Wpis z mikrobloga

Mam pytanie

Pracuje w markecie ze sprzętem rtv i agd. Często mam klientów "prywaciarzy" (nie mylić z normalnym przedsiębiorcą), którzy przychodzą i biorą na fakturę dosłownie wszystko co się da, chcąc zrobić sobie koszta.

Uważam to za nie uczciwe wzglądem mnie i innych w społeczeństwie, bo my pracując na etatach musimy ciułać każdy grosz, a taki oszukując państwo (czyli nas wszystkich), dorabia się kosztem tego, że podatek który powinien zapłacić, który mógłby pójść na remont dróg, szpitale i inne potrzebne rzeczy, zostaje u niego w kieszeni, by ten mógł kupić sobie kolejne porsche czy kurnik pod wynajem.

Czy widząc takiego klienta, co jawnie kupuje Iphone Pro Max (telefon kosztujący ponad 6k) swojej nastoletniej córce, a następnie bierze na to fakturę, by to wrzucić w koszty i wcale się z tym nie kryje, a nawet się śmieje, że nie będzie państwu pieniędzy oddawał - czy ja to mogę gdzieś zgłosić?

Uważam, że porządki należy zacząć na własnym podwórku. Dlatego np. w Niemczech wiele rzeczy byłoby nie do pomyślenia (parkowanie na chodnikach na przykład), bo tam inni obywatele czujący się w obowiązku wspólnego dbania o porządek, sami coś takiego zgłaszają

#pytanie #prawo #pracbaza #praca #januszebiznesu #januszex #niebieskiepaski #rozowepaski
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Schwarzfahrer: Ale w czym problem? Boli cię bo ktoś oszczędzi parę groszy i nie da się okraść przez państwo?

W koszty wszystkiego nie da się wpisać, a jak ktoś przekombinuje to dostanie kontrol i będzie zwracał.
  • Odpowiedz
Ale w czym problem? Boli cię bo ktoś oszczędzi parę groszy i nie da się okraść przez państwo?

@cwlmod: tak boli mnie bo ja uczciwie wszystkie podatki płacę, a ktoś nie będzie kombinował i dorabiał się kosztem reszty

@sberatel jak będą ci samochód kradli, to rozumiem też mam nigdzie nie dzwonić, bo od tego jest policja a nie sąsiad? Żyjemy w społeczeństwie i za porządek odpowiadamy wszyscy
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: biedaku, mocno popłynąłeś z tym porównaniem. Może jednak pomyliłeś się z powołaniem i policjantem powinieneś zastać, mógł byś ścigać babcie sprzedające koperek na chodniku.
  • Odpowiedz
tak boli mnie bo ja uczciwie wszystkie podatki płacę, a ktoś nie będzie kombinował i dorabiał się kosztem reszty

@Schwarzfahrer: To spoko. Jak więcej zarobisz to zrozumiesz, że jak kogoś stać na iphona to stać go na pełną kwotę i jest to fajny, ale mała i mało istotna oszczędność. Przy okazji jak będziesz więcej zarabiał to będziesz więcej wiedział, np to że jakakolwiek większa kontrola nad tego typu kosztami jest
  • Odpowiedz
@sberatel: oho pan prywaciarz się odezwał

@cwlmod też mnie stać na iphona, nawet miałem jednego, ale oddałem komuś z rodziny, bo mi nie pasował, choć zdjęcia robił super.

Przejrzysty system podatkowy i wzajemna uczciwość i odpowiedzialność obywatelska, gdzie jeden drugiemu pomaga, ale też zgłasza gdy ten łamie prawo to klucz do porządku i dobrego funkcjonowania społeczeństwa
  • Odpowiedz