Wpis z mikrobloga

@twoj_starrry: tutaj to szymkowi peron odjechał, prawo głosu to bym wręcz podniósł do 21 albo 24 roku życia, bo w takim wieku ludzie mają za sobą już pierwsze porażki życiowe i uczą się jak działa państwo i rynek - i nie z tiktoków, a z życia
  • Odpowiedz
Jak pamietam swoje poglady z 16 roku życia to nie wiem czy chcialbym zeby osoby w tym wieku mialy prawo głosu xD

@twoj_starrry: A jak kiedyś w przyszłości będziesz pamiętał swoje poglądy z dzisiaj, to nie będziesz chciał żeby osoby w takim wieku miały prawo głosu xD
  • Odpowiedz
co masz na myśli?

@NieRozumiemIronii: pierwsza praca, pierwsze zwolnienie, pierwsza wypłata, pierwszy mandat, pierwsze podatki, pierwsze auto, studia, czasami dziecko, czasami już nawet małżeństwo - po prostu DOROSŁOŚĆ.

Mając 18 lat dalej jest się tak samo mentalnie na poziomie co 16 czy 17 latek, tylko fizycznie jesteś dojrzały, ale mentalnie to dalej dziecko. Wiadomo są odstępstwa od reguły, ale prawdziwa dorosłość zaczyna się blisko 30, po 20 to dopiero zalążek
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: Jak już mówimy o progach to 21-24 to za mało, wtedy mało kto ma już rodzinę. A szczyt sprawności ogólnej przypada średnio pewnie jakoś przy 30 r.ż.. Na wybory tak młodych ludzi mogą właśnie zakłócająco wpłynąć pierwsze porażki życiowe i zderzenie z rzeczywistością, wahadło ląduje w skrajnej przeciwnej pozycji
  • Odpowiedz
@twoj_starrry: Problemem jest dysproporcja, którą tworzą w systemie głosowania emeryci. Zaraz będziesz miał sytuację że ludzie na emeryturze i tuż przed nią będą mogli przegłosować młodych w zasadzie w każdej kwestii, a to tym młodym zostało więcej życia jednak na tym łez padole i będą musieli na tych emerytów zapieprzać. Tak jak rozumiem argumenty przeciwko obniżeniu wieku głosowania, to nie wiem jak inaczej zawalczyć z tą sytuacją (nie wywołując jednocześnie
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: Ja zaś bym uzależnił prawo od pracy. Pracujesz masz prawo głosu. Znam ludzi co byli rozsądni w wieku 16 lat, a teraz w wieku 30 lat plują co najwyżej jadem, duże dzieci wiek 26 lat, czy też inne rzeczy.

Jednocześnie podwyższenie wieku = rządy emerytów, gdyż przeciętny wiek wyborcy wzrośnie z 40 paru lat do 50. Myślisz, jakie tematy będą wtedy ważne?
  • Odpowiedz
@phi1ipz: tutaj to tobie peron odjeżdża, może jeszcze napiszesz, że powyżej 60 lat też już nie mają głosować, bo w sumie są już starzy i zaraz umrą?

P--------z rzeczy wyjęte prosto z Mein Kampf. Alienować, wykluczać, wskazywać palcem niegodnych, zawężać. Może ci się to nie podobać, ale kraj jest dla wszystkich. 18, 20, 40, 60 i 90 lat. I każdy ma prawo głosu. Kobiety też, od 100 lat.

Ograniczenie tego
  • Odpowiedz
@twoj_starrry w wieku 16 lat zagłosowałbym na lewaków, bo wtedy to wydawało mi się ważne. Zaraz będę mieć 30 i skłaniam się ku skrajnie prawicowych poglądów ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
Nie no dajmy prawo głosu już od 12 lat, idealny wiek, człowiek jak nigdy wchłania każdą brednię, która mówią w internecie czy telewizji, super pomysł na bezmyślne chordy wyborców takich właśnie koleżków jak Szymek, no błagam was
  • Odpowiedz
w wieku 16 lat zagłosowałbym na lewaków, bo wtedy to wydawało mi się ważne. Zaraz będę mieć 30 i skłaniam się ku skrajnie prawicowych poglądów ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Ravynah: i jestem przekonany, że prędzej czy później wrócisz do lewicowej natury. Prawica obecnie odpowiada złudną pomocą na frustrację narodu i gra na emocjach. Mieliśmy już prawicowy rząd 8 lat, pokazali co zrobili.

Od razu uprzedzam wszystkich
  • Odpowiedz