Wpis z mikrobloga

Cześć
Czy VR jest już rozwinięty? Miałem z tym styczność 5 lat temu i nie było to jeszcze zbyt emocjonujące po 10 minutach. Natomiast chyba dużo się zmieniło? Chciałbym sobie kupić jakieś VR, zna się ktoś na tym? Co warto rozważyć i z jakimi kosztami eksploatacji się to wiąże? I co właściwie jest możliwe do zrobienia obecnie.

#vr #pytanie #pytaniedoeksperta #virtualreality #ai #komputery #konsole #informatyka
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NowyStaryMirek: Zależy czego próbowałeś te 5 lat temu, bo jeśli grałeś już wtedy w np HL:Alyx i mówisz że się nie podobało, to teraz jedynie masz dostępne lepsze okulary z lepszymi ekranami i soczewkami. W porównaniu do tego co było 5 lat temu nastąpiła ewolucja, ale nie rewolucja.
  • Odpowiedz
@NowyStaryMirek: nic się nie zmieniło, niewygodne i męczące. Jest jakiś tam jakaś nisza, ale jak wtedy Cię to nie wkręciło, to i teraz nie.

A efekt immersji czy nawet tzw. 3D jest w głowie. Mnie to bardziej rozprasza niż pomaga się zaangażować.
  • Odpowiedz
@NowyStaryMirek: IMO wypożycz albo kup przez internet żeby zwrócić. Grafika się poprawiła, ale to samo można powiedzieć o każdym urządzeniu z ekranem. Problem jest z bateria i ergonomią użytkowania, to jest niewygodne. Na początku masz efekt wow, ale potem coraz częściej sprzęt zbiera kurz. Ja jak dłużej posiedziałem to oczy i głową były bardzo zmęczone, do tego kisisz się w tym latem. Oczywiście to indywidualna kwestia.
  • Odpowiedz
Chciałbym sobie kupić jakieś VR, zna się ktoś na tym

@NowyStaryMirek:

Budżetowo Quest 3S, nówki 1300zł na stronie Meta a u----i latają na OLX za ~1000zł.
Jakościowo sporo lepiej Quest 3, nówka za 2400zł na stronie Meta a u----i wersji 128GB latają na OLX za ~1400zł.
  • Odpowiedz