Wpis z mikrobloga

No bo kto się dziś nie zastanawia przy tych wszystkich wahaniach i niepewności…
Co byście zrobili na moim miejscu?

Moja sytuacja:
Mam 2 mieszkania na kredyt (1 mln + 600k, WIBOR 4%), razem warte ~2 mln.
500k gotówki.
Z pracy w IT mam ~30k na rękę — dobrze płatna, stabilna robota.
Z wynajmu jednego mieszkania (podzielonego) mam 8–9% ROI, ale trochę musiałem się zamienić w złotą rączkę. Jestem z tego nawet zadowolony.

Opcje, które rozważam:

✅ 1. Spłacić kredyty?
Z jednej strony ulga psychiczna, z drugiej — tanie pieniądze są lepsze niż brak pieniędzy.

✅ 2. Trzymać się IT, nie kombinować za dużo?
Robota dobra, hajsy spoko, może lepiej przestać się rozdrabniać?

✅ 3. Mam kod, który wyszukuje niedowartościowane nieruchomości / działki i liczy ROI.
Zrobiłem go kiedyś dla siebie, teraz się trochę kurzy. Może warto go rozwinąć?

✅ 4. Budowa domków modułowych przy jeziorach (~40 km od miasta)?
Sam chciałbym jeden mieć. Ale nie potrafię ogarnąć, kto by się tym realnie zajął.

✅ 5. Mieszkanie za granicą?
Mam rodzinę w Hiszpanii (trochę mówię po hiszpańsku), rozważam też Grecję — kocham ten kraj.
We Włoszech mam znajomych, ale oni mnie tylko straszą urzędami 😂
Generalnie moja konkluzja: każdy biznes trzeba przypilnować albo kogoś zapłacić, kto to ogarnie.

💰 Instrumenty finansowe:
Lokaty: trzymam minimum 5%, głównie na 6.5%.
Obligacje indeksowane inflacją – wszedłem za późno, ale udało się je fajnie zrollować. Mało zachodu, lubię.
Obligacje stałoprocentowe – czekam na moment po obniżce stóp.
Giełda (IKZE) – mam jakieś 20k w akcjach, zainwestowałem dość późno.
Moje marzenie: napisać analizę sentymentalną rynku, tylko że to by mi zajęło z 3 miesiące wieczornego dłubania.

Wyszła z tego niezła rozkmina, ale może ktoś z Was miał podobne dylematy i ogarnął temat lepiej?
Z góry dzięki za każdą opinię!

#inwestycje #nieruchomosci #inwestowanie #it #finanse
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

✅ 4. Budowa domków modułowych przy jeziorach (~40 km od miasta)?

Sam chciałbym jeden mieć. Ale nie potrafię ogarnąć, kto by się tym realnie zajął.

@ktp_nemo: Tego po covidzie powstało od cholery, musisz się serio na tym znać i mieć doświadczenia z mniejszej skali prowadzenia czegoś takiego, a co dopiero budowania (doboru rodzaju domku) i tym bardziej zlecania. Jeśli wszystko będziesz zlecać to będzie przeinwestowana mina na którą raz że
  • Odpowiedz
Obligacje stałoprocentowe – czekam na moment po obniżce stóp.

@ktp_nemo: Ale żeby kupić, czy sprzedać? Ja wiem, że MF publikuje z pewnym wyprzedzeniem listy emisyjne, ale jak stopy będą miały spadać, to duża szansa że oprocentowanie na TOSy i DOSy pójdzie wcześniej w dół.
Chyba, że nie mówisz o obligacjach skarbowych skarbu państwa PL?
  • Odpowiedz
@ktp_nemo: Jak masz skilla w IT to sobie napisz skrypt do liczenia oczekiwanych zysków i zmienności w oparciu o MCMC - możesz poprosić AI o wygenerowanie różnych scenariuszy sytuacji na świecie i wpływu na te instrumenty. Na pewno zbalansowałbym jakoś portfolio bo wychodzi na to, że masz 2/3 majątku w nieruchach a to dość ryzykowne. 1/3 gotówki to też dość sporo, poszukałbym większej ekspozycji na rynek akcji, trochę instrumentów risk-off
  • Odpowiedz
@ktp_nemo: milion kredytu i 500 k w gotówce trzymasz? Bardzo dokładnie policz, czy jesteś w stanie te pieniądze w pewny i bezpieczny sposób zainwestować na wyższe oprocentowanie niż ten kredyt. Jeśli nie - to moze warto zostawić "poduszkę" w wysokości 12-krotności Twoich miesięcznych wydatków i splacić.
Co do skilla w IT - sensownie działające, customowe AI jest dość drogie. Jeśli Ty też jesteś dość drogi dla firmy, to musisz dbać
  • Odpowiedz
@ktp_nemo: Polecam ruszyć coś swojego, praca dla kogoś nigdy nie jest pewnikiem. Pracowałem dla dużej firmy i poszedłem na swoje. Nie rzuciłem pracy od razu tylko w momencie kiedy moja firma zaczęła stabilnie przynosić co miesiąc przez rok tyle ile zarabiałem w firmie lub więcej. Na dodatek kontakty z pracy mocno się przydają, nie trzeba szukać ogarnięty osób bo masz tych z byłej pracy.

No i drugim pewnikiem jest deweloperka.
  • Odpowiedz