Wpis z mikrobloga

Życie 90% ludzi jest niewarte nawet przeżycia. To jest niesamowite jak duże nierówności mają miejsce w tym społeczeństwie, a ludzie już dawno się z tym pogodzili. Z jednej strony mamy ludzi, którzy za swój majątek mogliby kupić pół Polski, pławią się w luksusach i śmieją z proli, a z drugiej areczkow na minimalnej, którym ledwo starcza do pierwszego i jebią w pocie czoła na tych u góry. Nie mówiąc już o jakiejś Azji czy Afryce, gdzie niektórzy żyją gorzej niż psy(na dzisiejsze standardy)
Takie zjawisko nie pojawia się nigdzie indziej. W żadnym gatunku na Ziemi nie występują tak ogromne podziały.

A normiki copeuja jak to jest super i robią po 12h w korpo lub kołchozie, potem wracają do swojego apartamentu 40m2, a w nagrodę raz do roku polecą do Egiptu na tydzień all inclusive xD

#antynatalizm
  • 151
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Techguy91: Ale to Ty dzwonisz...
Co mnie interesuje ze ktos ma wiecej niz ja?
Co mnie interesuje ze ktos ma mniej niz ja?

Po kiego uja mam komus do portfela zagladac? Patrz na siebie i dbaj o siebie. Tylko tyle i az tyle.
  • Odpowiedz
@Techguy91: ktoś mi kiedyś wytłumaczy dlaczego antynatale z uporem maniaka przypisują całej populacji własne cechy i własną perspektywe.

To nieprawda że większość ludzi tyra po 12h za minimalną.
A nawet jeśli ktoś tak tyra, to nieprawda że jego życie jest nic niewarte
  • Odpowiedz
Nie da się wszystkiego wypierać i żyć w swojej bańce

@mr-dawid: Da sie. I to nie jest trudne. Wystarczy zaakceptowac to ze skrajnosci istnieja. Skrajnosci to normalne zjawisko fizyczne.

A jeszcze jedno trzeba zaakceptowac. Ludzie NIE BYLI, NIE SA, I NIGDY NIE BEDA ROWNI. To tez jest normalne (mimo tego ze pewne srodowiska polityczne twierdza inaczej).

Jak zaakceptujesz te dwa fakty to duzo prosciej bedzie sie zylo.
  • Odpowiedz
@mr-dawid: Nie wiem czy takie podejscie zasluguje na zazdrosc. jest normalne :P

uzyjmy skrajnosci:
Czy kiedykolwiek bedziesz biegal tak szybko jak usain bolt? pywal jak phelps? spiewal jak freddy czy whitney houston? itp. itd.

Bez urazy ale obawiam sie ze
  • Odpowiedz
Nie chce Cie obrazic ale to ze bedzizesz "rano wstawal i zapierdzielal caly dzien" moze nic nie zmienic. Tak wyglada zycie. Jedni maja a inni nie maja (chocby nie wiem co robili).

@gorzki99: No chyba, że opodatkujemy bogatych, ale ty w innych wątkach jesteś temu bardzo przeciwny. Natalizm z w--------m na biedotę, oni mogą zdychać, a pan by sobie chciał dobrowolne składki na NFZ. Klasyk xD
  • Odpowiedz
No chyba, że opodatkujemy bogatych, ale ty w innych wątkach jesteś temu bardzo przeciwny

@Logika_wykopu: A dalczego "w innych watkach"? W tym tez.
Dlaczego mam opodatkowac bogatych? Dlatego ze maja? No nie miras. Maja to maja i nic mi do tego. Nie maja mnie sponsorowac tylko dlatego ze maja wiecej. Chyba dosc jasno sie wyrazilem nie raz i nie dwa razy.

jak zaakceptujesz to ze ktos ma wiecej bo ma to bedzie Ci
  • Odpowiedz
@gorzki99: Porównywanie się do kogoś bez dogłębnej wiedzy na temat jego przeszłości to problem poznawczy. Rozmawiałem tutaj z wieloma antynatalistami i niestety każda dyskusja prowadzi do nikąd ponieważ oni postrzegają świat tylko przez pryzmat własnych doświadczeń oraz niechęci bądź niemożności zmiany czegokolwiek.

Nie ma żadnego argumentu przemawiającego za tym jak to stanowisko filozoficzne i etyczne miałoby przyczynić się do poprawy czegokolwiek nie wspominając o "współczuciu wobec gatunku ludzkiego oraz etyczną
  • Odpowiedz
@Techguy91 Dlatego ludzi starych, niepełnosprawnych, tych co mają iq>110 i nierobów powinno się izolować w rezerwatach i ubezwłasnowolnić. Jest to radykalne i przykre, ale niestety tylko wtedy jest szansa na to aby przywrócić prawidłową ścieżkę rozwoju.
  • Odpowiedz
@ThinkBackwards: Ale zes rozwinal :)

Mi chodzi o cos zupelnie prostego - nie patrz drugiemu w portfel a zajmij sie soba.

Patrz na siebie i zyj tak albo inaczej. Ale pod zadnym pozorem nie kaz drugiemu zyc tak jak Tobie sie wydaje.
  • Odpowiedz
Dlatego, że w społeczeństwie równościowym żyje się każdemu lepiej. Tyle.

@Logika_wykopu: Pracuj po 12h i zarabiaj sporo. Bedzie Ci sie zylo lepiej jak czesc tego co wypracowales oddasz temu co se netfliksa na kanapie oglada. Tyle.
  • Odpowiedz