Wpis z mikrobloga

Mirki potrzebuje porady - kilka dni temu ktoś przykleił na mój samochód naklejki “karnego kutasa”, co niestety skończyło się uszkodzeniem lakieru i licznymi zarysowaniami. Auto było zaparkowane prawidłowo – żadnego łamania przepisów, blokowania przejazdu czy wjazdu, nic z tych rzeczy.

Sprawdziłem monitoring z pobliskiego budynku i widać na nim czarno na białym, jak trzy osoby wysiadają z samochodu i idą prosto w kierunku mojego auta – nie było żadnych wątpliwości, że to celowe działanie. Ponadto całą akcję nagrywali swoimi telefonami. Mieli kaptury, więc twarzy nie da się rozpoznać, ale mam numery rejestracyjne ich aut oraz dokładne modele. A jedno z nich to samochód firmowy z widocznym numerem telefonu i oznaczeniami firmy.

Nie chcę tego zostawić bez reakcji – to nie był żaden głupi żart, tylko realna szkoda. Co w takiej sytuacji najlepiej zrobić? Zgłaszać to od razu na policję? A może najpierw kontakt z firmą? Jak to rozegrać, żeby miało to sens ? Piszcie wszystko co wam na języku leży, z chęcią się zrewanżuję.

Z góry dzięki za pomoc.

#auto #auta #samochod #samochody #polska #kiciochpyta #policja #prawo #prawnik #wykopefekt
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mystogan: jeśli sam usunąłeś naklejkę, a sprawca ma trochę oleju w głowie to na rozprawie (mandatu od smutnego pana przecież nie przyjmie, bo ma olej w głowie jak wspomniałem) powie, że do naklejenia wybrał miejsce, w którym ewidentnie takich naklejek już było przynajmniej tuzin, wskazywały na to rysy, zadrapania itd. na lakierze. Nie udowodnisz, że powstało to z jego winy, chyba że codziennie fotografujesz auto. Druga sprawa, nikt nie naklei
  • Odpowiedz
@Mystogan Trzeba było oddać do firmy która usunie to profesjonalnie. Wystąpić do policji z zawiadomieniem i po ustaleniu danych sprawców wystąpić na drogę sądową o zwrot poniesionych kosztów.

Teraz to możesz tę sprawę przegrać bo nie masz jak udowodnić, że akurat te rysy powstały w wyniku działalności tych typów. Tym bardziej, że sam usuwales te naklejkę więc linia obrony może być taka, że można to usunąć bezszkodowo a ty wolales po
  • Odpowiedz