Aktywne Wpisy

pyszniarz +2
Od jakiegoś czasu noszę przy pasku gaz pieprzowy — widocznie, bez chowania. I powiem Wam jedno: ludzie inaczej patrzą. Widać, że wzbudzam respekt, zwłaszcza u tych, co zwykle są zbyt pewni siebie albo zaczynają szukać zaczepki.
Dzięki temu czuję się pewnie, wiem, że w razie czego mam czym się obronić. Nie muszę się bać, że ktoś będzie próbował mnie zastraszyć czy narzucać mi swoje zdanie. To ja mam kontrolę nad sytuacją.
Wiem, że wielu
Dzięki temu czuję się pewnie, wiem, że w razie czego mam czym się obronić. Nie muszę się bać, że ktoś będzie próbował mnie zastraszyć czy narzucać mi swoje zdanie. To ja mam kontrolę nad sytuacją.
Wiem, że wielu

źródło: img
Pobierz
#dzieci #rodzice #rodzicielstwo #ksiazki
Cześć. Mam syna 3,5 letniego nudzą mu się ksiązki typu: pucio, kici kocia, psi patrol i inne. Biblioteka przewertowana, brakuje już pomysłów. Opowiadam mu więc wymyślone historyjki inspirowane bajkami, wierszami itd ale powiem szczerze, że nie mam już siły wymyślać co wieczór co innego. Więc czy znacie jakieś książki ze sporą ilością treści, jakieś fajne opowieści, opowiadania dla dzieci w
Cześć. Mam syna 3,5 letniego nudzą mu się ksiązki typu: pucio, kici kocia, psi patrol i inne. Biblioteka przewertowana, brakuje już pomysłów. Opowiadam mu więc wymyślone historyjki inspirowane bajkami, wierszami itd ale powiem szczerze, że nie mam już siły wymyślać co wieczór co innego. Więc czy znacie jakieś książki ze sporą ilością treści, jakieś fajne opowieści, opowiadania dla dzieci w
Obiektywna myśl
14 kwietnia
Bądź ekspertem w tym, co ważne
„Wierz mi, lepiej jest sporządzić bilans dotyczący własnego życia niż rynku zbóż”.
— Seneka, O krótkości życia, 18.3b
Oto kilka obszarów, w których ludzie stają się ekspertami: gry w formule „fantasy sports”, ciekawostki o celebrytach, rynki surowcowe i instrumentów pochodnych, zwyczaje higieniczne duchowieństwa w XIII wieku…
Potrafimy stać się bardzo dobrzy w tym, za co nam płacą, a także biegli w hobby, za którego wykonywanie chcielibyśmy otrzymywać pieniądze. Jednak nasze własne życie, nawyki i skłonności mogą pozostawać dla nas tajemnicą.
Seneka napisał przytoczoną ważną uwagę dla swojego ojczyma, który przez pewien czas odpowiadał za rzymskie spichlerze. Jednak później z przyczyn politycznych utracił stanowisko. Seneka pisał, że nie ma to znaczenia, ponieważ teraz jego ojczym może skoncentrować energię na życiu wewnętrznym.
Co będzie ważniejsze pod koniec Twojego pobytu na ziemi: zrozumienie spraw życia i śmierci czy znajomość składu Legii z 1987 roku? Co bardziej pomoże Twoim dzieciom: Twoja wiedza o szczęściu i sensie życia czy to, że przez trzydzieści lat każdego dnia śledziłeś wiadomości ze świata polityki?
#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
Stoicki kanał discord: https://discord. gg/nCV4pV6w7X (usuń spację po kropce)c
Najpierw sprawdź czy nie obserwujesz tagu.