Wpis z mikrobloga

legalnej aborcji do 12 tygodnia nie będzie, ale gdy faktycznie Trzaskowski wygra to zmięknie im rura

@shirisi682: Nie może być legalnej bez zmiany konstytucji, więc obiecać to sobie mogą.
  • Odpowiedz
@markov90 zobaczysz co nam o--------ą za 2,5 roku, będzie koalicja konfedepisu z większością konstytucyjną. Nie chcę myśleć co oni tam znowelizują katolskiego, w tym na pewno całkowity zakaz aborcji. Zabetonują na dekady.
  • Odpowiedz
  • 0
@Smartek: W polskiej konstytucji nie ma żadnego zakazu aborcji. Śledzę politykę od dawna i PiS chciał kiedyś dokonać zmiany w konstytucji czyli dopisać "ochronę życia od poczęcia", ale to nie przeszło. Natomiast twórcy konstytucji mówią że ogólnie zapisana ochrona życia oznacza ochronę życia obywatela, a obywatelem jesteś gdy się urodzisz.
  • Odpowiedz
  • 0
@Smartek: To właśnie zabawne. Zoll sobie zinterpretował po swojemu jako zakaz aborcji i ludzie uznali to za zakaz mimo że w konstytucji zakazu nie ma. Ostatnia debata wzmocniła koalicję więc jakaś władza pisu/konfy się oddaliła a nie przybliżyła.
TK żyje w obecnej formie do wyborów prezydenckich. Potem ustawy go zmienią.
  • Odpowiedz
Nigdy PiS już do władzy nie wróci

@shirisi682: podziwiam Twoj optymizm, jest mozliwy nawet najgorszy scenariusz, ze 1 czerwca wygrywa nawrocki, wtedy przyspieszone wybory i mamy rzady pisokonfederacji do konca roku.
  • Odpowiedz
  • 0
@markov90: Nie ma opcji na taki scenariusz. Rząd ma 1,5 roku i dopiero po wyborach prezydenckich zacznie na serio rządzić bo ustawowo. Wcześniej to było administrowanie państwem. PiS i Konfederacja ma łącznie 40 procent, a cała reszta 60.
Jak obecny rząd do 2027 roku nie zrobi dużych błędów to wspólnie z Trzaskowskim wygrają również wybory parlamentarne w 2027 roku. To naprawdę nie jest trudne.
  • Odpowiedz
@shirisi682: rzadko kiedy w sondazach procenty trzaska biejat i holowni daja 50%+, ale wiem ze to sie nie dodaje itp, ja sie obawiam ze bedzie 50,5 vs 49,5 moze pojsc w dwie strony ostatecznie ale zobaczymy
  • Odpowiedz
@shirisi682: ja znam te sondaze, ale patrze na poprzednie wybory prezydenckie i wszystkie byly na styk od lat, ostatni raz taka przewaga byly wtedy kiedy tusk z kaczynskim walczyli. ja mam wrazenie ze trzaskowski jest w tym konserwatywnym kraju za bardzo progresywny i bedzie ciezko
  • Odpowiedz
  • 1
@markov90: W internecie dominuje skrajna prawica która ci mąci w głowie. Nie dziwię się bo jak ktoś czyta sam hejt na Trzaskowskiego to faktycznie może uważać że Trzaskowski nie wygra. Pamiętaj że tutaj działają grupy trolli skrajnie prawicowych, różni opłaceni ludzie czy działacze partyjni, a do tego mnóstwo dzieciaków bez prawa głosu i wyrostków 20-30 letnich którym najbliżej do Konfederacji, więc hejtują Trzaskowskiego. Poza internetem jest inaczej. Mentzen ma zaledwie
  • Odpowiedz