Szczytem inżynierii społecznej i marketingu jest wyruchanie graczy na usługi odpłatne wypożyczanie gier z biblioteki i stworzenie community, które za to liżą mu dupę. Przecież gdyby ludzie byli normalni to GOG powinien doprowadzić steam do bankrutcwa. Zawsze pluję na ten tłusty ryj.
@Jarkendarion wg mnie steam wygrał tym, że od startu mieli dobry komunikator i całą resztę pod właśnie community. Konkurencja nawet się nie zbliżyła. Dzieciaki mają w dupie pozostałe sprawy a to głównie dzieciaki wtedy były ważne.
@Jarkendarion: do tego dzięki Valve i Dota 2 mamy teraz plagę Battlepasów. Dzięki Valve i Counter-Strike lootboxy wywróciły swego czasu rynek gier do góry nogami. To Valve pozwala na handel skinami co promuje h----d wśród młodzieży, nie dziwiłbym się gdyby wokół rynku skórek były prane brudne pieniądze. To Valve wspólnie z Bethesdą próbował przepchnąć płatne modyfikacje do gier. Valve wypromowało sprzedawanie niedokończonych gier w early access...
@Jarkendarion: No i mnie to bawi ludzie się spuszczają że steam jest praktycznie monopolistą. Póki grubas jeszcze żyje możecie się cieszyć następca może nie być taki dobry a wtedy będzie za późno.
@Jarkendarion: tak tak, weź na gogu cokolwiek znajdź albo do kogoś napisz. Steam wygrywa, bo ani się nie rozpieprzył w bokach jak gadu gadu, ani nie został ułomną przystawką do odpalania gier jaknwszystkie originy, gogi i inne dziadostwa.
@Jarkendarion: Ty mam pomysł, a weź zrób taką usługę nazwij ją "Zawór" i weź sprzedawaj gierki takie bez DRM.
Wiesz dlaczego nie ma wszystkich gier na GOG? Bo łatwo jest piracić, po prostu wysyłasz exe i elo. Kto by chciał wydawać gry na premierę i narażać się na to że sprzeda np 1 kopię, bo reszta pójdzie przez torrenty? Bezterminowy wynajem to dupochron dla Valve ale dla wykopka do obraza
@Jarkendarion Ludzie wybierają wygodę ponad wszystko. Steam jest wygodny, ma kompleksową usługę, sklep, forum, wsparcie dla modów etc. gog niby kiedyś próbował ale jednak jest mniej wygodny i oferuje pod tym względem mniej. Mimo posiadania gier na własność.
@Sunkrest a co jest nie tak z battlepass w Docie? nie jest obowiązkowy, nie ma w nim pay2win, dodaje jedynie skiny i dodatkowe featuresy za dopłatą nie wpływając negatywnie na experience graczy, którzy go nie kupili, poza tym Dota właśnie skończyła z BP w tamtym roku
@json-derollo: Tylko specjaliści bez problemu obchodzą zabezpieczenia DRM od steam i potem taka gra "czysta" ląduje na torrentach. To chyba lepiej promować usługi, gdzie konsumenta się nie dyma bez mydła i to za jego kasę. GOG wygrywa, bo po prostu szanuje kupującego, dostajesz to za co płacisz.
@Sunkrest: nie ma tu nic do bronienia, wyjaśniam proste zagadnienie czemu Steam jest jaki jest. Jak mam coś piracić to wolę tego w ogóle nie kupować, ani nie użytkować
@Jarkendarion: Dozgonny szacunek dla Gabena za: - przełamanie monopolu Microsoft. Dzięki Protonowi mogę grać we wszystko w co chcę na systemie, który mnie nie szpieguje, nie traktuje mnie jak kompletnego idiotę i nie robi ze mnie markertinowej pacynki, którą można sprzedać reklamodawcom - ożywienie rynku handheldów i sprawienie, że moje roczniki na powrót polubiły granie - politykę zwrotów będącą jedyną opcją w przypadku braku dem - wyprzedaże i promocje dzięki którym mogę kupić gry za
@aegypius: Ale przecież w gry z GOG można grać na Lutris, Bottles albo Wine. Nie [rzeczę, że to co wymieniłeś nie jest plusem, ale niestety skala minusów równoważy to w doł
@Jarkendarion: przecież to jest mega rak gdzie musisz się przekopywać przez jakieś pierdy na kanałach i użerać z ludźmi żeby cokolwiek pisać, no i oddzielna aplikacja.
w gry z GOG można grać na Lutris, Bottles albo Wine
@Jarkendarion: oczywiście, że można i tak też robię, jak chcę sobie zagrać w np. Diablo 2 w wersji 1.0, ale rzeźbienie w WINE nijak nie ma się do banalnego w swojej obsłudze Protona. Pamiętam, jak w WINE musiałem patchować i tweakować, bo gry miały różne wymagania, a w Proton wystarczy że zmienię wersję, Steam sobie to pobierze i tyle.
@aegypius: Niby tak, wspomniałeś, że dzięki steam grasz na linuxie bez telemetrii, ale czytałem, ze proton jakąś telemetrię ma, dlatego bawię się lutrisem na moim linux nobara (głównie do starszych gier typu gothic)
@Jarkendarion: Na GoG-u wiele tytułów się nie pojawia na premierze, bo twórcy boją się piracenia tytułu. Valve było też pierwszym masowym dystrybutorem elektronicznym, efekt pierwszeństwa zawsze daje kopa.
czytałem, ze proton jakąś telemetrię ma, dlatego bawię się lutrisem na moim linux nobara
@Jarkendarion: Lutris to nie jest narzędzie do uruchamiania gier, to jest narzędzie do zarządzania narzędziami do uruchamiana gier. Wejdź sobie w ustawienia runnerów i zobaczysz, że np. WINE bazowo chodzi na Protonie, więc jeśli nie zrobisz tego ręcznie to można założyć, że uruchamiając gry przez Lutris uruchamiasz je w warstwie Proton.
#gry #steam #gog #takaprawda
źródło: thumb_115895_default_newsview
PobierzKilka groszy od siebie jeszcze dorzuciłem.
Steam wygrywa, bo ani się nie rozpieprzył w bokach jak gadu gadu, ani nie został ułomną przystawką do odpalania gier jaknwszystkie originy, gogi i inne dziadostwa.
Wiesz dlaczego nie ma wszystkich gier na GOG? Bo łatwo jest piracić, po prostu wysyłasz exe i elo. Kto by chciał wydawać gry na premierę i narażać się na to że sprzeda np 1 kopię, bo reszta pójdzie przez torrenty? Bezterminowy wynajem to dupochron dla Valve ale dla wykopka do obraza
źródło: 1000008093
PobierzDozgonny szacunek dla Gabena za:
- przełamanie monopolu Microsoft. Dzięki Protonowi mogę grać we wszystko w co chcę na systemie, który mnie nie szpieguje, nie traktuje mnie jak kompletnego idiotę i nie robi ze mnie markertinowej pacynki, którą można sprzedać reklamodawcom
- ożywienie rynku handheldów i sprawienie, że moje roczniki na powrót polubiły granie
- politykę zwrotów będącą jedyną opcją w przypadku braku dem
- wyprzedaże i promocje dzięki którym mogę kupić gry za
@Jarkendarion: przecież to jest mega rak gdzie musisz się przekopywać przez jakieś pierdy na kanałach i użerać z ludźmi żeby cokolwiek pisać, no i oddzielna aplikacja.
@Jarkendarion: oczywiście, że można i tak też robię, jak chcę sobie zagrać w np. Diablo 2 w wersji 1.0, ale rzeźbienie w WINE nijak nie ma się do banalnego w swojej obsłudze Protona. Pamiętam, jak w WINE musiałem patchować i tweakować, bo gry miały różne wymagania, a w Proton wystarczy że zmienię wersję, Steam sobie to pobierze i tyle.
@Jarkendarion: Lutris to nie jest narzędzie do uruchamiania gier, to jest narzędzie do zarządzania narzędziami do uruchamiana gier. Wejdź sobie w ustawienia runnerów i zobaczysz, że np. WINE bazowo chodzi na Protonie, więc jeśli nie zrobisz tego ręcznie to można założyć, że uruchamiając gry przez Lutris uruchamiasz je w warstwie Proton.
Tak czy inaczej dzisiaj to