Wpis z mikrobloga

Mam jakieś pliki .shp i .dxf (ale też .dbf, .prj, .shx) i jak mam to otworzyć i w czym aby sobie przeglądać jakoś wygodnie te mapy? I w sumie które te pliki to są jakieś główne czy każdy z nich to coś osobnego)?
#gis #mapy #kartografia #pytanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ondraszek: mam mapy inwestycji drogowej, ale takiej większej i w kilku wariantach. Muszę to przeanalizować. W pdf jest to męczące bo są pocięte na fragmenty + trzeba mocno przybliżać żeby np zobaczyć nr działek (a ja nawet to drukuje bo się zaczynam czasem gubić). Chciałbym to wczytać i mieć mapę taką którą mogę przybliżać, przesuwać i jest w całości, a nie jakiś fragmentach w osobnych plikach.
A najlepiej nanieść to
  • Odpowiedz
  • 0
@ondraszek: cuda na kiju projektowe xD no są pozaznaczane wszystkie te warianty drogi i cała ta infrastruktura typu wiadukty, przepusty, zbiorniki retencyjne, itp
Ogólnie to geoportalu pod adresem https://www.geoportal.gov.pl/ nie znam i nie używam, znam za to tą wersje do tej mapy pod linkiem co dałem wyżej i tam się jako takie potrafię poruszać.
  • Odpowiedz
  • 0
@ondraszek: Miras - mam progres!
Słuchaj no. na tej https://polska.e-mapa.net/ znalazłem na dole coś takiego jak "+PLIK" i jak w to wejdę to jest coś takiego:

Obsługiwane formaty plików: AutoCAD DXF, GEOTIFF, PDF (z georeferencją), GeoJSON, GML, GeoPackage, GPX, KML/KMZ, MapInfo, SQLite/SpatiaLite, Shapefile.

Uwaga! Pliki wchodzące w skład SHAPE muszę być spakowane do
  • Odpowiedz
  • 0
@ondraszek: dodanie oddzielnie plików dxf dodało niewiele - pojawiło się jakby zakreskowanie całego obszaru w granicach tego buforu co dodałem wcześniej, ogólnie tych plików dxf mam 7, części z nich nie dało się dodać, jest komunikat:

Nie udało się rozpoznać pliku DXF

Mam w menu takie pozycje do zaznaczenia jak "Opisy", "Elementy powierzchniowe", "Elementy liniowe - wyróżnienie", "Elementy liniowe", "Elementy punktowe" i jak zaznaczam i odznaczam to nic się nie
  • Odpowiedz
  • 0
@ondraszek: raczej ta strona jest tak skonstruowana, że nie odczytuje tych symboli xd tak mi się wydaje. No ale ten zakres (linie) co się pokazała tez pomagają, przerysuje to sobie na swoje papierowe mapy i jakoś przeanalizuje.
Dzięki.
Jak masz jakiś pomysł jeszcze to chętnie wysłucham.
  • Odpowiedz
  • 0
@ondraszek: Kolejny postęp. Kombinuje dalej i teraz wrzuciłem pdfa na próbę i działa, nakłada się, jest malutkie przesunięcie ale działa. Tylko nie wiem jak teraz dodać przezroczystość tej mapy bo nie widać co jest pod spodem. No i pdfy które mam to nie sama mapa ale też marginesy ale i legenda, więc jest trochę bałaganu. I niestety, te pdfy są pocięte na fragmenty i tak jedna nitka która mnie interesuje
  • Odpowiedz
@Vadzior: ogólnie to pliki Shapefile nie zawierają info o symbologii. Dodając je do softu GISowego musisz zam sobie ją zdefiniować, jeżeli jest kilka kategorii w atrybutach w danym pliku to też możesz ja ustawić - ale to wymaga klikania i pewnej znajomości programu. Do QGISa może podpiąć różne mapy podkładowe, jest parę wtyczek które mocno ułatwiają ich wrzucanie. No ale to QGIS. Ciekawostka - shp otworzy też Google Earth :)
  • Odpowiedz