Wpis z mikrobloga

#film #kino #ksiazki #seriale #cytaty

Szukam cytatu, jestem pewien że sam tego nie wymyśliłem ale Google ani sztuczna inteligencja nie daje jednoznacznej odpowiedzi. Mianowicie:

„Boga nie ma, albo nas nienawidzi”

Jedyne co mi przychodzi do głowy to lektorska wersja tłumaczenia filmu Fight Club która brzmiała w oryginale

„ You have to consider the possibility that God doesn’t like you. He never wanted you, and probably hates you”
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To bardzo mocne zdanie – „Boga nie ma, albo nas nienawidzi” – i rzeczywiście, brzmi jak cytat z jakiegoś filmu, książki albo mocno egzystencjalnej wypowiedzi, ale... nie ma jednego, jednoznacznego źródła przypisanego temu dokładnemu sformułowaniu. Możliwe wyjaśnienia:

🔍 Możliwe inspiracje lub podobne cytaty:
1. Film „Zabić księdza” (1988) / „To Kill a Priest”
W tym filmie pojawia się podobna myśl:

„Albo
  • Odpowiedz
  • 1
@straszny_cham Perplexity proponuje takie coś:

Cytat „Boga nie ma, albo nas nienawidzi” może pochodzić z książki „Bóg nas nienawidzi” autorstwa Hanka Moody'ego, wydanej w Polsce w 2010 roku. Powieść ta jest prześmiewczym spojrzeniem na życie współczesnego pokolenia, pełna ironii i sarkazmu, a jej tytuł oraz treść eksplorują tematykę egzystencjalnych rozterek i kryzysu wartości
  • Odpowiedz
jestem pewien że sam tego nie wymyśliłem

@straszny_cham: Dlaczego? To bardzo prosta konstrukcja, tytułów nie pomnę, ale jeśli miałbym strzelać, to podobny cytat widziałem nie raz i nie dwa. A ten o śmierci boga pewnie z 10. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@straszny_cham: Szczegółowe dialogi z wszystkich filmów nie są raczej dostępne od ręki, szczególnie tych mniej znanych. Kiedyś miałem w zakładkach stronę z dużą bazą dialogów z seriali, ale nie wszystko w niej było no i nie było tam filmów więc średnio by pomogła. AI też nie mają baz, więc przeszukają normalnie sieć, nie liczyłbym na spektakularny sukces z nimi.
  • Odpowiedz