Wpis z mikrobloga

ja nie wiem jak można mieć tak sprany łeb żeby całować kawałek drewna. Religie to największe zło tego świat

@mr-dawid: też tego nie rozumiem i nie staram się zrozumieć, ale z dwojga złego to lepsze nasze latające do kościoła i całujące drewno religijne fanatyczki niż wysadzający się w tłumie i mordujący niewinnych fanatycy muzułmańscy
  • Odpowiedz
@damiz74: klechów nie bronię i religii, ale ty takim obrazkiem nie świecisz przykładem bycia inteligentniejszym i mądrzejszym od tych dziadków całujących kawałek drewna i innych guseł xd.

nie dość że korelacja nie jest związana z przyczynowością to w dodatku pokazujesz przykład liczby kościołów w pl, gdzie nie ma żadnej liczby na mieszkańca, nie mówiąc już o wartości względnej do porównania innych państw. To wklejasz jeszcze z wykresem innowacyjności, która też
  • Odpowiedz
nie dość że korelacja nie jest związana z przyczynowością to w dodatku

@Eremites: Kolego, jeśli już chcesz powtarzać mądre rzeczy, to się przyłóż. Korelacja nie musi oznaczać przyczynowości, a nie "nie jest związana". Wiekszość wniosków w nauce wynika z tego, że się weryfikuje przyczynowość w korelacjach.
  • Odpowiedz
Smutny widok, religia to choroba/nałóg który podobnie jak h----d wyniszcza jednostki powoli psując całe społeczeństwo

ale z dwojga złego to lepsze nasze latające do kościoła i całujące drewno religijne fanatyczki niż wysadzający się w tłumie i mordujący niewinnych fanatycy muzułmańscy

@zmarnowany_czas: co wy zawsze myślicie że na miejsce chrześcijan przyjdą muzułmanie xD jest jeszcze opcja gdzie ludzie idą do roboty i nie marnują czasu na zabawę w zbiorową halucynację.
  • Odpowiedz
@fizzly: Bardzo mądrze napisane. Jeżeli kogoś piecze tak bardzo, co inni robią, żeby poczuć ulgę w swoim życiu pełnym zmartwień i trosk, nie robiąc przy tym krzywdy drugiemu człowiekowi, to świadczy to o nim samym.
  • Odpowiedz
co wy zawsze myślicie że na miejsce chrześcijan przyjdą muzułmanie xD

@Ilirian: To jest najlepsze, nie? xD Oni myślą, że te stare, zawodzące baby pod kościołem to jest jakiś mur cywilizacyjny, którego muzułmanie nie mogą pokonać XD Patrzą na ten filmik z całowaniem krzyża i chyba widzą tam armię Sobieskiego pod Wiedniem.
  • Odpowiedz
To jest najlepsze, nie? xD

@60scnds: Najlepsze że myślą że są w stanie przewidzieć przyszłość laicyzującej się Polski na podstawie danych z d--y o tym co sie dzieje na zachodzie jednocześnie celowo pomijając Czechy. A to jeden z najbliżej kulturowo zbliżonych krajów do Polski który jest bardzo ateistyczny i jakoś nie upadł ani nie ma tam hord muzułmanów. Czesi po prostu żyją sobie całkiem normalnie i zamiast co niedzielę padać
  • Odpowiedz
@damiz74: hah, pamiętam jak za dziecka był wystawiony krzyż i się chodziło właśnie, żeby Jezuska w stópkę pocałować. Zawsze miałem w tym opory i udawałem pocałunek, bo po prostu było to dla mnie obrzydzające xD Ale jak sobie myślę, że ludzie normalnie całują jakieś krzyżyki albo moczą rękę w kropielnicy - już pomijam kwestie wiary - ale jakie tam muszą być siedliska bakterii i wirusów.
  • Odpowiedz
  • 3
@Haczinson: 30 mld rocznie na kościół zamiast na naukę, instytuty badawcze, rozwój nowych technologii - tak się te rzeczy mają. Jak chcesz całować drewniany słup to sobie całuj ale opłacajcie sobie tą instytucje z własnych składek.
  • Odpowiedz
@damiz74: no tak, bo na zachodzie gdzie nauka się rozwija nikt nie płaci na kościół xD to nie jest zupełnie kwestia żenującego systemu szkolnictwa wyższego i finansowanie nauki. To są 2 oddzielne niezależne od siebie problemy.
  • Odpowiedz
@damiz74 za tydzień w kościołach po liturgii wielkopiątkowej będzie całować się krucyfiks, jest to tradycja w której katolicy wyrażają hołd Jezusowi za jego śmierć na krzyżu. W COVID się poprostu kłaniało krzyżowi choć pewnie na zabitych dechami wioskach się całowało bez problemu.
  • Odpowiedz
@mr-dawid: Nie masz pojęcia, co symbolizuje ten „kawałek drewna”, a się wypowiadasz. Krzyż to nie zwykły przedmiot – to symbol największego poświęcenia, zwycięstwa nad śmiercią i nadziei dla miliardów ludzi. Jeśli nie rozumiesz, to chociaż miej odrobinę szacunku. Twoja pogarda mówi więcej o tobie niż o religii.
  • Odpowiedz
@mr-dawid: Masz rację, żyjemy w wolnym kraju. Ty możesz sobie rechotać jak dzieciak z podstawówki, a ja mogę cię nazwać dokładnie tym, czym jesteś – zakompleksionym ignorantem, który myli wolność z chamstwem. Mylisz brak szacunku z odwagą, a prowokację z inteligencją. I nie, nie chodzi o to, że ci „nie wolno” – po prostu jesteś żałosny, gdy próbujesz błyszczeć drwiną z czegoś, czego nie rozumiesz
  • Odpowiedz