesięcznie. Także zwykle 60 - 80 godzin miesięcznie jeżdżę jako taksówkarz.
  • Odpowiedz
@AdamF_OG: kierownik lidla to jest ten samo poziom co kierownik mcdonalda. nie wiem po co to porównujesz z IT. Żeby coś osiągnąć w IT to wpierw trzeba poświęcić TYSIĄCE godzin na naukę. jak porównasz z innymi zawodami, gdzie potrzeba poświęcić tyle czasu i trzeba wykazać się jakąś inteligencją, to się okaże, że wcale ten programista 15k tak dużo nie zarabia, bo tyle to zarabiają te wszystkie anetki w warszawskich korpo,
  • Odpowiedz
  • 0
@ly000: Bo niektórzy informatycy mają ostatnio tendencję do rzucania tekstami "o kryzys w branży", "niedługo w Lidlu będą podobnie zarabiać". I nie, Anetki w warszawskich korpo co skończyły socjologię też tyle nie zarabiają, a jeśli mają białe suvy to najczęściej od mężów. A co do lekarzy, to mediana zarobków lekarzy jest niższa od programistów.
  • Odpowiedz
@AdamF_OG: ale kryzys w branży IT to niezaprzeczalny fakt. doświadczeni ludzie nadal zarabiają dobre pieniądze, ale nie jest to co kiedyś i przede wszystkim - dużo trudniej wbić do branży niż kiedyś. jak jest 50% mniej ofert r/r to co to jest jak nie kryzys?
  • Odpowiedz
  • 0
@ly000: To nieprawda, że jest 50% mniej ofert. Może 20-25% mniej. Tak czy siak oferty same w sobie nie są wyznacznikiem kryzysu. Po prostu sytuacja na rynku pracy IT ustabilizowała się podobnie do innych krajów, po latach szalonego boomu w Polsce. Natomiast, żadnego kryzysu nie ma. Zarobki nadal powoli rosną. A informatyk dłużej niż 2 tygodnie bezrobotny nie będzie, chyba że na własne życzenie.
TLDR: Żadnego kryzysu nie ma. Po
  • Odpowiedz
Zarobki nadal powoli rosną. A informatyk dłużej niż 2 tygodnie bezrobotny nie będzie, chyba że na własne życzenie.

@AdamF_OG: co? ja jak zmieniałem pracę to 3 miesiące szukałem, a mam 5 lat doświadczenia na karku. mam znajomych co pół roku szukali i nadal nie znaleźli. fora i linkedin są pełne historii, gdzie wymiatacze szukają miesiącami pracy, czasem przez rok i niczego nie mogą znaleźć. w 2 tygodnie to nawet jednej
  • Odpowiedz
@AdamF_OG: mam dostęp do platformy rekrutacyjnej w moim software housie. zatrudniamy tylko seniorów. na 1 ogłoszenie zgłasza się po 50-200 chętnych, z czego wybierana 1 osoba, sporadycznie więcej. widzę, że od momentu otrzymania CV do momentu zatrudnienia mija średnio miesiąc, więc nie wiem o jakich maks 2 tygodniach mówisz.
  • Odpowiedz
  • 0
@ly000: Tak jak wspomniałem to nie kryzys, tylko ustabilizowanie się branży. Liczba ofert zmalała z sumy astronomicznej, do nadal sporej (większej niż w większości innych branż). A na dodatek sama liczba ofert nie jest wyznacznikiem. Kto chce zarabiać w IT, i ma chociaż mierne umiejętności, ten zarobi przyzwoite pieniądze bez większego problemu.
Można przeczytać w jednym z linków:

Wzrost zarobków w branży IT wyhamował w III i IV kw. 2023 r. ,
  • Odpowiedz
@AdamF_OG: kryzys w branży jest widoczny. Nie ma co ukrywać. A będzie jeszcze gorzej

Jak kto był ogarnięty, to zakręcił się wokół jakichś menedżerskich posad i/lub odkozyl z bańkę na jakąś dzialalnosc. Ja mam obie te opcje zaliczone :D
  • Odpowiedz
@AdamF_OG:

Anetki w warszawskich korpo co skończyły socjologię też tyle nie zarabiają,

To chyba nie wiesz jakie są zarobki w warszawksich korpo. 15k to standard z doświadczeniem. Wystarczy że rzucisz okiem na parking w mordorze i tyle. Anetki potrafią zjadać programistów
  • Odpowiedz