Wpis z mikrobloga

Witam,

Egzamin zdany, czas na pierwszy motocykl. Potrzebuję porad od bardziej obytych z maszynami ludzi. Celuję w coś do 10k, jakieś adv, raczej głównie trasy krajówkami ale zdecydowanie chciałbym popróbować zjeżdżania w teren, ściągania szutrami itd. Waham się obecnie pomiędzy trzema motocyklami, transalpem xl600/650, BMW f650gs i kawasaki kle.
Jeśli chodzi o mnie, nie powinienem mieć większych problemów z własnoręcznym wykonywaniem jakichś podstawowych napraw i maintenance. Mam niecałe 1.9m i kawał chłopa ze mnie. Moto raczej trzymane pod chmurką, garażowane tylko na zimę zapewne.

Za transalpem przemawia reputacja względnej niezawodności i łatwości napraw, wymiary, 2 cylindry w V, duże koło z przodu, sporo da się ich znaleźć w dobrej cenie, bardzo mi się podoba, sporo części i akcesoriów.
Z KLE w sumie jest podobnie.

Co do małego GSa, plusem jest wtrysk (zwłaszcza w czasach E10), potencjalnych ABS, to że ponoć stockowo nawet hamuje w porównaniu do reszty. Mniej mi się podoba w porównaniu do reszty, jest mniejszy więc zastanawiam się też nad wygodą z perspektywy dużego, ciężkiego chłopa. Plus beemkowe części są chyba trochę droższe do tych starych gsów.

Miał ktoś doświadczenie z więcej niż jednym z tej puli i może podzielić się wrażeniami?

#motocykle #pytanie #kiciochpyta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Piesa:
Co do paliwa bym się nie przejmował. W moim gaźnikowcu nie zauważyłem różnicy (ale w instrukcji ma napisane, że przyjmuje E10). Co do niezawodności - do 10k widzę sztuki w przedziale 20-30 lat. Więc wszystko będzie zależało od tego, jak dbał poprzedni właściciel. Przeglądaj lokalne ogłoszenia (żeby nie jechać 100 km oglądać ulepa), znajdź sobie kogoś kto fachowo obejrzy i czekaj na okazję.
  • Odpowiedz
@Piesa: ja w zeszłym roku kupiłem transalpa 600, wypowiadam się wyłącznie z jego perspektywy (nie wiem jak jest w innych modelach), ale jeśli chodzi o lekkie grzebanie przy nim to to jest super sprawa. Jak wpiszesz transalp serwisówka w googlach to na pierwszej stronie jest do pobrania książka gdzie każdą czynność serwisową masz rozpisaną krok po kroku. Do tego jest naprawdę masa filmików na yt, z przeróżnych napraw i czynności
Ryuk - @Piesa: ja w zeszłym roku kupiłem transalpa 600, wypowiadam się wyłącznie z je...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Piesa ja przy 180 cm zrezygnowałem po roku z gs650 właśnie z powodu wysokości jego kanapy. Poza tym mechanicznie motocykl w swojej cenie rewelacyjny. Objechałem nim w rok kawał polski i trochę za granicą. W rok machnąłem 25 tys km. Serwis łatwy, cenowo jak reszta. Spalanie śmieszne, tego mi brakuje w obecnym moto
  • Odpowiedz
@Piesa najlepiej by było jakbyś sobie usiadł na tych motocyklach i zobaczył na którym pozycja ci odpowiada. Każdy w wymienionych ma inną pozycję i różni się gabarytowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Mododzyglizda no zapewne tak, ale nie mam za bardzo ziomeczków z takimi, w sumie jeden koleszka ma GSa i on faktycznie wydaje się nieduży. No i jednak mam małe doświadczenie, nie wiem czy po prostu po posiedzeniu uda mi sie ogarnąć wygodę, nie wiem czy nie będzie mnie pozycja wkurzała np po godzinie jazdy ;)
  • Odpowiedz
@Piesa a nie masz gdzieś w okolicy na sprzedaż żeby podjechać i zobaczyć? Siedziałem na tych motocyklach i Gs650 faktycznie gabarytowo jest mały (mam 183cm wzrostu), transalp 600 jest troszkę większy, a 650 mi najbardziej pasował. Możesz wziąć pod uwagę jescze Africe Twin albo Tenere ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz