Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, mówię z góry, że mam zerowe pojęcie w tym temacie :(

Mam domek w górach oraz internet Orange. Mam ruter mobilny na kartę SIM.
Internet w miarę działa, co prawda są okresy/godziny, gdzie działa o wiele gorzej, praktycznie nie da się go używać.
Jeżeli przyczyną tego nie są warunki terenowe, to wina raczej nie leży po stronie dostawcy internetu, a po stronie rutera (nie mam pojęcia co do za ruter, jakis stary z T-Mobile, ale obsługuje standard LTE).

Co byście polecili zrobić na moim miejscu? Pogodzić się z faktem, że internet w górach nigdy nie bedzie jakis super, czy wymienić ruter? Jeżeli wymienić, to na jaki?

Nie chciałbym inwestować w ruter mobilny 5G- podobno mają doprowadzić światłowód- ale kiedy? Nie wiem.

W skrócie- czy zmiana rutera może bardzo dużo pomóc, jeżeli planuje zostac przy 4G?
Z góry dziękuje bardzo za pomoc.

#internet #sieci #informatyka #router #siec #ruter

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: W skrócie - tak, zmień sprzęt. Router to najczęściej wolne gardło. Mobilne routery 5G są strasznie drogie, ale stacjonarny da radę wyrwać w okolicach tysiąca.
  • Odpowiedz
wymiana routera 4g raczej niewiele da. Za to wymiana routera 4G na 5G w moim przypadku spowodowała wzrost prędkości pobierania z około 30Mb/s na ponad 400 Mb/s.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: W godzinach szczytu (czyli wtedy kiedy najwięcej ludzi na raz korzysta), oraz w trudnych warunkach atmosferycznych (śnieg, mocny deszcz) - zawsze będzie to trochę gorzej działać. Natomiast niweluje to sytuacja, kiedy tłumienie sygnału jest mniejsze. Duże tłumienie = przeszkody. Np. ściany budynku. Dlatego najlepszym rozwiązaniem są routery zewnętrzne umieszczane bezpośrednio na maszcie. Samo pociągnięcie anteny na maszt (zamiast pudełka router z antenami bezpośrednio zamocowanymi), też nie jest optymalne bo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: używałem tego typu routerów LTE:
https://www.x-kom.pl/p/1262448-router-tp-link-mr505-1200mbps-a-b-g-n-ac-3g-4glte-300mbps.html
też jakieś modele z antenami zewnętrznymi, generalnie w granicach 300-600zł, przez ostatnie 4 lata chyba ze trzy przetestowałem, ale nie pamiętam modeli.
oczywiście były spadki, w godzinach szczytu czasami 15Mb/s było maksem, w najlepszym przypadku do 40Mb/s. średnio koło 30Mb/s.

do 5g kupiłem router CUDY P5 (około 1200zł), ale opłacało się :). teraz też może są jakieś gorsze wyniki w szczycie, ale to jest spadek z
  • Odpowiedz
Warunki nie pozwalają na montaż masztu :( Mogłbym ew. na dachu zamontować, ale wtedy obawiam się, że ciągłe słonce (nawet do 50 stopni) przegrzeje :/

@mirko_anonim: Temperatura nie jest problemem dla takich sprzętów. One są przygotowane do pracy na zewnątrz. Pisząc "maszt" miałem faktycznie na myśli po prostu na zewnątrz. Niektórzy robią to na kominie, inni na takich masztach na anteny satelitarne, niektórzy po prostu na ścianie. Maszt ma tą
  • Odpowiedz