Wpis z mikrobloga

czemu windows jest taki archaiczny i stoi miejscu w rozwoju od lat? android, ios czy macos mają aktualizację co roku a najnowszy windows jest z 2021, wcześniejszy 10 był z 2015 co oznacza 6 lat bez aktualizacji

używam w pracy bo nie mam wyjścia ale nie wyobrażam sobie korzystać z tego prywatnie, przestarzały system wyglądem przypominający nadal lata 00

#przemyslenia #komputery #windows
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hauleth: Kilka przykładów tak na szybko:
- Nie można reorganizować itemów na docku/taskbarze
- Brak dobrego zarządzania oknami, trzeba doinstalować Rectangle
- Brak możliwości schowania programów na górnym pasku - trzeba doinstalować Hidden Bar
- Aplikacje przeniesione na drugi ekran wciąż są widoczne w docku i menu cmd+tab

Jak jesteś power userem to to wkurza. Natomiast sprzęt jest faktycznie zajebisty dlatego się na niego zdecydowałem i jakoś żyję z wadami
  • Odpowiedz
@mathix: raczej jestem power userem, ale mam inne potrzeby, bo z listy wymienionej tylko jedna rzecz mi przeszkadza po prawdzie - chowanie programów na górnym pasku (BTW polecam Ice zamiast HiddenBar, zdecydowanie lepsze). Reszta to rzeczy, których praktycznie nie zauważam. A jak już miałbym używać czegoś bardziej zaawansowanego jako tilling WM to bym użył Yabai, Amethyst, czy innych takich.

Z usability rzeczy na macOSie to mnie Wypok wku…ia, bo zastępuje
  • Odpowiedz
@Hauleth: No ja zauważam i mnie boli. Dodatkowo ten dock na dole: najbardziej absurdalna koncepcja. W Windowsie taskbar lest od lewej do prawej, a ten tutaj na środku. Przez co po bokach masz zawsze dziury które marnują miejsce (w windowsie tam jest zegar, przycisk start itd). Dlatego ja chowam docka.

Z innych rzeczy to wkurza mnie command/option po prawej stronie, ale sobie je zamieniłem w configu więc luz.

Obczaję te
  • Odpowiedz