Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Prośba o radę od osób siedzących w tematach M&A i korpo kariery, pracy po sgh. Aktualnie jestem na trzecim roku licencjatu, od października jestem na stażu w jednej z firm big4 w dziale M&A/corporate finance. Dostałem propozycję przejścia na stanowisko analityka po mojej obronie. Generalnie wszystko mi się podoba w warunkach, ale czuję, że nie podołam z kontynuowaniem studiów na magisterce. Już teraz przy 30 godzinach (taki mam wymiar na chwilę dzisiejszą) jest ciężko. Jestem zmęczony robieniem dwóch rzeczy na raz. W zimowym semestrze średnia mi spadła solidnie, z prawie 5.0 na nieco ponad 4.1

Wiem, że przy zaangażowania na full time może być różnie z ilością pracy, tydzień 30 godzin po to by dwa następne przebić 60...
Nie widzę połączenie takiej branży ze studiami jeszcze. Teraz moje pytanie czy lepiej będzie, jeżeli skupię się na pracy i "odłożę" ewentualną magisterką na późniejszy czas, czy może warto spróbować (nawet kosztem ewentualnych problemów w pracy, czy niskiego GPA) zrobić tego magistra? Widzę, że wzorem UK czy USA w Polsce dużo osób w pracy high finance typu bankowość inwestycyjna czy konsulting poprzestaje na bachelor degree w ostatnich latach.

Jak byście zrobili na moim miejscu? Ewentualnie mógłbym zrezygnować z oferty, zrobić tego magistra i dopiero za dwa lata wystartować na poważnie w branży. Boję się tylko, że sytuacja na rynku M&A się ochłodzi i będzie trudniej wejść.

#sgh #big4 #bankowosc #deloitte #ey #pwc #kpmg #kariera

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Widzę, że wzorem UK czy USA w Polsce dużo osób w pracy high finance typu bankowość inwestycyjna czy konsulting poprzestaje na bachelor degree w ostatnich latach

@mirko_anonim: a to się tak teraz da? z mojego doświadczenia magister w Polsce w takich działach korpo o jakich napisałeś to był must, ze względu na to, że u nas studia są 3+2, a w UK bachelor to 4 lata i mało kto robi mastera,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Rób magistra zaocznie, poziom studiów magisterskich na SGH jest niższy niż licencjatu i nie ma sensu już go robić. 2 lata expa profesjonalnego w sensownym dziale robią robotę. Ja pracując przy dużych finansowaniach korporacyjnych byłem kilka razy na różnych rozmowach i może raz ktoś mnie spytał o brak magisterki i mimo i tak zaoferowali mi robotę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: doświadczenie jest ważniejsze niż wykształcenie. Przy czym jak nie skończysz studiów teraz, to potem nie będzie Ci się chciało. I brak magistra może blokować przyszłe awanse. Ja studiowałam dziennie MIESI i całą magisterkę pracowałam, ale na początku na część etatu.
Pogadaj z firmą, może jest szansa niepełny etat? Po skończeniu studiów może nie być tak kolorowo z pracą.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
ostrożny-strażnik-7: @OP odpowiedz sobie na pytanie czy jest Ci ciężko wyrobić godzinowo bo studia przestały być priorytetem i w porównaniu z życiem zawodowym nie są już takie interesujące czy ogólnie jest Ci ciężko wyrobić taki wymiar zaangażowania w studia/pracę. Jeśli to drugie to musisz wiedzieć że w konsultingu godzin pracy będzie dużo, z czasem jeszcze więcej a jak będziesz miał ambicje przejścia do MBB to jeszcze więcej - jeśli Ci
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Bierz tę pracę i spróbuj zocznie studiować mgr. Jak będziesz czuć, że to za dużo, to najwyżej przerwiesz studia. Zawsze możesz zrobić później, jak będziesz miał stanowisko nie aż tak absorbujące czasowo jak teraz.
  • Odpowiedz
@vinmcqueen: w mbb na luzie łatwo znaleźć ziomeczków z licencjatem z SGH i tyle. Łatwo to sprawdzić na LinkedIn chociażby. Podczas interview z case study oni nie maja wglądu w cv nawet żeby ich ocena była sprawiedliwa
  • Odpowiedz