Aktywne Wpisy

SzubiDubiDu +768
Z nudów testuję różnicę między PB95 i PB98.
Hipoteza: Mimo, że paliwo 95 jest odpowiednie do tego silnika to sprawdzam, czy benzyna 98 bez dodatków etanolu jest bardziej kaloryczna a przez to czy daje więcej energii za mniej litrów.
Obiekt testowy: Honda Civic 1.3 z układem hybrydowym IMA
Warunki testów: Ni c---a nie obiektywne ( ͡º ͜ʖ͡º) Do pracy, na zakupy, czasami
Hipoteza: Mimo, że paliwo 95 jest odpowiednie do tego silnika to sprawdzam, czy benzyna 98 bez dodatków etanolu jest bardziej kaloryczna a przez to czy daje więcej energii za mniej litrów.
Obiekt testowy: Honda Civic 1.3 z układem hybrydowym IMA
Warunki testów: Ni c---a nie obiektywne ( ͡º ͜ʖ͡º) Do pracy, na zakupy, czasami
źródło: image
Pobierz
Zopyross +178
Nikt mi nie wmówi, że 50 metrów to coś więcej, niż przestronna kawalerka. Nie da rady przebywać na takim metrażu w np 3 osoby i nie zwariować. Gdzie przyjąć gości? gdzie wypocząć po kołchozie? gdzie przenocować rodziców? gdzie wyprawić czyjeś urodziny? jeśli jeden pokój jest dla dziecka to tobie i żonie zostaje 18 metrowy salon - na spanie, osobiste rzeczy, szafy, półki, suszarkę na ubrania itp itd, przecież to koszmar. Nie dziwię
źródło: msz
Pobierz

Noszę się z zakupem unibike geos. Mam 182 cm wzrostu i pod 100 kg. Jaki rozmiar będzie najlepszy? Przesiadam się z roweru crossowego więc nie mam w tej kwestii doświadczenia.
Na stronie sprint rowery jest następująca tabela:
Rozmiar Wzrost (cm)
49 165 - 172
51 170 - 177
53 175 - 182
55 180 - 187
W sklepie sprzedawca mówił że dla mnie to lepszy może się okazać 51...
Ale że za niewiele więcej można mieć karbonowego topstołna to trzeba porządnie się zastanowić nad swoim życiem.
https://www.pepper.pl/promocje/rower-gravel-karbonowy-cannondale-topstone-carbon-apex-1-2023-eur193923-1020946
@bobby_sixkiller:
Na 180-185cm wzrostu najczęściej pasuje rama o efektywnej długość górnej rury 55-56cm.
Wg. geometrii ze strony producenta "rozmiar 51" ma efektywną długość górnej rury 55,5cm, więc pasuje na
Geos jest jedną z opcji którą biorę pod uwagę.
Ciężko mi się zorientować w geometrii jaką podaje producent.
Mam 177cm wzrostu przekrok 84 - zastanawiam się nad rozmiarem 49.
Co o tym myślisz ?
Jak efektywna długość górnej rury wynosi 54cm i mostek jest 90-110mm to będzie dobry.
Piszą że długość górnej rury to 535, mostek 90.