Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W związku z otwarciem nowego tagu #realiapracylekarza zwracam się z prośbą do użytkownika @RozwiewamyTajemnice o rzeczową analizę pt. Dlaczego pomimo tak niebotycznych zarobków na psychiatrię dziecięcą nadal jest mniej chętnych niż miejsc specjalizacyjnych? Cytat z likowanego artykułu:

Wprawdzie w latach 2020-2022 wskaźnik liczby lekarzy przypadających na 100 tys. pacjentów wzrósł z 6,7 do 7,8, jednak nadal nie osiągnięto jego zalecanej wartości, tj. 10. W latach 2020-2022 wzrastała liczba miejsc rezydenckich i osób zakwalifikowanych na specjalizacje w dziedzinie psychiatrii dzieci i młodzieży, ale w poszczególnych naborach nawet 85% miejsc rezydenckich nie zostało obsadzonych.

To tajemnica, którą trzeba rozwiać;)
https://www.nik.gov.pl/najnowsze-informacje-o-wynikach-kontroli/psychiatria-dziecieca.html

Oryginalny post:
https://wykop.pl/wpis/80893295/zieloni-580-kto-da-wiecej-tak-tak-wolny-rynek-trze

#lekarski #medycyna #zdrowie #psychiatria

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

@RozwiewamyTajemnice +7
Zieloni 580. Kto da więcej? :) Tak, tak - wolny rynek, trzeba się było uczyć, to jest odpowiedzialna praca...To musi być super uczucie robić u prywaciarza za niecałe 4 tys. zł za etat i płacić 580 zł za 15-minutową wizytę, bo twoje dziecko potrzebuje pomocy. Niech jadą i
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim jest mało chętnych bo psychiatria dim to najbardziej niedofinansowana działka medycyny. Wielu ludzi krzywda dzieci boli jeszcze bardziej niż dorosłych, więc brak wyboru tej specki to często ochrona własnego zdrowia psychicznego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Bo to nie warte tych pieniędzy. Najczęściej dzieci nie są chore, tylko mają problemy w domu (aka rodzice są jebn*ęci), a Ci rodzice przychodzą razem z dziećmi i musisz z nimi na noże iść i się kłócić przez godzinę XD No i przez to że słuchasz dwóch osób to masz 2x taki czas wizyty.
Vs psychiatria dorosłych - dzień dobry, w pracy mobbing i mi smutno, chciałbym L4 i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: A kto pyta? :)

Problemem nie jest brak psychiatrów tylko długie kolejki. Z tego co widzę, to niekoniecznie jedno jest powiązane z drugim. A może psychiatrów jest wystarczająco dużo, ale marnują czas na niepotrzebne rzeczy albo zarabiają tak duże pieniądze, że im się nie chce pracować więcej niż jeden dzień w tygodniu i przyjmują mniej ludzi niż by mogli?
Jeśli jednak okazałoby się, że potrzeba więcej specjalistów to wtedy pytanie:

Dlaczego pomimo
  • Odpowiedz
"Jakie warunki musiałyby być spełnione, żebyś poszedł na specjalizację z psychiatrii dziecięcej?"

@RozwiewamyTajemnice: Żadne. Nawet jakbym miał zarabiać jako specjalista 1000 zł/h. A powód jest bardzo prosty - specyfika samej specjalizacji. Na psychiatrię dziecięcą trafiają co do zasady dwa rodzaje pacjentów:
1) zaburzenia odżywiania, czytaj anoreksja 15 kilo wagi w wieku 14 lat, gdzie tylko się modlisz żeby nie przekręciło się akurat na twoim dyżurze/zanim jakiś oddział pediatrii zgodzi się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

A kto pyta? :)

Człowiek zbyt leniwy, by założyć konto.
Pytanie do Ciebie, bo to ty postawiłeś sobie za cel opisywanie realiów.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Wychodzi, na to, że młodzi lekarze to jacyś masochiści. Wolą na chirurgii babrać się w krwi i ropie

Jestem sobie w stanie dosyć łatwo wyobrazić, że niektórych babranie się rajcuje bardziej niż psychiatria. Ludzie nie zawsze się kierują pieniędzmi. Tym bardziej jeśli jest to wybór między zarobkami 25 000 zł i 40 000 zł, a nie między 5 000 zł i 15 000 zł. Tak jak wspomniałem wcześniej - nie
  • Odpowiedz
@Vaerlin:

1) zaburzenia odżywiania, czytaj anoreksja 15 kilo wagi w wieku 14 lat, gdzie tylko się modlisz żeby nie przekręciło się akurat na twoim dyżurze/zanim jakiś oddział pediatrii zgodzi się łaskawie go odebrać, bo będąc psychiatrą nie masz dostępu do żadnego leczenia ratującego życie

2) dzieciaki doszczętnie p------e i zniszczone psychicznie, na ogół z głębokiej patologii, agresywne, walące d---i jak cukierki, przemycające jakieś żyletki, itd.

Brzmi jakby Cię zniechęcały słabe
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

Np. Niemcy? Żaden niemiecki lekarz nie może sobie sam wymyślić ceny usługi.

Gebührenordnung?
Że jest to wiem, ale czy działa z powodzeniem to niekoniecznie. Fakty są takie, że Niemiec procentowo płaci sporo większą składkę od Polaka, a lekarzy muszą sobie ściągać z zagranicy np. z Syrii. I dalej im brakuje:
  • Odpowiedz
Dlaczego pomimo tak niebotycznych zarobków na psychiatrię dziecięcą nadal jest mniej chętnych niż miejsc specjalizacyjnych

@mirko_anonim: tak samo dlaczego nie ma tylu chętnych na chirurgię ogólna pomimo tych mitycznych zarobków opisywanych na wykopie? Bo to nie jest warte zachodu - ja sam nie wiem co mnie podkusilo żeby na to iść bo pieniędzy z tego pomimo co na wykopie piszą nie będzie (w psychiatrii dzieciecej tez nie ma). Dodatkowo to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @pieknylowca

masz niespełnione mamusie zadajcie wypisania metylofenidatu żeby Kacperek był najlepszy w klasie

Poważnie ludzie potrafią być tak głupi? I co robi taka mamusia, jak po miesiącu Kacperek zamiast poprawić oceny zaczyna się włóczyć po
  • Odpowiedz