Wpis z mikrobloga

Obecny proces instalacji #windows11 przypomina jakąś chińską podróbę z bazaru, a nie produkt rynkowego giganta. Wymuszanie konta online, milion pytań o lokalizację / reklamy / śledzenie / numer buta, nagabywanie na subskrypcje Office 365, Bing Bing Wahoo, gejpass, synchronizację z chmurą, dane karty kredytowej, instalowanie aktualizacji, o które nie prosiłeś... ostatnio dodali nawet etap o importowaniu danych do Edge. Dla zwykłego użytkownika to z pół godziny przeklikiwania i czekania, zanim w ogóle zobaczy pulpit. jak już zobaczy, to ten przypomina przeciętne Polskie miasto we wczesnych 2000.
Cała konkurencja (macOS, Chromebooki, a nawet Linux) ma o niebo lepszy "welcome experience". Nie dziwię się, że w takim USA jak kogoś nie stać to kupuje Chromebooka, a jak stać to MacBooka. Microsoft osiągnął reputację pedofila wałęsającego się koło przedszkola.

#pcmasterrace #komputery #technologia
Foxing - Obecny proces instalacji #windows11 przypomina jakąś chińską podróbę z bazar...

źródło: Windows11-konfiguracja-krok-po-kroku-6

Pobierz
  • 127
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Foxing: robiąc obraz usb z rufusa nic takiego nie ma, zaś samo skasowanie skryptu oobe nic nie zmienia, bo już są obejścia robiące to co bypassnro robiło ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie zmienia to faktu, że w11 to już powoli taki stereotypowy, groteskowy model subskrypcji usługi, gdzie wciskają ci masę niepotrzebnego gówna.
  • Odpowiedz
  • 5
@zetisdead: Tylko że po pierwsze zawsze tak było (więc ludzie się spodziewają), a po drugie jest o wiele przydatniejsze (bo sporo osób ma Androida). No i można +/- korzystać z trybu gościa / bez konta, Google tego nie ukrywa.
  • Odpowiedz
@Foxing: beez przesady z tą reputacja i ucieczke w jakies inne systemy, windows to nadal 70% pc/laptopów na świecie, chrome OS i mac Os maja lącznie koło 4% udziału
  • Odpowiedz
@Foxing dla mnie głupotą jest kończenie wsparcia dla Windows 10, jedyny udany system od czasów siódemki. Jedenastka jest w bardzo wielu kwestiach zwyczajnie upierdliwa, co którąś aktualizacje wcinają się śmieciowe apki, okno startu jest cholernie nieintuicyjne, a sam system nic nie robiąc sobie potrafi nawet do 6gb zużycia RAMu dojść. Kwestia czasu i usuną klasyczny panel sterowania na rzecz tego pastelowego gówna jakim jest okno ustawień. Nawet zwykłe menu kontekstowe pod
  • Odpowiedz
@Foxing: kurła służbowy komputer z USA, windows 11. Jakieś g---o z black friday, zamienili dysk z 1tb na 2tb i 16gb ramu na 64, system trzeba instalować na kilka razy, co chwilę bluescreeny. J----y Asus. Na gwarancji powiedzieli że modyfikowany sprzęt i mam się bujać z chamerykańskim amazonem, albo mogą mi odpłatnie zamienić na 1tb 16gb ram i wtedy nie stracę gwarancji. Co za guwno. Na ch* mi komputer z
  • Odpowiedz
@Foxing: "Shutting down" experience też nie wyglda lepiej.
- A czy chcesz zaktualizować system?
- A jeśli nie dziś to może jutro?
- A czy na pewno chcesz zamknąć?
- A czy może nie uruchomić ponownie?
- A czy na pewno zamknąć otwarty program (kiedy widzę, że żaden nie
  • Odpowiedz
Cała konkurencja (macOS, Chromebooki, a nawet Linux) ma o niebo lepszy "welcome experience".

@Foxing: te same chromebooki, na które bez konta google się nie zalogujesz?

Obecny proces instalacji #windows11 przypomina jakąś chińską podróbę z bazaru, a nie produkt rynkowego giganta. Wymuszanie konta online, milion pytań o lokalizację / reklamy / śledzenie / numer buta, nagabywanie na subskrypcje Office 365, Bing Bing Wahoo, gejpass, synchronizację z chmurą, dane karty
  • Odpowiedz
@Foxing instalowałem w11 kilka miesięcy temu i kompletnie nie było tylu pytań, chyba że coś się zmieniło. Porównywanie do macOS to też średnio bo tam możliwe że mniej ale system wydaje mi się że dłużej instaluje. Linuxy mają minimum potrzebnych informacji wymaganych przy instalacji ale wiadomo jak to z nim jest, nie da się tego używać
  • Odpowiedz
@Foxing: Najważniejsze to przestać korzystać z Teamsa przez europejskie organizacje. Zresztą ich produkty są po prostu niedopracowane i często jest problem
  • Odpowiedz