Wpis z mikrobloga

Czy żeby pracować w (polskiej/z siedzibą w Polsce) firmie (zdalnie) muszę mieszkać w Polsce? Siedze w #uk i tak do końca roku conajmniej musze tu siedzieć ale już myśle żeby szukać pracy w Polsce i rozglądam sie za czymś zdalnym. Tez dodam ze praca dla świeżaka w branży finansowej, ze świezo skonczonymi studiami (studia skonczone w UK).
#finanse.
#korposwiat #korpo #uk
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hayawari nie musisz, ale podatki za to co zarobisz w Polsce płacisz w Polsce. Ważne też żebyś nie miał żadnego interesu życiowego w Polsce. Ja już tak prawie rok siedzę.
  • Odpowiedz
  • 0
@bartd: nie mieszkam w Londynie po pierwsze po drugie wiekszość ciekawych ofert są to kontrakty na 3 lata a ja w UK też nie mam zamiaru zostać tyle tylko max do lutego/marca, a pozniej wracam se układać zycie w Polsce.
  • Odpowiedz
@hayawari nie możesz a musisz. Musisz zapłacić podatek w Polsce od tego co zarobisz w Polsce. W uk tylko od tego co zarobisz w uk. Będziesz rezydentem podatkowym w Polsce.
  • Odpowiedz
  • 0
@Cineczeq: dziękuje za odpowiedz, no nie chodziło mi czy "moge" tylko wlasnie czy jest taka możliwość rozliczać sie w Polsce i mieszkać za granicą. Dzięki wielkie za odp
  • Odpowiedz
  • 0
@bartd: nic ciekawego tu nie ma, jedynie na paszport pewnie poczekam XD
@Cineczeq: jeszcze pytanko czy w UK trzeba zgłaszać foreign income i wtedy poprostu sie nie placi podatku podwojnego przez umowy miedzynarodowe czy poprostu nic nie zglaszałes.
  • Odpowiedz
Będziesz rezydentem podatkowym w Polsce.

@Cineczeq: No nie będzie, skoro tam nie mieszka.
@hayawari: idziesz do właściwego dla Ciebie urzedu skarbowego, rejestrujesz się jako nierezydent i tyle. W Polsce zapłacisz tyle ile Polska chce 12 lub 32%, a potem HMRC policzy ile musisz im dopłacić żeby sumarycznie oddać 20 lub 40% zgodnie ze stawkami w UK.
  • Odpowiedz
@hayawari: Ja sam w fin sektorze pracuje, i polecam. Co do tego ze to tylko na rok, to polecał bym zdobyć doswiadczenie w UK w fin sektorze nawet przez rok przed przeprowadzka do Polski. Możesz podpisać kontrakt na 3 lata i dać wypowiedzenie po roku.
  • Odpowiedz
  • 0
@Secretariat: mieszkam też w Notts i średniawo tu z taką robotą jak szukam itd stąd też myśl o aplikowaniu i tu i w Polsce, szczególnie ze jako nie mam expa to w UK z odzewem też mam średnio, ale dzieki za informacje.
  • Odpowiedz
@hayawari: no to z firmami finansowymi trochę pewnie słabo tam? większość to Manchester, Birmingham w twoich okolicach. To prawda teraz entry graduate prace to ciężko, szczególnie w mniejszych miastach
  • Odpowiedz
  • 0
@Secretariat: no za dużo tych ofert z większych firm nie ma, a też przeprowadzać ani kupować auta nie chce bo to duże koszta a mi zależy tylko zeby przebimbać do okresu aż zaaplikuje o paszport. Bardziej licze że jak w tych okolicach to typu jakis staż na ksiegowego/coś w Polsce zdalnie byle sie wyrwać z warehouseów XD
  • Odpowiedz
  • 0
@Secretariat: wiesz nie pali sie, w Polsce sie nie obawiam znalezienia pracy jak wróce, tyle że warto przynajmniej cokolwiek sensownego porobić przed powrotem niż magazyn chociażby dla spokoju ducha XD
  • Odpowiedz
@hayawari: dokładnie rozumiem. Większość grad programów zaczynaja się w Wrześniu i aplikacje zaczynaja się w Październiku na kolejny rok (pewnie to wiesz ale FYI), więc teraz jest dobry czas na mniejsze lokalne firmy które szukają. Jak patrzysz na księgowość to probuj robić ACCA bo w Polsce tez to jest, ICAEW tak nie bardzo w Polsce.
  • Odpowiedz