Wpis z mikrobloga

Tak bardzo mam żal do siebie, że sporą część pieniędzy, jaką zarobiłam przez 4 lata, po prostu przewaliłam. Na laptopy, na telefony, nie mówiąc o tym, że gdy byłam w gorszym stanie psychicznym, to narobiłam sobie długów. Na szczęście większość, już jest spłacona, ale nie umiem sobie tego darować, że pieniądze, to co najwyżej ja umiem wydawać, a nie gromadzić...

#zalesie #psychologia #damskiprzegryw
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tesknilam_: Spokojnie, najważniejsze to wyciągać lekcje z tych błędów.
Ja przewaliłem ponad 200k na nieudanym biznesie, teraz to spłacam i mialem takie same myśli. Ale trudno, nic nie zrobie, trzeba wziąć się w garść i jakoś to ogarnąć
  • Odpowiedz
@tesknilam_: wiem, że nie jest. w pewien sposób wymaga przechytrzenia siebie samego, a niby jak to zrobić?
uparcie i metodycznie, z dużą dozą cierpliwości i wyrozumiałości względem samego siebie.
  • Odpowiedz
@Foxing jak ktoś by miał spermę zamiast mózgu to chyba by nie żył, bo było nie było ośrodka nerwowego więc w sumie nic by w organizmie nie dzialalo. Więc chodzenie na divy wtedy też odpada.
  • Odpowiedz
@tesknilam_ pieniądze są by je wydawać. Jasne, warto czasem odłożyć tyle, by się zabezpieczyć, czy by mieć na większe zakupy, ale jaki sens jest żyć jak dziad całą młodość, by na starość mieć więcej, gdy nic ci się nie chce?
  • Odpowiedz
@tesknilam_ gdy uświadomisz sobie że większość potrzeb zakupowych które odczuwasz to efekt manipulacji korporacji poprzez marketing i wywoływanie fomo to idzie łatwiej. Napisane z samsunga z 2020 który posłuży do 2030 jak bog da
  • Odpowiedz
@wstanczyk

oszczędzać na doświadczeniach, wakacjach, przeżyciach? Absolutnie nie

Nie kupować elektrosmieci co rok typu nowy telefon, nie przepłacać za kawy na mieście, dowóz żarcia itp? Jak najbardziej
  • Odpowiedz