Wpis z mikrobloga

Czesc Mirasy, chcialem sie troche doradzic w szerszym gronie, zawsze wszelkie opinie mile widziane :)
Planuje budowe domu, no i mam wymagania takie, ze chcialbym fajny taras, duzy garaz oraz minimum 4 pokoje (rodzina 2+2), do tego jakas wzglednia prosta konstrukcje domu (stad dach dwuspadowy miedzy innymi). Garaz powiekszamy do 55-57m2 (bedzie wysuniety po prawej strony z obrysu domu - ma niezalezna konstrukcje jakby), taras tez zwiekszamy - do podobnego rozmiaru co garaz. Dodatkowo "prostujemy" dol domu zeby byl prostokat, a nie takie wciecie w lewym gornym rogu.

Projekt domu o ktorym mowa to ten:
https://archeton.pl/strona-glowna/1530-zenon-rex.html

Chcemy jeszcze zwiekszyc scianke kolankowa na gorze, oraz delikatnie przesunac sciany dzialowe zeby powiekszyc garderobe na gorze.
Dodatkowo usuwamy wiekszosc okien dachowych, zostana tylko te na scianach (za wyjatkiem lazienek oraz garderoby, gdzie okna dachowe zostaja). Usuwamy tez kominek z salonu calkowicie.

Dorzucam zdjecie parteru, a w komentarzu gory - obydwa PRZED zmianami jakie beda a ktore wymienilem wyzej.

Zastanawiam sie co myslicie na temat takiego projektu, co robimy zle, co mozna byloby zmienic, z czym moga byc problemy w przyszlosci itp itd. Chetnie uslysze opinie osob, ktore moze juz przez taki temat przeszly, bo ja przyznam szczerze mam straszny metlik w glowie i nie jestem pewny czy wszystkie w/w rzeczy przemyslelismy wystaraczajaco... Kiedys na wykopie byl bardzo fajny temat, gdzie ludzie sie wypowiadali na temat co powinno byc w domu, czego nie powinno, co zmienic itp. i bardzo duzo naprawde ciekawych informacji mozna bylo tam uzyskac. Licze na podobnie zywa dyskusje tutaj :)

#dom #budowa #budowadomu #budownictwo #architektura #budujzwykopem #buduje #architekt #mieszkanie
meehow69 - Czesc Mirasy, chcialem sie troche doradzic w szerszym gronie, zawsze wszel...

źródło: dol

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@meehow69: nie usuwaj kominka (chyba że jest bez rozprowadzenia ciepła) - to jest zawsze alternatywne źródło ogrzewania, nawet jak będziesz mieć pompę ciepła lub gaz to w razie "W" masz alternatywę.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hoisin_Sticky_Ribs: dzieki
@KwadratPolski jest wlasnie bez rozprowadzania ciepla, taki ot po prostu stoi i mozna na niego patrzec :) Wiadomo, ze troche rozgrzeje, ale no pytanie czy w naprawde kryzysowych chwilach do czegos sie przyda? I tak planuje jakis agregat w domu w razie "w". Wiadomo, troche co innego ale tez jesli to tylko lokalne zrodlo to chyba wiekszego sensu ono nie ma? Znaczy tak mi sie wydaje, zielony
  • Odpowiedz
@meehow69:200m² po podłogach + garaż 57 to już duży dom.( najgorzej ze sprzątaniem tego + 3 łazienki) . jakbyś chciał coś mniejszego/tańszego w budowie to spoko projekt jest Oktawian
https://www.dobredomy.pl/projekt/oktawianIII/
(duże pokoje, dla dzieci, mało m² komunikacji, -po małych zmianach- 2 garderoby i łazienka w sypialni, salon i kuchnia 52m² , brudna kuchnia/ spiżarnia pod schodami
  • Odpowiedz
@meehow69: A rozważałeś parterówkę (o ile działka Ci pozwala)? Ja niestety wybudowałem też z poddaszem użytkowym i żałuję. Na górze oprócz spania praktycznie niekomu się nie chce chodzić (tam jest też pralnia, garderoba duża). Bez klimy od kwietnia o nie da się tam pokoi używać jako np. drugiego biura.
Do tego stopnia mi to przeszkadza że rozważam dobudowę z 80-90m2 na parterze
  • Odpowiedz
  • 0
@musli_: rozwazalem ale mam duzo drzew na dzialce i tylko 30% mozliwosci zabudowy - to co wyzej wstawilem (plus oczywiscie kostka przed garazem itp) praktycznie wykorzystuje cala mozliwosc. Musialbym pomniejszyc cos i to znaczaca a i tak nie odzyskam metrazu. Dzialka jest ogolnie w BARDZO dobrej okolicy, super miejsce, no i kosztowala worek pieniedzy (600 tys. zl), nie chce jej zmieniac. W zwiazku z tym musze sie jakos dopasowac.

@
  • Odpowiedz
@meehow69: obczaj projekty linii Domena, oni tam mają fajne parterowki ale też ze stropem teriva i możliwością adaptacji poddasza. Moim zdaniem lepiej znaleźć gotowca w kształcie prostokąta niż prostować wielokąt
  • Odpowiedz
ec mozliwe ze nie

@meehow69: Nie wiem jaki wiek dzieci, w u mnie jeden 4 latek i tak 95% czasu na dole poza spaniem. Co ewentualnie bym podpowiedział to może projekt z dwom pokojami na dole?
  • Odpowiedz
Ogólnie fajny projekt. Nawet bardzo. Ja jednak jako fan audio i kina widzę, że nie ma miejsca na rozmieszczenie w logiczny sposób kolumn kina domowego., ale to tylko taka moja rozkmina, nie każdy idzie w duże audio do salonu 😉
  • Odpowiedz