Wpis z mikrobloga

Wkrótce pół roku od premiery mojej książki Zrozumieć Ramen, z tej okazji rozdajo!

Przedmiotem rozdajo jest fizyczny egzemplarz książki Zrozumieć Ramen, która spodoba się wszystkim fanom gotowania, kuchni japońskiej i Japonii.

Książkę można zamówić na topgar.pl, gdzie są też przykładowe strony oraz spis treści, jest też na Allegro.

ZR jest chwalona nie tylko za merytorykę ale też za ładne wydanie, ma twardą oprawę i ponad 120 zdjęć świetnie więc sprawdzi się na prezent. Polecam gorąco!

Nie jest to typowa książka kucharska, w sumie trochę ciężko mi ją sksalsyfikować ale oprócz przepisów zawiera też sporo historii i tematów kulturowych związanych z ramenem. Podczas pracy nad Zrozumieć Ramen pojechałem na ponad trzy miesiące do Japonii aby odwiedzić najważniejsze miejsca z punktu widzenia. Japonia dość mocno mi się spodobała bo tak się składa, że na jakiś czas przeprowadziłem się do Japonii i to rozdajo robię właśnie z deszczowego dziś Tokio ;d

Wyniki rozdajo jutro, wszyscy plusujący biorą udział. Wszystkie wcześniejsze były legit, a książki dotarły do zwycięzców bez przecinania.

#rozdajo #ramen #kuchniamg78
MG78 - Wkrótce pół roku od premiery mojej książki Zrozumieć Ramen, z tej okazji rozda...

źródło: 417f2b2d674aca3a89ab23f1a74e6c7c8a4189c9b6a8a9be7d29b461bd757f5d

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 128
uprzedzając pytania: tak napisałem 320 stron o japońskim rosole i będzie na nich też o tym czym właściwie różni się ramen od rosołu,

w skrócie:

bulion z rosołu jest podobny do bulionów wykorzystywanych tylko w niektórych rodzajach ramenu, ale aby rosół mógł być nazwany ramenem powinien mieć nie jak wiele osób myśli dodatek jajka czy innych takich, ale makaron ramen.

Jajko jest popularnym dodatkiem do ramenu, ale w Japonii nie jest
MG78 - uprzedzając pytania: tak napisałem 320 stron o japońskim rosole i będzie na ni...

źródło: e858a762c77b6d88674a42d6e2b8a8ea4404441a9a494f43d323357054acac55

Pobierz
  • Odpowiedz
@MG78 Mietczyński w jednym z ostatnich odcinków zapowiadał, że będzie omawiał Twoją książkę xd A "Zrozumieć ramen" już mam, więc komentarz dla zasięgów i jak mnie wylosujesz daj ją komuś innemu
M4YU - @MG78 Mietczyński w jednym z ostatnich odcinków zapowiadał, że będzie omawiał ...

źródło: 66300d9b71d58

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@17loginbylzajety: Nie musisz dodawać jajka, vifon to instant ramen (akurat dość niskiej jakości ale prawdopodobnie pierwszy z jakim spotkała się większość Polaków, w tym ja ;d)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@yami: jest wiele rodzajów, do tego też w książce są tematy poruszone takie jak np. jak wyglądają japońskie ramenya (restauracje z ramenem), o sprzęcie do gotowania, o miskach, itp.

Do tego wiele elementów można zrobić na rożny sposób
  • Odpowiedz
@szybki-bill1 a ja się dziwię, że rozdajo ma tyle plusów. Pamiętam nastawienie wykopków do gotowania OPa, a później pomysłu z książką. Rosół rosołem, a ja bym chętnie taki ramen zjadł. Przebrzydłe wykopki sprzedadzą książkę z rozdajo.
  • Odpowiedz
@dumpmuzgu: druga myśl u mnie jest taka, że skoro autor to dobra mordeczka i gada z sensem to może warto zaryzykowawać, kupić książkę o japan rosole i zobaczyć co autor miał na myśli i co tam natworzył. Ale trzecia myśl jest taka, że nie mam czasu na takie rzeczy
  • Odpowiedz