Wpis z mikrobloga

Rozmowy o pracę w 2025 be like:

- Potrzebujemy spawacza, który tańczy flamenco
- Ja mam 15 lat doświadczenia w spawaniu. TIG, MIG/MAG, elektroda, nierdzewka, aluminium - wszystko robiłem
- A tańczysz flamenco?
- Nie, tylko salsę
- "Unfortunately, after careful consideration, we have decided to move forward with other candidates whose experience more closely matches the requirements of the role"

#pracait #programowanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@joGgurt: No ale w czym problem? Pracodawca ma prawo szukać do swojej firmy kogo chce. Może sobie rekrutować nawet typa bez nogi który ma doświadczenie w bieganiu z połówką melona na głowie i jednoczesnym krzyczeniu "jestem chomikiem". Jeśli warunki rekrutacji są jasno określone, a ich nie spełniasz to co w tym dziwnego że kandydatura jest odrzucona?
  • Odpowiedz
@Plp_: Z tym że potem pojawiają się artykuły że 70% pracodawców ma problem zatrudnić nowe osoby. Albo że pracodawcy nie mogą znaleźć talentów - to też jakieś nowe słowo którego wcześniej nie było. Teraz każdy pracodawca szuka talentów a nie dobrych pracowników. I pół biedy gdyby tak było z wymagającymi pozycjami, ale ostatnio to i te mniej prestiżowe stanowiska też są poszukiwane talenty.

Doszło do momentu że w raportach dotyczących
  • Odpowiedz
Z tym że potem pojawiają się artykuły że 70% pracodawców ma problem zatrudnić nowe osoby.

@Adamson555: No to już problem pracodawcy że ma debilne wymagania i nie może nikogo znaleźć. Jeśli nie chce zmienić podejścia i dostosować się do rynku to niech ginie. Natomiast rynek w znacznym stopniu jest kształtowany przez kandydatów- widocznie nie przeszkadzają im głupie ogłoszenia i CV płyną wartkim strumieniem, skoro duża część pracodawców nie zmienia podejścia.
  • Odpowiedz
@joGgurt prowadzę rekrutacje techniczne i trochę tak jest. Chętnych nawet na stanowiska seniorskie jest teraz na tyle dużo, że mogę wybierać po tym kto zna wszystkie 52 technologie używane w firmie i zrobi najładniejszego fikołka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz