Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak wygląda rozliczenia się za wesele? Powiedzmy takie na ok. 100 osób, 370zł za talerzyk + ozdobienie sali, zespół, tort, wiejski stół, barman, fotobudka, auto, ubrania, zaproszenia, opłaty urzędowe i kościelne wyjdzie ponad 100tys. Ale większość tych opłat to dostaje osoba od sali (sala załatwia zespół, tort, ozdobienie sali i pozostałe atrakcje). I jak to wygląda, robi się przelew czy daje gotówkę? Jak obojętne to którą formę lepiej wybrać? Czy jak gotówka to w banku będą mnie pytać po co tyle wypłacam? Czy jeszcze jakiś podatek mnie czeka?
A co z kasą z kopert? Trzeba to rozliczyć? Czy można wpłacić tak o i nie będzie problemów? Np. w razie czego tłumaczyć wypłaciłem kasę na kupno auta ale ostatecznie go nie kupiłem i odkładam kasę na konto?
Może po prostu za bardzo się martwię o takie rzeczy? Wszelkie porady i na co uważać wysłucham.
#wesele #slub i dla zasięgu #zwiazki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 12
@mirko_anonim: ze wam hajsu nie szkoda wypeirdalac na takie bzdury xd Tez moglem miec wesele i za 300k, ale wolalem zrobic je zrobic dla 25 osob w zajebistej retauracji nad jeziorem, a reszta z kopert poszla na "przyjemnosci" typu wyposazenie do domu, wspolne wyjazdy itd...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: rozliczacie tak jak macie w umowie, jak z każdą transakcją. Koperty jak uważasz, ale jak cię ktoś podkabluje to będziesz mieć problem, bo tak, podlega to opodatkowaniu, a tłumaczyć się możesz jakkolwiek, pytanie co na to urząd skarbowy.
Zresztą czemu zakładasz, że dostaniesz coś w kopertach?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nie wiem jak wygląda ogarnianie wielkiego wesela bo sama miałam na 40 osób. Ogólnie płatności często są w ratach w umówionych w umowie terminach np. Zaliczka by zarezerwować termin, później kolejna płatność za kilka miesięcy za 1/3 usługi by potwierdzić że termin dalej aktualny, a później w zależności od ceny danej usługi są jeszcze 1-3 terminy kolejnych opłat. Z reguły w dniu ślubu masz wszystko już opłacone poza rzeczami zużywanymi
  • Odpowiedz
Zresztą czemu zakładasz, że dostaniesz coś w kopertach?

nie wiem na ile on tam liczy, skoro w ogóle liczy na hajs z kopert ¯\(ツ)/¯

@kasiknocheinmal: A na co ma liczyć? Nigdy nie widziałem aby ktoś dawał pudło z prezentem, a nie kopertę, nie licząc jakiś lat 90tych i wesela u pijanego wujka ze wsi bo wtedy rzeczywiście widziałem jak ktoś dał karton z jakimś mikserem czy mikrofalówką
sam też nie
  • Odpowiedz
@Vadzior: ja nieraz dawałam prezent rzeczowy taki, który wiedziałam, że się przyda. Zresztą młodzi mieli sami takie życzenie, że jeśli ktoś chce coś dać, to niech to nie będzie kasa.
Ale i tak nie o to mi chodziło. Raczej skąd pomysł na to, żeby w ogóle zakładać, że się coś dostanie w tej kopercie. Nie zaprasza ludzi dla samej przyjemności tego, żeby po prostu byli blisko w tym ważnym dniu,
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: Aha. Bo teraz w większości przypadków to w zaproszeniu są takie ikonki, że prezent przekreślony i strzałka na ikonkę koperty. Tak samo przekreślone kwiaty i np. lotto albo butelka. Odwrotnie nigdy się nie spotkałem.
Tak samo nie spotkałem się aby ktoś przyszedł z pustymi rękoma. A ja jako osoba zaproszona zawsze mam w głowię, że chce nowożeńców w tym ważnym dniu jakoś docenić i zawsze daję tak aby na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Zulf: A to dużo? Imo bardzo okrojona wersja, większość to znajomi, z rodziny to mamy kilka osób tylko tj. rodzice, jedna babcia i jakieś rodzeństwo rodziców z czego są to chrzestni. Jest ok, mniejszego nie chce.

@kasiknocheinmal: Wiem, że rozliczamy się jak z w umowie tylko jak z reguły to wygląda? Nie organizowałem wesela więc nie wiem.
Czemu mam zakładać, że nie dostanę kopert? Zaproszenie
  • Odpowiedz