Wpis z mikrobloga

Wczoraj napisałam, "ehh, znowu trzeba będzie na Hołownię zagłosować". To postaram się napisać dlaczego.

- Nacisk na dialog i umiar w spolaryzowanym społeczeństwie

- Stanie w jednym szeregu z siłami prounijnymi

- Blokowanie kredytów 0 procent.

- Nie bawi się w Boga twierdząc od którego miesiąca jest człowiek i należy go chronić a do którego nie trzeba (co niestety skreśla u mnie całkowicie Trzaskowskiego)

- Mniej kompromitujących wpadek od rywali. Dobra prezencja poza jakimiś koszmarkami pokroju płakania nad konstytucją - rywale akurat mają więcej wpadek.

- Prezydent i premier nie powinni być z jednej partii, jakaś blokada jest potrzebna, dlatego Trzaskowski jest zły, Nawrocki też bo PiS prędzej czy później wróci.

I mam jeden osobisty argument, mianowicie Hołownia (którego nie ukrywam - bardzo wyśmiewałam w poprzednich wyborach jako jakiś śmieszny nijaki twór polityczny) rozbudził we mnie na nowo państwowca, którego zabiły we mnie rządy PiSu. Kiedyś interesowałam się polityką bardzo, w trakcie drugiej kadencji PiSu doznałam kompletnego odrzucenia od tego gówna - a jednym z głównych czynników była u mnie marszałek Witek, którą miałam okazję poznać osobiście i jawiła mi się jako toksyczna tarantula. Wystarczyła wymiana marszałka Sejmu (rządów ogólnie też) i losy tego państwa jakoś na nowo zaczęły leżeć mi na sercu a polityczną depresję udało się zażegnać.

Co sądzita?

#debata #polityka
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Prezydent i premier nie powinni być z jednej partii, jakaś blokada jest potrzebna

@Regierungsrat_Walter_Frank: ten argument jest inwalidą. Teraz są z różnych partii i co? Rządzący używają prezydenta z innego obozu jako wymówki, żeby nie zajmować się się żadnymi niepopularnymi tematami.
  • Odpowiedz
@Xandress:

dialog z Hołownia kończy się po pierwszym zdaniu, po którym owy polityk poczuje się urażony (słusznie lub nie), wtedy zaczyna się brak szacunku do rozmówcy, górę biorą emocje i czar pryska, dziekuje

Tak, to prawda, czasem dobitnie to pokazuje na tych swoich wiecach. Ma trochę irytującą naturę.
  • Odpowiedz
ten argument jest inwalidą. Teraz są z różnych partii i co? Rządzący używają prezydenta z innego obozu jako wymówki, żeby nie zajmować się się żadnymi niepopularnymi tematami.

@Kj5s6f2dk7s54o: Bo mamy premiera i prezydenta w dwóch wrogich obozów którzy się będą blokować z zasady, nawet przy okazji najsłuszniejszych idei. Stąd też Hołownia może być dobrą równowagą dla tego piekiełka.
  • Odpowiedz
@gregorybrazowy: Już się nie doszukuj jakieś zorganizowanej akcji. Oglądałam wczoraj debatę, z całej grupy zwrócił na mnie uwagę Hołownia bo był najsensowniejszy w tym towarzystwie i najwidoczniej nie tylko ja to zauważyłam bo widziałam że zdecydowanie wygrywał w organizowanych tu ankietach. Sobie ludzie wchodzą na wykop i piszą sobie różne pościki, z nikim się nie umawiałam na to. Bez nerwów k---a.

Jak masz inne zdanie niż ja masz okazję do
  • Odpowiedz
Bo mamy premiera i prezydenta w dwóch wrogich obozów którzy się będą blokować z zasady

@Regierungsrat_Walter_Frank: no zaraz, przecież to najważniejsza funkcja prezydenta. Cóż to za pomysł, żeby dawać prezydentowi możliwość szarpania ręcznymi hamulcem, ale wybieranie takiego, który raczej szarpał nie będzie? Jak ci się nie podoba prezydenckie weto to może przestań twierdzić, że premier i prezydent powinni być z różnych partii. A jak ci się podoba, to przestań twierdzić,
  • Odpowiedz
Blokowanie kredytów 0 procent.

@Regierungsrat_Walter_Frank: To jest wszystko co ma do zaoferowania Polakom w kwestiach gospodarczych? To naprawdę ogromna odmiana względem Trzaskowskiego, a jak obronisz głosowanie za obniżeniem składek zdrowotnych dla zamożnych, to już jest ok?

śmieszny nijaki twór polityczny

@Regierungsrat_Walter_Frank: A co konkretnie u Ciebie zmieniło tą słuszną według mnie opinię?
  • Odpowiedz