Aktywne Wpisy

uranium14 +60
SmutnoMi 0
#kryptowaluty #gielda #inwestowanie #pytanie
Czy znacie kogoś, kto realnie zarobił na krypto?
I nie:
1. Nie chodzi mi o kolege kolegi którego ojca brat został milionerem, tylko o osobę którą znacie w realu i w miare ufacie.
Czy znacie kogoś, kto realnie zarobił na krypto?
I nie:
1. Nie chodzi mi o kolege kolegi którego ojca brat został milionerem, tylko o osobę którą znacie w realu i w miare ufacie.

Co byście zrobili na moim miejscu?
Moja sytuacja:
• Mam 2 mieszkania na kredyt (1 mln + 600k, WIBOR 4%), razem warte ~2 mln.
• 500k gotówki.
• Z pracy w IT mam ~30k na rękę — dobrze płatna, stabilna robota.
• Z wynajmu jednego mieszkania (podzielonego) mam 8–9% ROI, ale trochę musiałem się zamienić w złotą rączkę. Jestem z tego nawet zadowolony.
⸻
Opcje, które rozważam:
✅ 1. Spłacić kredyty?
Z jednej strony ulga psychiczna, z drugiej — tanie pieniądze są lepsze niż brak pieniędzy.
✅ 2. Trzymać się IT, nie kombinować za dużo?
Robota dobra, hajsy spoko, może lepiej przestać się rozdrabniać?
✅ 3. Mam kod, który wyszukuje niedowartościowane nieruchomości / działki i liczy ROI.
Zrobiłem go kiedyś dla siebie, teraz się trochę kurzy. Może warto go rozwinąć?
✅ 4. Budowa domków modułowych przy jeziorach (~40 km od miasta)?
Sam chciałbym jeden mieć. Ale nie potrafię ogarnąć, kto by się tym realnie zajął.
✅ 5. Mieszkanie za granicą?
Mam rodzinę w Hiszpanii (trochę mówię po hiszpańsku), rozważam też Grecję — kocham ten kraj.
We Włoszech mam znajomych, ale oni mnie tylko straszą urzędami 😂
Generalnie moja konkluzja: każdy biznes trzeba przypilnować albo kogoś zapłacić, kto to ogarnie.
⸻
💰 Instrumenty finansowe:
• Lokaty: trzymam minimum 5%, głównie na 6.5%.
• Obligacje indeksowane inflacją – wszedłem za późno, ale udało się je fajnie zrollować. Mało zachodu, lubię.
• Obligacje stałoprocentowe – czekam na moment po obniżce stóp.
• Giełda (IKZE) – mam jakieś 20k w akcjach, zainwestowałem dość późno.
Moje marzenie: napisać analizę sentymentalną rynku, tylko że to by mi zajęło z 3 miesiące wieczornego dłubania.
⸻
Wyszła z tego niezła rozkmina, ale może ktoś z Was miał podobne dylematy i ogarnął temat lepiej?
Z góry dzięki za każdą opinię!
#inwestycje #nieruchomosci #inwestowanie #it #finanse
@ktp_nemo: Tego po covidzie powstało od cholery, musisz się serio na tym znać i mieć doświadczenia z mniejszej skali prowadzenia czegoś takiego, a co dopiero budowania (doboru rodzaju domku) i tym bardziej zlecania. Jeśli wszystko będziesz zlecać to będzie przeinwestowana mina na którą raz że
@ktp_nemo: Ale żeby kupić, czy sprzedać? Ja wiem, że MF publikuje z pewnym wyprzedzeniem listy emisyjne, ale jak stopy będą miały spadać, to duża szansa że oprocentowanie na TOSy i DOSy pójdzie wcześniej w dół.
Chyba, że nie mówisz o obligacjach skarbowych skarbu państwa PL?
Co do skilla w IT - sensownie działające, customowe AI jest dość drogie. Jeśli Ty też jesteś dość drogi dla firmy, to musisz dbać
No i drugim pewnikiem jest deweloperka.