Wpis z mikrobloga

Jak wpłaciłem do Vantage markets np 100 dolców to mam w koszty otrzymania dochodu wpisać te 100dolcow w zł gdy nie wypłaciłem hajsu jeszcze?

@mich99993: US ma w dupie, co sobie wpłacasz czy wypłacasz. Momentem powstania obowiązku podatkowego jest zakup/sprzedaż instrumentu i wynik z tej transakcji, a nie jakieś wpłaty lub wypłaty. Liczysz cenę zakupu w złotówkach po kursie NBP z dnia poprzedniego (to jest koszt), a następnie cenę sprzedaży
  • Odpowiedz
  • 0
@nieustawne_lustro: Trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi chodzi ci o to że jak kupiłem złoto za wcześniej wpłacone 100dolcow i za 3 godizny sprzedałem za 120dolcow a następnego dnia kupiłem za 120 dolców i sprzedałem za 90dolcow (czyli strata 10dolcow) to muszę te 2 transakcje rozliczyć czy rozliczam się dopiero jak wypłacę z vantage na konto bankowe? Lub może rozliczam ile miałem w sumie na końcu roku tego hajsu czyli w
  • Odpowiedz
@mich99993: Każda transakcja z punktu widzenia podatkowego dzieje się osobno.

jak kupiłem złoto za wcześniej wpłacone 100dolcow i za 3 godizny sprzedałem za 120dolcow a następnego dnia kupiłem za 120 dolców i sprzedałem za 90dolcow (czyli strata 10dolcow)

Strata albo zysk w zależności od kursu USDPLN. Jeżeli kupiłeś złoto za 100 USD po kursie 4 zł (koszt 400 zł, kurs NBP z dnia poprzedniego), a następnego dnia sprzedałeś za 120 USD
  • Odpowiedz