Wpis z mikrobloga

#olx
Kto sprzedawał kiedyś coś używanego na OLX ten się w cyrku nie śmieje.

tldr:
Wystawiłem ostatnio na OLX używany, 1,5 roczny telefon jeszcze na gwarancji. Telefon w 100% sprawny, oczywiście z otarciami na plastikowych ramkach. Znalazł się kupujący - zapłacił przez OLX. Tego samego dnia paczkę spakowałem i poszła w świat.
Pan kupujący 20 minut po odebraniu paczki zgłosił do OLX, że telefon nie reaguje na dotyk i przycisk załączania plus brak ładowarki w zestawie. No jak? Żeby sprawdzić czy dotyk działa trzeba włączyć telefon przyciskiem, którzy rzekomo nie działa? Już pomijam fakt, że w opisie nic nie było o ładowarce, aczkolwiek w zestawie było porządne etui, o którym nic nie pisałem.

W tym momencie zaczynamy batalię o przedmiot. Pan, który zgłosił niepoprawność przedmiotu z opisem wysłał zdjęcie wyłączonego telefonu xd. Oczywiście na ten zarzut OLX poprosiło mnie o przesłanie dowodów, że telefon w momencie sprzedaży działał. Na szczęście doświadczenie przygotowało mnie na taką ewentualność, ponieważ udokumentowałem cały proces pakowania telefonu - łącznie z tym, że go wyłączyłem.
Decyzja OLX? Uznają stronę kupującego i mam 72h na podanie danych do adresu i opłacenie przesyłki, w przeciwnym razie przedmiot i kasa zostaje u kupującego.

No to czekamy, aż kupujący potwierdzi dane. Oczywiście do godziny dane zostały uzupełnione, a moja słabość wykorzystała to, że w ciągu 2 godzin podałem dane i opłaciłem przesyłkę. Co zrobił kupujący mając 72h na odesłanie przedmiotu? Wsadził w paczkomat 2h przed końcem terminu odesłania przesyłki.
Nie pozostałem dłuży i też przesyłka została odebrana przeze mnie dopiero 1h przed końcem czasu odbioru przesyłki.

Wynik po odebraniu paczki? Telefon sprawny w 100%, wszystko w nim działa.
I co teraz OLX? Od teraz jak mi się nie spodoba, że używany telefon nie jest w lepszym stanie niż nowy to mogę sobie od tak odstąpić od umowy podając fałszywy powód?

Oczywiście odwołałem się od tego i oczekuję na decyzję. Przypuszczam, że OLX się wypnie dupą w moją stronę, ponieważ widnieje komunikat "przekazano zwrot kupującemu". Oczywiście w trakcie sporu dostałem info, że gdyby się okazało, że wrócił nie ten przedmiot co wysłałem lub faktycznie uszkodzony sprawę mogę zgłosić na Policję. Szkoda tylko po odebraniu przesyłki już nie ma możliwości odwołania się od zwrotu...

Pulsujących zawołam jak sprawa się skończyła xd
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pszemgo: ciesz się że odzyskałeś telefon bo czytałem że koleś chciał odesłać swój sprzęt który był popsuty i olx wzięła jego stronę także straciłeś tylko wysyłkę
  • Odpowiedz
@pszemgo: im szybciej się rozejdzie, że OLX staje się sędzią w sprawach konfliktowych i sądzi na zasadzie widzimisię, tym lepiej i może szybciej to zmienią na coś trudniejszego do obejścia (marzenie ściętej głowy).
Jeszcze widocznie za mało ludzi się tam sparzyło, ale jest tego coraz więcej. Jak wyżej, ciesz się, że masz telefon. Ale zwracanie pieniędzy w momencie odebrania paczki, a nie zatwierdzenia, że wszystko gra ze zwrotem, to jest
  • Odpowiedz
@pszemgo: Dlatego jak coś już mam sprzedawać na OLX to tylko z odbiorem osobistym.

Dobrze, że w ogóle dostałes telefon, bo były i sprawy, że ktoś wysyłał cegłę i potem jest taka patologia, że możesz nawet nie odzyskać pieniędzy.
  • Odpowiedz
@kaktus_z_ostrymi_kolcami: Mordo, jak napisałem co WCHODZI w skład paczki i dopisałem, że jeśli nie jest to wymienione tu to tego nie dostaniesz to oczywiście było pytanie "gdzie ładowarka" a ładowarki co? na liście nie było. Także tłumaczenie nawet jak krowie na rowie nie pomoże.
  • Odpowiedz
@pszemgo: no przynajmniej już wiesz aby nie bawić się w wysyłanie rzeczy przez olx. Mnie też jeden cwaniaczek chcący wyłudzić kasę wyleczył z olx. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pszemgo: Na OLX tylko odbiór osobisty. Raz mi się zdarzyło wysłać też jakiś stary telefon, bo gościu przez telefon był przemiły i bardzo dobrze się rozmawiało. Można się naciąć, ale nawet taka krótka rozmowa telefoniczna może odsiać janusza od normalnego gostka, któremu zależy na zakupie. W każdym innym wypadku się nie zgadzam.
Co jest ciut problematyczne w przypadku mniejszych miejscowości niestety.
Wielokrotnie sprzedawałem na OLX używaną elektronikę i nigdy nie
  • Odpowiedz
@pszemgo: olx to tylko z odbiorem osobistym z płatnością gotówką. Tylko wtedy masz pewność, że nie piszesz z oszustem albo botem i klient jest zdecydowany na zakup bo musi się pofatygować po odbiór. Wtedy "obmaca" towar, kasa w łapę i transakcja dokonana. Bez tego to odpisywanie scamerom, oszustwa na kuriera, na blika czy co tam jeszcze wymyślili.
  • Odpowiedz
@pszemgo: polecam zobaczyć mój niedawny wpis odnośnie sprzedawania na olx. Ogólnie jako osoba prywatna nie ma opcji, żebyś przyjął jakikolwiek zwrot, nie masz takiego obowiązku.
  • Odpowiedz
@pszemgo: a ja na szczescie nie miałem problemów z wysyłką przez olx, ale mam wrazenie że pewne kategorie są lepem na wszelkich kombinatorów np telefony, tablety, laptopy, dla takich bardziej hipsterskich rzeczy zwiażanych np z jakims konkretnym hobby to mam wrażenie że ludzie bardziej cywilizowani
  • Odpowiedz
@pszemgo: To olx to teraz takie g---o, że ja już nic tam nie wystawiam. Raz że nigdy dosłownie nigdy nie udało się tam sprzedać nic poza samochodem. to jeszcze tak strasznie muli ta strona że masz ochotę z-----ć w monitor.
Marketplace nawet jest ok, parę razy już udało się sprzedać jakieś fanty. no i allegro lokalnie, najczęściej mi właśnie przez allegro lokalnie schodzi jak coś sprzedaje a wystawiam wszędzie. allegro,
  • Odpowiedz
@pszemgo: ciesz się, że odesłał Ci ten telefon. Ostatnio ktoś wrzucał, że kupujący odesłał mu książkę, po tym jak olx przyklepał reklamację na podstawie wziętego z neta zdjęcia rozbitego telefonu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja na olx wychodzę z założenia, że jak wysyłam, to tylko coś o niskiej wartości - czyli jakieś bzdety. Większość rzeczy sprzedaję z odbiorem osobistym.
  • Odpowiedz
Pan kupujący 20 minut po odebraniu paczki zgłosił do OLX, że telefon nie reaguje na dotyk

@pszemgo: tutaj cała sprawa opiera się o to, czy nagrywał unboxing. Tak zostałem poinstruowany przy podobnych przebojach i od dzisiaj jako kupujący zawsze tak robię
  • Odpowiedz
@pszemgo: Żeby zgodzić się na sprzedaż czegokolwiek wartościowego przez Paczkę OLX, to jednak trzeba mieć jaja...

@BShKF: wielokrotnie tak zamawiałem i sprzedawałem rzeczy do 2k i jak na razie nigdy nie trafiłem na problem. Natomiast każdorazowo zabezpieczam się przed wysyłką i unboxingiem w postaci nagrania
  • Odpowiedz
  • 0
@kogut_20: co w przypadku gdy OLX dał mi 72h na podanie danych do przesyłki powrotnej, w przeciwnym razie paczka i pieniądze zostają u kupującego ?
  • Odpowiedz