Wpis z mikrobloga

Jakie metody nauki polecacie na poziomie A2/B1? Kupiłem premium na Busuu, ale jakoś mi nie siedzi klikanie w aplikacji ( ͡° ʖ̯ ͡°).
Jakieś podręczniki czy kanał na YouTube na tym poziomie polecicie, ważne żeby było z napisami, bo z samego słuchu to już kaplica.

#angielskizwykopem #naukaangielskiego #angielski
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@exyvL: chyba najlepszą metodą jest używanie języka, na tyle na ile potrafisz + trochę challenge'u. Wiadomo, że książek dla native'ów czytał nie będziesz ale możesz czytać książki uproszczone - Penguin Readers na poziomie B1 lub B1/B2
Oglądaj jutuby czy filmy z napisami. Ucz się nowych zwrotów, trochę słówek, ale lepiej pełnych zdań i staraj się używać tego. Dorzuć trochę gramatyki. Jeśli chodzi o gramatykę to po polsku masz Rock Your
  • Odpowiedz
  • 0
@non-serviam: na ten moment mam ubogie słownictwo, bardzo długo muszę myśleć żeby zbudować zdania. Gramatyka to też różnie, niektóre części zdań znam z gimnazjum / liceum więc idzie z automatu, a bywa że trzeba zbudować zdanie po angielsku z którym się wcześniej nie spotkałem i w głowie wyskakuje error. Z tymi kanałami to też różnie. Jak nie są nastawione pod naukę tylko life style, to YouTube szaleje i źle generuje
  • Odpowiedz
@exyvL: słuchanie
listinening time (kanał na YouTube)na spokojnie możesz B1 trzaskać
Poc english
Oglądanie bajek w wolnym czasie(najlepiej zacząć od takich w których znasz kontekst ja zacząłem od Shreka)
Też jest babka spoko sillicon valley girl i ma też odpowiedni kanał do angielskiego
Wystarczy że zrozumiesz
  • Odpowiedz
@exyvL: jak długo myślisz przy układaniu zdania to zacznij od udzielania się na jakimś forum albo pisz z chatgpt , też warto myśleć tylko po angielski czyli jak nie wiesz jakiegoś słówka to w google odpisujesz meaning a nie odpalasz translator
  • Odpowiedz
a bywa że trzeba zbudować zdanie po angielsku z którym się wcześniej nie spotkałem i w głowie wyskakuje error. Z tymi

@exyvL: kompletnie normalna sprawa. W takim razie przerób sobie trochę gramatyki i kuj słownictwo, ale jeszcze lepiej jakbyś się uczył słownictwa w kontekście. Ucz się całych zdań, wtedy nie będziesz miał errorów tylko recytujesz coś z pamięci zamieniajać ewentualnie jakieś słowa.
Ja ci daję rady z kórych sam nie skorzystałem
  • Odpowiedz
  • 0
@razdwatrzy55: Dziękuję bardzo. Jeszcze mam pytanie odnośnie tych słówek. Robić sobie fiszki w Anki czy jak? Niektórzy też polecają właśnie wbić do głowy 1000 czy więcej najwcześniej używanych słów, ale tak jak mówisz takie talie są bez przykładów w kontekście całego zdania.
Druga sprawa, jeżeli chodzi o bajki to myślałem o czymś krótkometrażowym, ale taka świnka peppa to trochę wstyd ( ͡° ͜ʖ ͡°). Friends puściłem
exyvL - @razdwatrzy55: Dziękuję bardzo. Jeszcze mam pytanie odnośnie tych słówek. Rob...
  • Odpowiedz
@exyvL: właśnie serial extra też polecam, ale totalnie zapomniałem jak się nazywał, ale uważam że to taki poziom mocne a2

Ja miałem dokument google gdzie pisałem slowo po ang i znaczenie po angielsku
Z krótkich seriali animowanych to ja próbowałem oglądać wyspę totalnej porażki czy jakoś tak, jak odpiszesz full episode to bez problemu znajdziesz wszystko na youtube

Po co Ci opisywanie swojego ubioru? Jak idziesz pracować jako model to
  • Odpowiedz
  • 0
@razdwatrzy55: bardziej miałem na myśli, że ciężko jest mi zbudować nawet zdanie po angielsku z życia codziennego opisując np swój ubiór, a co dopiero prowadzić z kimś rozmowę na różne tematy.
Z tymi filmami / serialami to trochę takie pokrętne, bo na totalnej podstawie polecają bajkę świnkę peppe, a później friends / the office, wydaje mi się że to duży przeskok między tymi dwoma rodzajami filmów. Trochę dziwnie się czuję
  • Odpowiedz
@exyvL: no dlatego mówię Ci najlepiej jest obejrzeć jakaś bajkę która najlepiej znasz wtedy znasz kontekst i będziesz wiedział co jest grane przez co nie stracisz motywacji do nauki
Friends i Theo office to pewnie polecają jakieś Julki które całego tiktoka mają po ang i w ogóle polenglish używają więc im jest łatwo to oglądać
Jakbyś chciał się nauczyć języka tylko z seriali/filmów to według mnie najlepsza opcja to
Extra
  • Odpowiedz