Aktywne Wpisy
Dostałem podwyżkę #pracbaza na początku roku i właśnie zdałem sobie sprawę że wejdę w II próg podatkowy, będzie delikatnie powyżej 120k zł w 2025 roku. Na cholerę w takim razie było mi zarabiać więcej skoro teraz będę mieć do wywalenia 32% podatku co daje ponad 40k zł... Mam na to oszczędności, poradzę sobie, ale jestem w opór wkurzony.
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w
źródło: temp_file724616512454029400
Pobierz

Jak Pan uważa, jaka jest realna szansza że rząd wprowadzi dopłaty dla developeruchów?
Generalnie chyba nigdzie nic takiego nie funkcjonuje. Gosc tez pokazywal fajne przyklady, ze technicznie bedzei trudny do wprowadzenia.
od 3-go to znaczy od ktorego? Najtanszego? Najdroższego? A jak ktos ma 2 mieszkania i 50% udzialu w trzecim, to od ktorego ten podatek? Albo w ogole ktos ma tylko udzialy czesciowe? I caly pryzklad 'corner cases' jak problematyczne
Wszystkie corner case-y można rozwiązać sumując wartość wszystkich udziałów pełnych, cząstkowych itd. Następnie opodatkować całość z progresywną stawką. Masz prosty system. O ile oczywiście ktoś określi wartość wszystkich nieruchomości w kraju, będzie to aktualizował i ustali sensowne progi.
Taki system mocno
Końskie to Końskie, pisowski bastion i tyle powinno wystarczyć, nie musisz wprowadzać geograficznego zamieszania żeby dopisywać kontekst.