Wpis z mikrobloga

Zaczynam swoją przygodę z inwestowaniem. Mój plan wygląda następująco:
W ramach IKE: jeden etf MSCI ACWI
W ramach IKZE: obligacje skarbu państwa (obecnie głównie 10 latki)
Stosunek akcji do obligacji: 70/30
Horyzont inwestycyjny -> do emerytury, ponad 30 lat
Zamierzam wypełniać limity obu tych kont (albo prawie wypełniać, tak aby utrzymać powyższy stosunek akcji do obligacji)

I tutaj moje pytanie: Czytałem że IKZE jest opłacalne bo pomaga zbić drugi próg podatkowy. Czy opłaca mi się w ogóle kupować obligacje skarbowe w ramach IKZE mając obecnie podatek dochodowy 5% (ulga ipbox)? Jeżeli nie, to jakie są inne, optymalne rozwiązania?

#ike #ikze #gielda #inwestycje
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@deadmouse577: Tak jak wspomniałeś - IKZE pozwala obniżyć podstawę opodatkowania ale jest skorelowane ze stawką jaką jesteś opodatkowany zatem Ci się nie opłaca bez względu na instrument w który chcesz inwestować bo przy rozliczeniu rocznego PIT dostaniesz 5% zwrotu od sumy wpłat na IKZE natomiast przy wypłacie będziesz musiał zapłacić 10% zryczałtowanego podatku od zgromadzonych środków.
  • Odpowiedz
@deadmouse577: Tak jak pisał @Gibbon, w twoim przypadku IKZE może być nieoptymalne podatkowo, jeśli chodzi o wpłacany i wypłacany kapitał. Może się jednak okazać, że po zredukowaniu "Belki" na zyskach z 19% do 10% wyjdziesz na koniec na plus. Masz też jeszcze do dyspozycji OIPE, czyli takie drugie IKE. https://inwestomat.eu/czy-warto-zalozyc-oipe/

Ogólnie nie opłaca się wykorzystywać kont optymalnych podatkowo do trzymania na nich obligacji. Lepiej je wypełnić do pełna
  • Odpowiedz
@deadmouse577: Mam dokładnie to samo (IP Box) i wpłacanie na IKZE nie jest aż tak opłacalne. Może w perspektywie 30 lat to ma sens przez redukcję podatku Belki. Ogólnie zgadzam się z przedmówcami, że na IKE/IKZE lepiej ładować się w akcje, a obligacje EDO/ROD kupować osobno i sam tak robię. Szczególnie jak masz dłuższa perspektywę do emrytury wtedy korzystniej jest mieć więcej akcji w stosunku do obligacji z czasem zmieniać
  • Odpowiedz
@deadmouse577: w Twoim przypadku IKZE jest niewiele bardziej opłacalne niż zwykłe konto maklerskie i podatek belki od zysków. To może się różnić w zależności od planowanego horyzontu wpłat oraz zysku ale i tak przy opodatkowaniu PIT 5%, IKE jest znacznie bardziej opłacalne zatem zaczynaj od niego
  • Odpowiedz