Wpis z mikrobloga

72 276 + 78 + 207 + 55 + 87 + 13 + 10 + 52 + 8 + 107 + 3 + 40 + 8 = 72 944

Artystyczny Łochów, Pałac Wilanowski i rekreacyjne Marki

Kwiecień to mieszanka wszystkich pór roku - od bezchmurnego nieba z letnią temperaturą, przez niespodziewany deszcz, aż po jeszcze bardziej niespodziewany śnieg czy mróz.

Pierwsza podróż wokół komina czyli przejazd z pętlą wokół elektrociepłownii Siekierki (1) i mało uczęszczanych warszawskich miejsc w pobliżu Wisły.

Następną dłuższą trasę odbyłem poza miastem. Po raz kolejny, po powiecie wołomińskim oraz łochowskim.
Dało się zauważyć wiele oznak wiosny jak kwitnącą florę i powracającą z południa faunę. Czaple, żurawie i przede wszystkim bociany (2) powróciły na polskie wsie.
Wśród licznych wsi w drodze do Łochowa zatrzymałem się jeszcze nad Mostkiem Szczęścia w Rudnikach (3), na Placu Dreszera w Jadowie (4) i w wypoczynkowej miejscowości Urle nad rzeką Liwiec.
Docierając do docelowego miasta z łosiem w herbie (5) podążając za Liwcem, przystanąłem na dłuższy moment pod altanami (6) by w sprzyjającym klimacie obserwować czyste, rozgwieżdżone niebo.
O zachodzie księżyca miałem przyjemność spotkać właśnie uroczego, księżycowego liska (7) w Parku Dębinka.
Park ten jest naprawdę świetną atrakcją wartą odwiedzenia w której znajduje się wiele okazałych dzieł sztuki polskich artystek i artystów - rzeźb, pomników (8) czy murali, które otacza park z licznymi bardzo wysokimi drzewami.
Pozostając przy atrakcjach artystycznych warto też przbyć z wizytą do Pałacu i Folwarku w Łochowie położonego nad Liwcem.
Można tam znaleźć obrazy, pałac czy też wyspę na której znajdują się drewniane rzeźby polskich, wielkich pisarzy i poetów (9), którym towarzyszą tablice z życiorysami i poruszającymi cytatami z ich dzieł literackich.
Na terenie Folwarku znajduje się też wiele pracownii rzemieślniczych, które są również interesującymi atrakcjami turystycznymi.
Wyjeżdżając z Łochowa byłem pod wrażeniem jak bogaty kulturowo jest Łochów, który ma niespełna 6,5 tys. mieszkańców, a potrafi zaskoczyć tak licznymi ciekawostkami.
Wracając późną porą, by nieco przyśpieszyć drogę powrotną kolejny przystanek ustanowiłem przy ławeczce w Wołominie gdzie towarzyszył mi Pan Sławomir (10) - patron jednego z osiedli.

W stolicy, kwietniowa uczta kulturowa miała swój ciąg dalszy w Pałacu Wilanowskim (11-12).
Ilość pięknych obiektów dziedzictwa narodowego jest tak duża, że aż trudno je wszystko opisać i moją reakcję na to wszystko bardzo dobrze przedstawił sam Telamon (13).
Skwituję jedynie, że pogodna wiosna, jaką miałem okazję uświaedczyć, jest idealną porą by odwiedzić Pałac Jana III i park wokół niego, więc śmiało polecam. Dla nowo odwiedzających wartym wspomnienia jest, że w czwartki wstęp tam jest bezpłatny.

Pogorszenie pogdy uległo podczas mojej przejażdżki do Marek, kiedy to wzmógł się wiatr na tyle mroźny by odczuwalna temperatura spadała poniżej zera.
Jednak pomimo tego wciąż dało się zobaczyć ładne krajobrazy w tym mieście (21-24).

Jednak okazało się, że może być gorzej gdy podczas jazdy po Warszawie zastałem chmury z których wiosenny deszcz zmoczył mnie do suchej nitki. Pierwszy, lecz zapewne nie ostatni raz w tym sezonie.
Najważniejsze jednak, by niezależnie od zastanej pogody pozostać w zdrowiu i dobrej formie ()

Zdjęcia:
1 - Elektrociepłownia Siekierki nad Fosą Siekierkowską - Warszawa
2 - Bocianie gniazdo o zachodzie słońca - Wola Ręczajska
3 - Mostek Szczęścia - Rudniki
4 - Plac Dreszera - Jadów
5 - Dworzec kolejowy - Łochów
6 - Altany nad rzeką Liwiec - Łochów
7 - Rzeźba Liska Księżycowego - Łochów
8 - Pomnik Ligacza - Łochów
9 - Wyspa Pisarzy i Poetów - Łochów
10 - Pomnik Pana Sławka - Wołomin
11 - Pałac Króla Jana III w Wilanowie - Warszawa
12 - Pałac Króla Jana III w Wilanowie - Warszawa
13 - Rzeźba Telamona - Warszawa
14 - Jezioro Wilanowskie - Warszawa
15 - Altana Chińska - Warszawa
16 - Altana Chińska - Warszawa
17 - Pompownia - Warszawa
18 - Ogród, Oranżeria i Szklarnie w Parku Wilanowskim - Warszawa
19 - Widok z Mostku Rzymskiego na kominy EC Siekierki nad Jeziorem Wilanowskim - Warszawa
20 - Kaczki nad Potokiem Służewieckim - Warszawa
21 - Skwer Pamięci Narodowej - Marki
22 - Most i ścieżki nad rzeką Długą - Marki
23 - Tor dla pojazdów zdalnie sterowanych - Marki
24 - Most na rzece Długiej - Warszawa
25 - Rondo Tybetu i Kościół pw. Św. Stanisława Biskupa i Męczennika - Warszawa

Przebieg własny: kwiecień 2025 - 668 km

#rowerowyrownik #100km #200km #ruszmazowsze #ruszwarszawa #rowerowawarszawa

Skrypt | Statystyki
ElektrizPL - 72 276 + 78 + 207 + 55 + 87 + 13 + 10 + 52 + 8 + 107 + 3 + 40 + 8 = 72 9...

źródło: trip-14042025

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach