Wpis z mikrobloga

Ogólnie jestem trochę w szoku, że w tzw polskim mainstreamie jest tak mała krytyka organizacji tej debaty.

Pomijam już to, że Trzaskowski wpadł na pomysł debaty w środę rano, a miała się ona już odbyć w piątek, czyli zaledwie w ciągu trzy dni, gdzie dziennikarze TVP swoją debatę kandydatów zapowiedzieli miesiąc wcześniej. Jednak to co zrobił Trzaskowski w piątek wieczorem, czyli że godzinie 18:20 zaprosił jednak wszystkich chętnych kandydatów na debatę, która miała się odbyć o 20:00 zasługuje na najostrzejszą krytykę.

Przecież od samego początku miała to być rzekomo debata Trzaskowski vs Nawrocki, więc inni kandydaci nie mieli żadnego powodu, by tego dnia jechać do Końskich, więc jak mieli w nieco ponad półtorej godziny dotrzeć do Końskich? Hołownia przyjechał bo chciał wziąć udział w debacie telewizji republika, a Magdalena Biejat z tego co zrozumiałem na jej konferencji prasowej we Wrocławiu tego samego dnia, to początkowo chciała tam protestować przeciwko temu, że jest to jedynie debata dwóch kandydatów. Chyba, że wcześniej dostała cynk od sztabu Trzaskowskiego, że formuła debaty zostanie zmieniona, co wg mnie byłoby skandaliczne, ale na to nie ma żadnych dowodów.

A Trzaskowski sobie półtorej godziny przed debatą wymyślił, że jednak zaprasza wszystkich kandydatów i jak chcecie to możecie wszyscy w tym czasie dotrzeć do Końskich. Czym, odrzutowcem?

I muszę stanąć w obronie Mentzena. Tak jak napisałem wcześniej, miała to być debata tylko dwóch kandydatów, więc Mentzen nie miał powodu by jechać do Końskich, a jak Trzaskowski zaprosił innych kandydatów do debaty, to zostało do niej nieco ponad półtorej godziny, to jak Mentzen miał tam niby zdążyć dojechać? Część osób wypomina tu Mentzenowi jego wpis z rana tego samego dnia, w którym napisał że:

Wiele osób namawia mnie, żebym zmienił plany i jechał dziś do Końskich. Nie zrobię tego. Jestem w Ustrzykach Dolnych, bardzo daleko od Końskich.

Tyle że on ten wpis napisał właśnie rano, kiedy to miała być nadal debata Trzaskowski vs Nawrocki, więc powtarzam: po co on miałby tam wtedy jechać? Gdyby ta debata odbyła się w takiej formule, to Mentzen, Bieja i Hołownia mogliby co najwyżej postać przed budynkiem gdzie była debata i sobie pomarudzić, że nie zostali wpuszczeni do środka i są dyskryminowani. I tyko by zmarnowali czas.

Tak więc Trzaskowski naprawdę odwalił z tym pomysłem, żeby jednak rozszerzyć debatę o więcej kandydatów, na zaledwie półtorej godziny przed debatą i pokazał, że tego człowieka nie można traktować poważnie. Jeżeli chciał debaty z większą ilością kandydatów, to trzeba było to ogłosić minimum dzień wcześniej. I jestem też zażenowany tym, że dziennikarze TVP, TVN i Polsatu brali udział w tej farsie i grali tak jak Trzaskowski im zagrał.

#polityka #debata #wybory
maciorqa - Ogólnie jestem trochę w szoku, że w tzw polskim mainstreamie jest tak mała...

źródło: 3gx94dacucidcu21tqa3ikof8y45hrxe

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maciorqa: Inni prawicowi kandydaci mieli takie same warunki jak Mentzen i dotarli. W polityce trzeba być często elastycznym i mieć nosa. Organizacja tej debaty to rzeczywiście farsa, ale Mentzen popełnił błąd i jedyne co teraz może zrobić to okazywać moralną wyższość, co będzie jednak trafiało jedynie do przekonanych.

Ale piłka dalej w grze. Do głosowania został miesiąc, a przed nim będą jeszcze 2 debaty.
  • Odpowiedz
  • 11
@ZachariaszTrzeci: Przecież pisałem że Mentzen nie został zaproszony do debaty, więc dlaczego miał tam przyjechać? Kandydaci prawicowi przyjechali tam początkowo na debatę w republice, a potem się dowiedzieli, że Trzaskowski jednak zaprasza wszyscy, więc poszli z rynku w Końskich na debatę Trzaskowskiego.

Dlaczego Mentzen nie pojawił się na debacie w republice? Może z tego samego powodu co Trzaskowski i Biejat?
Podobno ma być na debacie w republice w poniedziałek, ale
  • Odpowiedz
@maciorqa: miał jechać dokłądnie po to, po co pojechał Hołownia, nie pozwolić na duopolską narrację.

Prezydent ma być skuteczny i samemu narzucać reguły gry, a nie płakać na twitterze "że się nie da"
  • Odpowiedz
  • 9
@Rad-X: No dobra, a jakby jednak to była debata Trzaskowski vs Nawrocki, to Mentzen stałby sobie przed budynkiem i co by zrobił? Tylko mógłby co najwyżej skrytykować duopol POPiSowski, tak samo jak może to skrytykować na swoim wiecu wyborczym.

Ja jednak nadal uważam, ze Trzaskowski zachował się nie poważnie i powinien dużo wcześniej ogłosić tę debatę dla innych kandydatów.
  • Odpowiedz
@maciorqa: jeszcze raz, prezydent musi być skuteczny, potrafił zebrać kilku innych kandydatów aby Trzasku uległ presji? Potrafił, nawet jeżeli Batyr sam o to zabiegał. I wykorzystał sprzyjające okoliczności aby odnieść skutek, nawet jeżeli wymagało to pójście do republiki

I ja nie mówię że Trzaskowski jest niewinny, po prostu został zmuszony presją do zmiany decyzji, tak działa skuteczna polityka. A Mentzen z Zandbergiem mogą teraz tylko płakać na twitterze i ogłaszać
  • Odpowiedz
@maciorqa: Wszyscy z-----i z wyjątkiem Trzaskowskiego. Debata 1vs1 jest całkowicie normalna i gdzie ma być przeprowadzona jak nie z pomocą tvp? Przecież holownia i mentzen chcą debatować, zandberg i mentzen. Gdzie chcą debatować? Właśnie w tvp ja chcę oglądać debaty 1vs1, a nie te gunwo Gdzie 15 kandydatów ma minute na odpowiedź xD. Wszyscy z-----i bo poczuli sie urażeni że jak to trzaskowksi chce z Nawrockim debatować, a z drugiej
  • Odpowiedz
Przecież od samego początku miała to być rzekomo debata Trzaskowski vs Nawrocki, więc inni kandydaci nie mieli żadnego powodu, by tego dnia jechać do Końskich, więc jak mieli w nieco ponad półtorej godziny dotrzeć do Końskich?

@maciorqa: Mogli jechać na debatę Republiki. Zaproszenia dostali kilka dni wcześniej. I z tego skorzystał Hołownia.
  • Odpowiedz
Debata 1vs1 jest całkowicie normalna i gdzie ma być przeprowadzona jak nie z pomocą tvp?

@paul772: TVP ma obowiązek zorganizować debatę dla wszystkich kandydatów. Mogłaby zorganizować serię debat 1 na 1 ale jak robi to tylko dla dwóch kandydatów to dyskryminuje pozostałych i łamie art. 120 kodeksu wyborczego.
  • Odpowiedz
@Sabr: nie da się w jednym czasie zorganizować debaty 1vs1 dla wszystkich. A jak np. Holownia i mentzen chcieliby debatę 1vs1 to tvp powinno takie coś umożliwić.
Masz tutaj jakiś przykład uniemozliwiania debaty 1vs1 przez tvp? Wszystko musi być po kolei. W jednym czasie nie da się zrobić debaty 1vs1 dla wszystkich
  • Odpowiedz
  • 0
@Sabr: A może nie chcieli jechać na debatę republiki z tego samego powodu co Trzaskowski i Biejat? Przecież ta debata na rynku w Końskich została zorganizowana na szybko tylko jako odpowiedź na debatę tvp, tvn i polsatu. Republika ma mieć swoją "normalniejszą" debatę w poniedziałek, która została już zapowiedziana dużo wcześniej.
  • Odpowiedz
Mogli jechać na debatę Republiki. Zaproszenia dostali kilka dni wcześniej. I z tego skorzystał Hołownia.

@Sabr: i głupio zrobił że zalegitymizowal tą G---o debatę która specjalnie się wcisnęła przed zamiar debaty 1vs1 trzaska
  • Odpowiedz
@ZachariaszTrzeci: Nie mieli takich samych warunków, wystarczy policzyć odległość w kilometrach od Końskich do miejsca, gdzie się zajdowali i ten, który był najbliżej, miał najlepsze warunki. Błąd w założeniach.
  • Odpowiedz
@maciorqa: 1. Według wykopków, jak ktoś nie zaprasza cie na imprezę, to i tak należy olać zobowiązania i przyjechać, bo może jednak się zlitują i cię wpuszczą. To jest tak żałosne, że ktokolwiek choćby proponuje aby tak robić. Kraj cucków, szuka prezydenta cucka. 2. Ludzie krytykują Mentzena dla czystej krytyki, bo nie jest ich kandydatem. Cała reszta to szukanie jakichkolwiek argumentów pod tezę.
  • Odpowiedz
@maciorqa: Trochę pomijasz ciąg wydarzeń realnie problem z debata i spekulacjami nad nią zaczął sie w czwartek kiedy nie udało się przeprowadzić negocjacji sztabów i wtedy do końca nie było wiadomo czy pojawi sie Nawrocki na tej debacie, wiadomo ze pojawi sie na debacie Republiki, w piątek rano już pojawiały sie pierwsze głosy w tym np. prof. Dudka że mimo wszystko radzi pojechać Mentzenowi na znak protestu że TVP nie
  • Odpowiedz