Wpis z mikrobloga

Jakieś z d--y wyliczenia, że w Polsce źle i nie opłaca się pracować, bo ktoś zarabiający minimalną nie może kupić BMW 3. Zarabiasz minimalną, to kupujesz sobie np. paruletnią w dobrym stanie Dacię Sandero za 30k zł, auto popularne, a nie BMW i to w dodatku 3, a nie 1, auto ekskluzywno-luksusowe dla prezesa.

Ja sobie z początkiem 2022 zamówiłem i w połowie tegoż samego roku odebrałem Skodę Fabię Kombi. Miałem budżet 60 000 zł, co odpowiadało niemal dokładnie moim 12-miesięcznym oszczędnościom. A nie porywałem się np. na Audi A3, albo Mercedesa CLA, na które przy tamtej mojej sytuacji finansowej musiałbym oszczędzać i oszczędzać. Można? Można.

Życie w Polsce nie jest złe. Tylko trzeba podchodzić do różnych rzeczy, w tym do wydatków, z głową.

P.S. Auto z dodatkami ostatecznie kosztowało 68k, ale to szczegół.

#samochody #motoryzacja #kupautozmikro #pdk #wykop #pokazauto #dacia #bmw #skoda #audi #mercedes #oszczednosci #zarobki #praca #neet #polska
AdamF_OG - Jakieś z d--y wyliczenia, że w Polsce źle i nie opłaca się pracować, bo kt...

źródło: hk8uijt42el91

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Jechanka: Taki śmietnik na kółkach, że mój wujek w podobnej, tylko 10-letniej, zrobił dotychczas 740k km, i dalej jeździ. A ja póki co po przejechaniu 100k km w niecałe 3 lata także sobie chwalę niezawodność.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jechanka: W całkiem zacnych warunkach: regulacja wygodnych foteli dla kierowcy i przedniego pasażera, klimatyzacja, elektrycznie sterowane podgrzewane lusterka, elektrycznie otwierane przednie szyby, radio cyfrowe z system surround, tempomat z ogranicznikiem prędkości, podłokietnik, dodatkowe wejścia usb, komputer pokładowy, wskaźnik biegów na blacie, itd.
  • Odpowiedz
W całkiem zacnych warunkach: regulacja wygodnych foteli dla kierowcy i przedniego pasażera, klimatyzacja, elektrycznie sterowane podgrzewane lusterka, elektrycznie otwierane przednie szyby, radio cyfrowe z system surround, tempomat z ogranicznikiem prędkości, podłokietnik, dodatkowe wejścia usb, komputer pokładowy, itd.

@AdamF_OG: przecież to są podstawowe bajery w samochodach dziś.

Jak się denerwuję że nie mam w swoim aktywnego tempomatu, albo przyciemnianych lusterek zewnętrznych. Jak bym był biznesmenem, i samochód by był moim głównym
  • Odpowiedz
  • 0
@SpalaczBenzyny: Z jakiego? Że robisz sobie cały czas trasami na tempomacie stabilny cruising 125 km/h* i jesteś niczym król szosy?

*On ma tą mocniejszą wersję 75 KM, ja ze swoimi 60 KM wolę trzymać się stu kilkunastu km/h.
  • Odpowiedz
  • 1
@G06DbT: Jest mi wygodnie wystarczająco na jazdy tym autem do 9-10h dziennie. Operowałem takim, a nie innym budżetem, i podjąłem taką a nie inną decyzję. Oprócz pewnej wygody (a jest to auto bezsprzecznie wygodniejsze niż moje 3 poprzednie używane i wypierdziane auta: Cinquecento, Peugeot 206, Golf IV w wersji Basic) moimi warunkami było także małe spalanie, niskie koszty serwisowania, oraz ogólna niezawodność, i auto spełniło te warunki.
  • Odpowiedz
  • 1
@SzubiDubiDu: Jakbym dziadował każdą złotówkę, to nie dokupiłbym dodatkowych elementów wyposażenia za 8k.

Górka miała spadek 20%, a droga była gruntowa i nieco mokra. Nigdzie nie napisałem, że Fabia to auto terenowe albo SUV 4x4. A 4 rosłych pasażerów + ja + liczne bagaże to było łącznie z 500 kilo.
  • Odpowiedz
a jak auto miało za ciężko pod górę to kazałeś ludziom wysiąść xD

Górka miała spadek (...) A 4 rosłych pasażerów + ja + liczne bagaże to było łącznie z 500 kilo.

@SzubiDubiDu
Urwa jakie historie. Popłakałem się ze śmiechu.

• Odpowiedz
Jakbym dziadował każdą złotówkę, to nie dokupiłbym dodatkowych elementów wyposażenia za 8k.

@AdamF_OG: jak kupowałem transita to podstawowa wersja kosztowała 50k. Ja zapłaciłem 80k. Tyle te twoje ekstra opcje za 8k są warte.
  • Odpowiedz
Życie w Polsce nie jest złe. Tylko trzeba podchodzić do różnych rzeczy, w tym do wydatków, z głową.

@AdamF_OG: Adam Fabiarz wrócił? xD też tak uważam, trzeba dzielić siły na zamiary, niektórzy wszystko by chcieli większe i droższe niż ich na to stać.
  • Odpowiedz