Wpis z mikrobloga

Jak wysłałem przelew zewnętrzny z konta oszczędnościowego OKO do osoby trzeciej, to mam już czekać na odwiedziny smutnych Panów o 6:00? Podobno takich rzeczy nie można według banku robić. Nie wiem teraz, czy pisać do banku o anulowanie, czy olać sprawę, bo przecież mnie nie zamkną...chyba #ing
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@niewidka tak, to celowe wyolbrzymienie. Po prostu chcę żeby mi przeszedł, bo to zadatek za usługę.
@ms93 nie wiem, ale przy przelewie jest adnotacja:

"Klikając Dalej, potwierdzam, że dla tej transakcji rachunek uznawany należy do osoby uprawnionej do dysponowania rachunkiem, z którego wykonywany jest ten przelew."
P.S. uznajmy, że miałem zaćmienie umysłu i olałem ten komunikat
  • Odpowiedz
  • 1
@LimboNoir: Faktycznie ING ma w regulaminie, że z OKO można wysyłać przelewy tylko na swoje konta. Ale moim zdaniem to jest wyłącznie ich wewnętrzny pomysł, to nie ma żadnej podstawy w regulacjach.
W najgorszej opcji przelew wróci. Ale jeśli to nie jest jakaś bardzo duża kwota, to pewnie nikt nie zwróci uwagi. Tak czy inaczej, nie zrobiłeś nic nielegalnego, co najwyżej niezgodnego z regulaminem banku.
  • Odpowiedz
@ms93: w cenniku jest opłata za przelew z OKO na zewnętrzne konta, więc jak może to być zakazane? Przelewy wewnętrzne są na przykład bezpłatne.
  • Odpowiedz
@f0ku5: W regulaminie jest lista dozwolonych transakcji i nie ma tam przelewu zewnętrznego na cudze konto, tylko na konto własne lub określonych funduszy inwestycyjnych - więc tylko tych przelewów dotyczy ta pozycja w cenniku, bo oficjalnie innych wykonywać nie można.

Wypłata w formie przelewu krajowego z rachunku oszczędnościowego w złotych polskich (PLN), może być dokonywana wyłącznie na rachunki określone w ust. 1 pkt 5)
ms93 - @f0ku5: W regulaminie jest lista dozwolonych transakcji i nie ma tam przelewu ...

źródło: obraz_2025-04-13_110032806

Pobierz
  • Odpowiedz
@ms93: a to nie wiem, zawiłe to jakieś ;) Przelewy wewnętrze są darmowe, więc najlepiej przelać na swoje konto w ING, a potem dalej :)
  • Odpowiedz