Wpis z mikrobloga

Deweloperów uspokajam: jeżeli macie w ofercie same duże mieszkania, z fajnymi układami, miejscami parkingowymi również dla gości, dobrym doświetleniem i sensownymi odległościami między budynkami - to takie mieszkania znajdą nabywców.

A jak wiemy deweloperzy w ostatnich latach budowali praktycznie same takie.

#nieruchomosci
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: to jest ogromny problem, który chyba dopiero teraz wychodzi na wierzch. Towaru jest bardzo dużo ale to jest towar fatalnej jakości. W przyszłości widzę jak flippery zamiast dzielić będą łączyć mieszkania.
  • Odpowiedz
@Sabarolus: Właśnie o to kiedyś miałem na tagu pytać; przecież to są jakieś jaja; są inwestycje, gdzie poschodziły mieszkania 70 metrowe, a wiszą 35-40 metrowe od wielu miesięcy; innej opcji niż sklejanie tego nie widzę;
  • Odpowiedz
@Sabarolus: dlatego w tym kraju będzie masa ludzi nabita w condo I aparthotele.
Nie mówiąc już o tym że tam media i podatki są 5x większe niż w zwykłym mieszkaniu
Na przykład ta szafa w warszawskim Hongkongu to właśnie lokale użytkowe
  • Odpowiedz
  • 9
@mickpl mieszkam sobie 3,5 roku w mieszkaniu 50 metrów, w bloku z lat 80, 4 piętro, bez windy (tbh. uważam to tylko za niedogodność po czasie, przy remoncie było gorzej).
Docelowo marzy mi się własny dom, ale z czystej ciekawości patrzę na oferty tego co się buduje w okolicy ( a buduje w sumie sporo). Nie ma ofert na więcej niż 60 metrów, a ceny takie, że prędzej to ja sam
  • Odpowiedz
  • 7
@ToksycznyArek Powodzenia z najmem studentom za 20 lat. Tych albo nie będzie, albo będą mieli po kurniku inwestycyjnym i mieszkaniu po babci. O ile małe mieszkanie w dobrej lokalizacji zawsze znajdzie chętnego (nawet na airbnb), tak te kurniki 20m2 będą stały puste.
  • Odpowiedz
@ToksycznyArek Powodzenia z najmem studentom za 20 lat. Tych albo nie będzie,

@Dlkvv: Nie będzie. Za 20 lat, o ile w ogóle studia będą w jakikolwiek sposób przypominać dzisiejsze i będzie na nie popyt, to studentów będzie o 1/3 mniej, pic rel. Jakikolwiek ślad wyżu to są dzieci 2017, 2018 czyli dzisiejsze siedmiolatki. Na studiach za ok 12 lat, potem jest przepaść demograficzna bez szansy na wyjście z niej.
hitherto - > @ToksycznyArek Powodzenia z najmem studentom za 20 lat. Tych albo nie bę...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@mickpl: nie wiem czy przeglądacie ogłoszenia, ale ja szukam mieszkania we Wrocławiu i to jest dramat. Co z tego, że ogłoszeń jest najwięcej w ciągu ostatniej dekady, skoro większość tych mieszkań albo jest do poważnego remontu (nie wiem jak ludzie tam mieszkają) albo mają jakieś chore układy typu heksagonalne pokoje, trójkątne sypialnie albo skosy na pół pokoju.
Kto coś takiego w ogóle zatwierdza do odbioru...
  • Odpowiedz
@Zopyross: jeszcze 6 lat temu takie mieszkania chodziły po 4-5k zł/m2 :)) Komórka lokatorska w cenie, miejsce parkingowe również, albo za 5-7k zł mowa o dużych miastach, czy na obrzeżach miast wojewódzkich.
  • Odpowiedz
  • 2
@hitherto Studia mogą być w coraz większym stopniu zdalne ale studenci wciąż będą chcieli żyć w większych miastach ze względu na życie towarzyskie. Rynek się w końcu nasyci, a demografia tylko formalnie zaora rynek. Nie trzeba będzie czekać do 2050, bo znacznie wcześniej wielu inwestorów będzie się pozbywać mieszkań, których rentowność będzie spadać.

Jedynym zagrożeniem jest działalność rządu Tuska, który chce pompować ceny dopłatami, REITami i ograniczeniami w budowie domów jednorodzinnych.
  • Odpowiedz