Aktywne Wpisy
xEm +354
# Dlaczego chrześcijaństwo podbiło świat? Brutalna prawda o Imperium Rzymskim i rewolucji Jezusa
Rozkminiałem ostatnio fenomen chrześcijaństwa - jak mała sekta z peryferii imperium zdominowała cały świat zachodni? To ciekawe spojrzenie na fundamenty naszej cywilizacji.
Brutalny świat za fasadą marmurowych kolumn
Cesarstwo
Rozkminiałem ostatnio fenomen chrześcijaństwa - jak mała sekta z peryferii imperium zdominowała cały świat zachodni? To ciekawe spojrzenie na fundamenty naszej cywilizacji.
Brutalny świat za fasadą marmurowych kolumn
Cesarstwo
Gdzie zabrać świnie (koleżankę) na wycieczkę? Chłop odłożył z kołchozu kilka k pln i se by gdzieś pojechał ale samemu to tak głupio i bezsens.
Gdzie tera świnie jeżdżą? Bo wiem że ona nie podróżuje, bo jest na utrzymaniu rodziców i oni jej na to kasy nie dają
#pytanie #podroze #podrozujzwykopem #pytaniedorozowychpaskow
Gdzie tera świnie jeżdżą? Bo wiem że ona nie podróżuje, bo jest na utrzymaniu rodziców i oni jej na to kasy nie dają
#pytanie #podroze #podrozujzwykopem #pytaniedorozowychpaskow
Dziś chciałbym pokazać Wam jedno z takich miejsc. Skrzyżowanie ul. Gajowej i ul. Dawida. Wcześniej, przed zmianą ruchu związaną z ustanowieniem tam strefy płatnego parkowania, było to klasyczne skrzyżowanie równorzędne jakich wiele w naszym mieście.
W ramach reorganizacji ruchu
a) ograniczono powierzchnię skrzyżowania o prawie połowę (z ok. 1280m2 do ok. 780m2)
b) wprowadzono na skrzyżowaniu ruch okrężny.
Nie zorganizowano przy tym remontu nawierzchni pamiętającej czasy sprzed pierwszej wojny światowej, a samochodom pozostawiono minimalne dozwolone szerokości przejazdu we wszystkich kierunkach.
W wyniku tego powstało skrzyżowanie w którym mamy specyficzny układ nie przystający do zwykłych skrzyżowań tego typu w Polsce (efektywnie pierwszeństwo ma lewa strona oraz pojazd nadjeżdżający z przeciwka). Z perspektywy kierowcy wyspa na środku ronda jest słabo widoczna i często ignorowana. Nieuważni kierowcy niekiedy wciąż ustępują pierwszeństwa prawej stronie. Wreszcie zabrana, spora powierzchnia skrzyżowania nie została w żaden sposób zorganizowana. Została jedynie pomalowana białą farbą która po około dwóch latach wygląda bardzo nieestetycznie, także na obszarach wyłączonych z ruchu (!).
A można było wykorzystać całą szerokość jezdni do opracowania większego ronda które mogło upięknić tą część osiedla. Jeśli się upieramy przy rondzie, rozdzielić ruch z każdego dojazdu na wjazd i wyjazd, a wyspę na środku zrobić większą. Może z z zielenią lub pomnikiem. Nawet bez remontu nawierzchni plac wyglądałby wtedy bardziej okazale: dziś to królestwo startej farby, niechcianych słupków i niepotrzebnej ciasnoty.
I zanim ktoś przyjdzie i powie "skrzyżowania należy zmniejszać" - niech się zastanowi co dało temu miejscu zmniejszenie tego skrzyżowania poza sto czterema pachołkami i zdartą farbą, a jeśli ktoś stwierdzi, że "to dla uspokojenia ruchu" niech spojrzy na tą nawierzchnię.
#wroclaw
źródło: obraz_2025-04-14_204956130
Pobierzźródło: obraz_2025-04-14_212141145
PobierzDodaj jeszcze, że tam ciągle jeżdżą Lki i jest cyrk bo oni naprawdę często w tamtym miejscu zwyczajnie tak jak mówisz głupieją.
Najlepsze jest jak tam nagle się pojawia jakiś zablakany rowerzysta. Wtedy dopiero jest jazda
Za to to, co zrobili z ul. Dawida na odcinku Joanitów-Gajowa, woła o pomstę do nieba. Jakieś powierzchnie wyłączone z ruchu, azyl na przeyjściu na szerokość całego pasa, przy ZUS bywa tak wąsko, że 2 auta się nie miną. No i jadąc od Joanitów wychodzi, że w niektórych miejscach trzeba przejechać "po linii"
A swoją drogą ktoś wie co to za moda montowania tych plastikowych pachołków w ostatnich latach? Wygląda to tragicznie przecież. Na Księżu Małym też takim wspaniałym sposobem ograniczyli skrzyżowanie i czasem się ciężko zmieścić jak coś jedzie z naprzeciwka. Ostatnio trochę poszperałem i się
A tak serio, można było zrobić to w jakiś mniej oczojebny i niepasujący do reszty sposób, jak już koniecznie tego potworka stworzyć chcieli.
Na nielegalne progi zwalniające na skrzyżowaniach albo przejściach nie tylko nic z nimi nie zrobią stwierdzając że jest dobrze, ale wręcz potwierdzą że są nielegalne prosto w twarz.
Odechciewa się.
źródło: obraz_2025-04-14_230216220
Pobierz@puexam: proces jest prosty. Mieszkancy zglaszaja radzie osiedla problemy, rada zglasza do wim, wim robi projekt, rada akceptuje, zdium wykonuje. Rady osiedlowe lubia te pacholki to miasto im je stawia
@Yassate: nic to nie da. Napisałem do wszystkich możliwych instytucji w kraju. W końcu trafiłem do wojewody, który, jak się okazało, jest organem odpowiedzialnym za drogi w mieście. Nakazał idiotom z WIM usunięcie progów zwalniających. Co zrobił WIM? Powiedział, że jest świadomy, że progi są nielegalnie zamontowane, ale oni wiedzą lepiej co jest dobre dla ludzi. Rezultat? Progi dalej