Siemka czy ktoś mi wyjaśni jak powinienem wypełnić PIT
Jak wpłaciłem do Vantage markets np 100 dolców to mam w koszty otrzymania dochodu wpisać te 100dolcow w zł gdy nie wypłaciłem hajsu jeszcze? Tak samo jak z kryptowalutami. Grałem daily na goldzie.
Jak wpłaciłem do Vantage markets np 100 dolców to mam w koszty otrzymania dochodu wpisać te 100dolcow w zł gdy nie wypłaciłem hajsu jeszcze?
@mich99993: US ma w dupie, co sobie wpłacasz czy wypłacasz. Momentem powstania obowiązku podatkowego jest zakup/sprzedaż instrumentu i wynik z tej transakcji, a nie jakieś wpłaty lub wypłaty. Liczysz cenę zakupu w złotówkach po kursie NBP z dnia poprzedniego (to jest koszt), a następnie cenę sprzedaży
@nieustawne_lustro: Trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi chodzi ci o to że jak kupiłem złoto za wcześniej wpłacone 100dolcow i za 3 godizny sprzedałem za 120dolcow a następnego dnia kupiłem za 120 dolców i sprzedałem za 90dolcow (czyli strata 10dolcow) to muszę te 2 transakcje rozliczyć czy rozliczam się dopiero jak wypłacę z vantage na konto bankowe? Lub może rozliczam ile miałem w sumie na końcu roku tego hajsu czyli w
@mich99993: Każda transakcja z punktu widzenia podatkowego dzieje się osobno.
jak kupiłem złoto za wcześniej wpłacone 100dolcow i za 3 godizny sprzedałem za 120dolcow a następnego dnia kupiłem za 120 dolców i sprzedałem za 90dolcow (czyli strata 10dolcow)
Strata albo zysk w zależności od kursu USDPLN. Jeżeli kupiłeś złoto za 100 USD po kursie 4 zł (koszt 400 zł, kurs NBP z dnia poprzedniego), a następnego dnia sprzedałeś za 120 USD
@mich99993: PIT-38 rozbijasz na PIT Z/G w zależności od ilości krajów, w jakich uzyskujesz przychody. W przypadku handlu na jednej giełdzie, jednym instrumencie, będzie to tylko jeden PIT Z/G.
@nieustawne_lustro: a czy PIT z/g też powinienem złożyć ze względu na trading krypto poprzez binance? Bo w sumie to vantage (gdzie kupowałem złoto) jest jak binance
#gry #muzyka #nostalgia Ok wrzucajcie soundtracki arcydziela z gier ktore pozostana niesmiertelne. Ja zaczynam heroes 3 zamek stronghold I nuta poprostu przepiekna
Jak wpłaciłem do Vantage markets np 100 dolców to mam w koszty otrzymania dochodu wpisać te 100dolcow w zł gdy nie wypłaciłem hajsu jeszcze? Tak samo jak z kryptowalutami. Grałem daily na goldzie.
#forex #kryptowaluty #trading212 #xtb #inwestycje #inwestowanie
@mich99993: US ma w dupie, co sobie wpłacasz czy wypłacasz. Momentem powstania obowiązku podatkowego jest zakup/sprzedaż instrumentu i wynik z tej transakcji, a nie jakieś wpłaty lub wypłaty. Liczysz cenę zakupu w złotówkach po kursie NBP z dnia poprzedniego (to jest koszt), a następnie cenę sprzedaży
Strata albo zysk w zależności od kursu USDPLN. Jeżeli kupiłeś złoto za 100 USD po kursie 4 zł (koszt 400 zł, kurs NBP z dnia poprzedniego), a następnego dnia sprzedałeś za 120 USD
Komentarz usunięty przez autora