Wpis z mikrobloga

Czemu preferujecie (niektórzy) smartfony ze skromnym ekranem 6-6,2? Ja osobiście wolę 6,7+ bo telefon w dzisiejszych czasach w 90% służy do konsumpcji treści z ekranu, przeglądania internetu i jest to wygodniejsze na większym ekranie - dopóki tel mieści się w kieszeni (myślę że granica to te 7 cali). Może jest jakiś ważny argument dla którego niektórzy mocno walczą o telefony 6,1? Druga sprawa to grubość ale tu już prawie każdy się zgadza że woli gruby tel a żeby miał większą, dłużej działającą baterię.
#telefony #android #apple
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xiv7: Mam iphone 13mini, wieksze od niego po prostu nie przechodza testu kieszeni, czuje sie jakbym tableta nosil w kieszeni, ktory krepuje mi ruchy i jeszcze wyglada to idiotycznie, nie wiem jakie trzeba miec spodnie zeby taki 6,7 telefon sie nie wyroznial. O formalnych wyjsciach to juz nawet nie mowie. No i jeszcze kwestia obslugi - ja telefon obsluguje kciukiem i chce siegac po calym ekranie, do internetu i czytania
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@pasta_alla_carbonara: @pekak @epicentrum_chaosu w sumie większość netu prywatnie używam częściej na smartfonie i jak leżę na łóżku to jest to po prostu dla mnie wygodne że wszystko jest większe, a wielkość prawie 7 powoduje też że tablet staje się mało wartościowy, większość stron i apek jest też na pionowy ekran smartfona robione a na tablecie mam to samo co na kompie
  • Odpowiedz
@xiv7: ja uzywam telefonu jako przenosnego dostepu do maila, stron i dzwonienia, ktory trzymam w kieszeni. Obecne rozmiary są coraz dalej od słowa "przenośny" i "wygodny". Kobietom telefon obecnie nawet juz sie do wieczorowej torebki nie mieści, ani do ich kieszeni, wiec biegaja z telefonem w polowie wystajacym z tylnej kieszeni spodni albo w dloni caly czas, to jest idiotyczne.

Jakbym chcial nosic ze sobą tableta czy inne media center
  • Odpowiedz
w sumie większość netu prywatnie używam częściej na smartfonie i jak leżę na łóżku to jest to po prostu dla mnie wygodne że wszystko jest większe, a wielkość prawie 7 powoduje też że tablet staje się mało wartościowy, większość stron i apek jest też na pionowy ekran smartfona robione a na tablecie mam to samo

@xiv7: większość netu prywatnie używam częściej na macbooku i jak leżę na łóżku to jest
  • Odpowiedz
Ja osobiście wolę 6,7+ bo telefon w dzisiejszych czasach w 90% służy do konsumpcji treści z ekranu, przeglądania internetu i jest to wygodniejsze na większym ekranie

@xiv7: mnie do konsumpcji treści służy przede wszystkim laptop i iPad, więc jestem team mały ekran
  • Odpowiedz
bo telefon w dzisiejszych czasach w 90% służy do konsumpcji treści z ekranu, przeglądania internetu

@xiv7: Nie. Od tego mam laptopa.
Telefon jest do dzwonienia / pisania wiadomości i kilku podstawowych apek.
Jak kiedyś HTC wypuściło telefon 5 cali, to nazwali go phabletem, taki był ogromny na tamten czas, a 7 cali to miały pierwsze "małe" tablety.
Więc ciesz się swoją patelnią i przestań ględzić, że małe telefony są niepotrzebne.
  • Odpowiedz
@xiv7: ja myślę żeby sobie kupić składanego bo jest praktyczniejszy, zmieści się w więcej miejsc, a tak cegłe ze sobą nosisz. no i nie porysujesz ekranu nigdy, ani nie stłuczesz, nie musisz nosić etui.
Co do baterii zupełnie nie prawda. dla mnie telefon nie może być grubszy niż 8mm.
  • Odpowiedz
@xiv7: ja specjalnie szukałam mniejszego (mój nowy ma mniejszy ekran niż poprzedni), bo zwyczajnie zależało mi, żeby się mieścił do kieszeni i nie był nieporęcznym klocem. Tylko ja nie korzystam z telefonu jakoś dużo, nie przesiaduję na nim pół dnia, czasem nawet potrafię go gdzieś położyć i przypomnieć sobie o nim dopiero po całym dniu, bo służy mi głównie do kontaktu z innymi. Jak ktoś gra w gry, czy pracuje
  • Odpowiedz
@xiv7: miałem Samsunga 6,6 cala, owszem siedząc w domu wygodnie się go używało, ale, że pracuję w terenie to wielokrotnie mnie w-------a obsługa jedna ręką, wyciąganie z kieszeni czy nawet rozpychanie kieszeni przy siadaniu itd. Momentami miałem wrażenie, że się zaraz złamie. Mam teraz iPhone 6,1 cala i rozmiar jest idealny, wygodny w obsłudze, dobrze leży w kieszeni i zmniejsza mi się ryzyko uszkodzenia go ze względu na charakter pracy.
  • Odpowiedz