Aktywne Wpisy

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam problem z moją dziewczyną. Mieszkamy już razem od roku sami. Ona jest dosyć zżyta z rodziną (co jest okej) ale wychodzi ostatnio tak że co tydzień w weekend jest jakaś okazja żeby jechać odwiedzić jej rodziców. A to grill, a to komunia, a to na kawkę. Problem jednak w tym że moje sygnalizowanie że np. nie mam ochoty któryś tydzień z rzędu jechać w sobote/niedziele na pol
Mam problem z moją dziewczyną. Mieszkamy już razem od roku sami. Ona jest dosyć zżyta z rodziną (co jest okej) ale wychodzi ostatnio tak że co tydzień w weekend jest jakaś okazja żeby jechać odwiedzić jej rodziców. A to grill, a to komunia, a to na kawkę. Problem jednak w tym że moje sygnalizowanie że np. nie mam ochoty któryś tydzień z rzędu jechać w sobote/niedziele na pol

Arbuzlele +126
Kto sprzedawał kiedyś coś używanego na OLX ten się w cyrku nie śmieje.
tldr:
Wystawiłem ostatnio na OLX używany, 1,5 roczny telefon jeszcze na gwarancji. Telefon w 100% sprawny, oczywiście z otarciami na plastikowych ramkach. Znalazł się kupujący - zapłacił przez OLX. Tego samego dnia paczkę spakowałem i poszła w świat.
Pan kupujący 20 minut po odebraniu paczki zgłosił do OLX, że telefon nie reaguje na dotyk i przycisk załączania plus brak ładowarki w zestawie. No jak? Żeby sprawdzić czy dotyk działa trzeba włączyć telefon przyciskiem, którzy rzekomo nie działa? Już pomijam fakt, że w opisie nic nie było o ładowarce, aczkolwiek w zestawie było porządne etui, o którym nic nie pisałem.
W tym momencie zaczynamy batalię o przedmiot. Pan, który zgłosił niepoprawność przedmiotu z opisem wysłał zdjęcie wyłączonego telefonu xd. Oczywiście na ten zarzut OLX poprosiło mnie o przesłanie dowodów, że telefon w momencie sprzedaży działał. Na szczęście doświadczenie przygotowało mnie na taką ewentualność, ponieważ udokumentowałem cały proces pakowania telefonu - łącznie z tym, że go wyłączyłem.
Decyzja OLX? Uznają stronę kupującego i mam 72h na podanie danych do adresu i opłacenie przesyłki, w przeciwnym razie przedmiot i kasa zostaje u kupującego.
No to czekamy, aż kupujący potwierdzi dane. Oczywiście do godziny dane zostały uzupełnione, a moja słabość wykorzystała to, że w ciągu 2 godzin podałem dane i opłaciłem przesyłkę. Co zrobił kupujący mając 72h na odesłanie przedmiotu? Wsadził w paczkomat 2h przed końcem terminu odesłania przesyłki.
Nie pozostałem dłuży i też przesyłka została odebrana przeze mnie dopiero 1h przed końcem czasu odbioru przesyłki.
Wynik po odebraniu paczki? Telefon sprawny w 100%, wszystko w nim działa.
I co teraz OLX? Od teraz jak mi się nie spodoba, że używany telefon nie jest w lepszym stanie niż nowy to mogę sobie od tak odstąpić od umowy podając fałszywy powód?
Oczywiście odwołałem się od tego i oczekuję na decyzję. Przypuszczam, że OLX się wypnie dupą w moją stronę, ponieważ widnieje komunikat "przekazano zwrot kupującemu". Oczywiście w trakcie sporu dostałem info, że gdyby się okazało, że wrócił nie ten przedmiot co wysłałem lub faktycznie uszkodzony sprawę mogę zgłosić na Policję. Szkoda tylko po odebraniu przesyłki już nie ma możliwości odwołania się od zwrotu...
Pulsujących zawołam jak sprawa się skończyła xd
Jeszcze widocznie za mało ludzi się tam sparzyło, ale jest tego coraz więcej. Jak wyżej, ciesz się, że masz telefon. Ale zwracanie pieniędzy w momencie odebrania paczki, a nie zatwierdzenia, że wszystko gra ze zwrotem, to jest
Dobrze, że w ogóle dostałes telefon, bo były i sprawy, że ktoś wysyłał cegłę i potem jest taka patologia, że możesz nawet nie odzyskać pieniędzy.
Co jest ciut problematyczne w przypadku mniejszych miejscowości niestety.
Wielokrotnie sprzedawałem na OLX używaną elektronikę i nigdy nie
Wiem, że dramat introwertyków
Marketplace nawet jest ok, parę razy już udało się sprzedać jakieś fanty. no i allegro lokalnie, najczęściej mi właśnie przez allegro lokalnie schodzi jak coś sprzedaje a wystawiam wszędzie. allegro,
Ja na olx wychodzę z założenia, że jak wysyłam, to tylko coś o niskiej wartości - czyli jakieś bzdety. Większość rzeczy sprzedaję z odbiorem osobistym.
@pszemgo: tutaj cała sprawa opiera się o to, czy nagrywał unboxing. Tak zostałem poinstruowany przy podobnych przebojach i od dzisiaj jako kupujący zawsze tak robię
@BShKF: wielokrotnie tak zamawiałem i sprzedawałem rzeczy do 2k i jak na razie nigdy nie trafiłem na problem. Natomiast każdorazowo zabezpieczam się przed wysyłką i unboxingiem w postaci nagrania