Wpis z mikrobloga

#zdrowie #wlosy #lekarz #dermatologia #kosmetyki #zdrowie #medycyna #pielegnacja

Hejka, mam pytanie do szanownego grona.

Od paru dobrych lat zmagam się z delikatnym łupieżem oraz miejscowymi czerwonymi plamkami na skórze głowy, postanowiłem, że zmobilizuję się i postaram zażegnać ten problem, zatem udałem się na wizytę do dermatologa i otrzymałem następujące zalecenia.

Używanie szamponu Vichy Dercos raz na trzy dni, w pozostałe dni miałem używać łagodniejszego szamponu, z zalecenia padł wybór na Cerkopil - hipoalergiczny szampon do włosów.

Oprócz tego otrzymałem receptę na Belosalic, płyn, który miałem nakładać i wmasowywać w skórę głowy z rana oraz na wieczór.

Stosowałem się do zaleceń, natomiast zauważyłem, że moja skóra głowy stała się "swędząca", a dolegliwości nie ustały, lub efekty są marginalne.

Nadmienię, że obecnie stosuję izotek w ilości 40mg na dzień i mam wrażenie, że on w znaczącym stopniu przyczynia się do suchości skóry głowy, który może powodować uczucie swędzenia - są to jedynie moje przypuszczenia.

W związku z powyższym kieruję do was pytanie, jeśli mieliście podobną przypadłość lub macie jakiś background medyczny i sugestie co mógłbym wypróbować lub w jakim kierunku próbować nakierować dermatologa, gdy w niedługim czasie udam się na wizytę kontrolną to byłbym ogromnie wdzięczny.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!

Miłego dzionka dla wszystkich ()
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@shreddedmf: Dercos to petarda, ja w 2-3 tygodnie mycia totalnie pozbyłem się problemu łupieżu z głowy i brody, a też miałem tendencje do łojotokowego zapalenia skóry głowy. Od czasu jak już wjechało na dobre i ustabilizowało sytuacje to dużo mniej włosów mi wypada bo są lepiej ukrwione i odżywione. Dla mnie super sprawa - doradziła mi farmaceutka, bo dermatolog to miał w dupie i powiedział że niewiele da się z
  • Odpowiedz