Aktywne Wpisy
Guadalajara +211
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +217
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

Planuje budowe domu, no i mam wymagania takie, ze chcialbym fajny taras, duzy garaz oraz minimum 4 pokoje (rodzina 2+2), do tego jakas wzglednia prosta konstrukcje domu (stad dach dwuspadowy miedzy innymi). Garaz powiekszamy do 55-57m2 (bedzie wysuniety po prawej strony z obrysu domu - ma niezalezna konstrukcje jakby), taras tez zwiekszamy - do podobnego rozmiaru co garaz. Dodatkowo "prostujemy" dol domu zeby byl prostokat, a nie takie wciecie w lewym gornym rogu.
Projekt domu o ktorym mowa to ten:
https://archeton.pl/strona-glowna/1530-zenon-rex.html
Chcemy jeszcze zwiekszyc scianke kolankowa na gorze, oraz delikatnie przesunac sciany dzialowe zeby powiekszyc garderobe na gorze.
Dodatkowo usuwamy wiekszosc okien dachowych, zostana tylko te na scianach (za wyjatkiem lazienek oraz garderoby, gdzie okna dachowe zostaja). Usuwamy tez kominek z salonu calkowicie.
Dorzucam zdjecie parteru, a w komentarzu gory - obydwa PRZED zmianami jakie beda a ktore wymienilem wyzej.
Zastanawiam sie co myslicie na temat takiego projektu, co robimy zle, co mozna byloby zmienic, z czym moga byc problemy w przyszlosci itp itd. Chetnie uslysze opinie osob, ktore moze juz przez taki temat przeszly, bo ja przyznam szczerze mam straszny metlik w glowie i nie jestem pewny czy wszystkie w/w rzeczy przemyslelismy wystaraczajaco... Kiedys na wykopie byl bardzo fajny temat, gdzie ludzie sie wypowiadali na temat co powinno byc w domu, czego nie powinno, co zmienic itp. i bardzo duzo naprawde ciekawych informacji mozna bylo tam uzyskac. Licze na podobnie zywa dyskusje tutaj :)
#dom #budowa #budowadomu #budownictwo #architektura #budujzwykopem #buduje #architekt #mieszkanie
źródło: dol
Pobierzźródło: gora
Pobierz@KwadratPolski jest wlasnie bez rozprowadzania ciepla, taki ot po prostu stoi i mozna na niego patrzec :) Wiadomo, ze troche rozgrzeje, ale no pytanie czy w naprawde kryzysowych chwilach do czegos sie przyda? I tak planuje jakis agregat w domu w razie "w". Wiadomo, troche co innego ale tez jesli to tylko lokalne zrodlo to chyba wiekszego sensu ono nie ma? Znaczy tak mi sie wydaje, zielony
https://www.dobredomy.pl/projekt/oktawianIII/
(duże pokoje, dla dzieci, mało m² komunikacji, -po małych zmianach- 2 garderoby i łazienka w sypialni, salon i kuchnia 52m² , brudna kuchnia/ spiżarnia pod schodami
Do tego stopnia mi to przeszkadza że rozważam dobudowę z 80-90m2 na parterze
@
https://domenadom.pl/p/atlant-2-ps-i385
https://domenadom.pl/p/domena-104-b-t-i402
Nie wiem jaką masz działkę i procent zabudowy, ale jeśli sam dom by zajął więcej to z resztą można coś pokombinować. Szkoda by było z czegoś rezygnować albo robić dużo drożej tylko przez procent zabudowy działki przykładowo.
Mam 1500m2, 30% zabudowy
@meehow69: Nie wiem jaki wiek dzieci, w u mnie jeden 4 latek i tak 95% czasu na dole poza spaniem. Co ewentualnie bym podpowiedział to może projekt z dwom pokojami na dole?